Solidaritat transformada en música

El cantautor nicaragüenc Abraham Castellón actuà a Solsona convidat pel Solsonès obert al Món

Publicat el 05 de juliol de 2012 a les 16:46
Abraham Castellón Foto: Som

El dissabte 30 de juny , a les 11h de la nit hi hagué el concert del cantautor nicaragüenc Abraham Castellon , acompanyat per  Doris García     , dins el marc del projecte de formació en costura, electricitat i soldadura    dels joves de Santa Rosa del Peñón , Nicaragua. L'acte s'acompanyà amb un pica pica típic de Nicaragua. L'esdeveniment omplí la plaça davant  del local de la Fura amb un nombrós públic que gaudí del concert i del refrigeri.


Força públic a la vetllada musical i solidària Foto: SOM


Descripció del projecte

Objectiu: Desenvolupar capacitats tècniques i empresarials en costura i confecció en dones que viuen en situació de risc.
Accions: Habilitació d’una aula taller, adquisició de màquines de cosir i teles, contractació d’una professional de la costura per donar classes, xerrades quinzenals per a les alumnes on es tracten temes com salut mental, maltractaments, superació personal, higiene, presa decisions,….
Resultats: 31 de les 37 noies que es van matricular van aconseguir els certificats d’INATEC (institut Nacional Tecnològic) que és qui avala la qualitat formativa de les noies.
Dificultats: Un cop finalitzat el curs les noies no tenien recursos per comprar-se una màquina de cosir i poder posar en pràctica els seus coneixements. Des de l’Associació Dariana es va demanar col.laboració a nivell nacional i la resposta fou negativa exposant que el govern de Nicaragua està més centrat en l’alfabetització que en la formació tècnica.

2o1o
_Es van comprar més màquines de cosir i una de “surgir” _S’amplien els dies de classe i s’organitza la possibilitat de que les alumnes del curs anterior també puguin fer ús del taller.
_Van continuar les xerrades tant per les alumnes com per la resta del poble.
_Les noies van vendre els seus productes a les fires locals i en van treure força recompensa.
_Aquest segon any van obtenir el certificat 30 alumnes més.
_Es començà a fer present el problema de l’analfabetisme d’algunes noies.
_Gràcies a l’aportació de la ONG de la Seu d’Urgell es van poder comprar set màquines de cosir i oferir-les a algunes alumnes en concepte de microcrèdits, perquè així poguessin començar a treballar de manera autònoma.

2011
_Aquest últim any es creà un conveni entre el Ministeri d’Educació de Nicaragua, l’Alcaldia de Santa Rosa i l’Associació Darina, amb el qual el projecte entrà a formar part de la formació dels alumnes de secundària del poble.
_A partir d’ara el projecte quedà dividit en dos beneficiaris:
60 alumnes de l’ institut de secundària van rebre classes de costura optant al títol de Batxillerat tècnic i 23 noies de les zones rurals van fer el curs de costura com s’havia fet fins el moment. Es va decidir dedicar el primer mes a l’alfabetització de les noies perquè poguessin seguir el curs de manera òptima.
_Amb els diners que van anar tornant les noies, que van aconseguir una màquina de cosir en concepte de microcrèdits, es van comprar altres màquines per oferir-les a altres noies.
_Es va continuar participant en fires locals.


2012-2014 Ampliació del projecte
_Vist l’èxit d’aquesta cooperació el SOM es va plantejar seguir contribuint en la formació d’aquest joves. Juntament amb l’Associació Dariana (contrapart que gestiona el projecte des
de Nicaragua) vam ampliar el projecte afegint una nova branca de formació en electricitat dirigida, aquesta vegada, més aviat als nois. Així que l’any 2o12 s’inicià un nou programa que
atendrà durant 3 anys més als joves d’aquesta petita comunitat de Nicaragua.
_La part d’electricitat s’ha hagut d’impartir fora de Santa Rosa.
L’Associació Dariana va arriar a un acord amb l’ Institut Tècnic de san Isidro a la província de Matagalpa. Amb fons del projecte s’assumeixen l’alimentació i el transport de 21 joves de
Santa Rosa fins a San Isidro i el material per practicar. L’ Institut tècnic paga el mestre i material complementari d’estudi.
_Davant la demanda de soldadors al poble es va creure convenient formar-los també en aquest àmbit tot i no constar en el projecte inicial del SOM.
_Així que s’han matriculat 15 alumnes en soldadura i 16 en electricitat.
_La part de costura continua com l’any anterior. Aquest any s’han matriculat 80 alumnes.
_Tots els estudiants rebran el certificat INATEC que els acredita com a tècnics en electricitat, soldadura i costura