Solsona es converteix aquest divendres (22.05 h) en la cinquena parada del programa de TVE La Ruta Morancos, a l'equador del camí. L’etapa de Catalunya del programa produït per RTVE en col·laboració amb Shine Ibera arriba carregada d'emocions per a César i Jorge Cadaval: aquest viatge els connecta amb les arrels, ja que la seva mare era catalana. A la província de Lleida, s'endinsen a la comarca del Solsonès, coneguda com la terra de les mil masies, on la tradició es barreja amb la modernitat en un entorn muntanyenc i acollidor.
Els Morancos comencen la seva aventura a Lladurs, on troben una masia transformada en un hotel japonès que fusiona cultures. Allí, els germans se submergeixen en la cerimònia del te i aprenen a escriure el seu nom en cal·ligrafia japonesa.
Tampoc no perden l'oportunitat de provar un de les menges de la zona, la tòfona. César i Jorge aprenen com recollir tòfones de la mà, o més aviat del musell, d'Una, una gosseta cercadora de tòfones entrenada en aquest complicat ofici. Després de la recol·lecció, ve el tast. Una miqueta d'oli, pa i tòfona, la millor combinació per a continuar la ruta.
Solsona: tradició viva i reinventada
A Solsona, la capital de la comarca, els Morancos descobreixen una localitat que ha sabut perpetuar les seves tradicions adaptant-les al present. Hi coneixen l’equip femení de futbol local, una de les integrants del qual, amb tan sols 21 anys, no sols destaca en l’esport, sinó que també cuida la masia familiar. La jove se’ls emporta de visita al seu hort, un exemple clar de com les noves generacions mantenen viva la connexió amb la terra.
El Carnaval solsoní és un altre clar reflex de com la joventut perpetua i transforma la cultura.

Lluny de les disfresses tradicionals, a Solsona celebren aquesta festa vestits amb acolorides bates, en lloc de vestits elaborats. Els gegants del Carnestoltes, gran part del patrimoni cultural de la ciutat, també han evolucionat. Un antropòleg explica a César i Jorge com les noves creacions s'inspiren en figures que representen la nostra realitat actual, adaptant-se als temps moderns.
Els Trabucaires: tradició amb estrèpit
També coneixem els Trabucaires de Solsona. Aquests grups folklòrics, armats amb trabucs, disparen a l’aire en seguicis i festivitats per a marcar i celebrar esdeveniments importants.
Amb més de 450 anys d'història, els Trabucaires de Solsona són la colla més antiga de Catalunya, i la seva presència en processons i actes festius és una tradició que continua omplint de soroll i emoció els carrers. Els trets s'entrellacen amb la història de la imatgeria festiva local i creen un espectacle que continua impressionant tothom.
Oficis ancestrals i gastronomia local
Durant la seva estada al Solsonès, els Morancos també descobreixen a Olius l’art del picapedrer en visitar una família que ha treballat en grans projectes com la Sagrada Família de Barcelona. Lluís Parcerisa es va convertir en mestre de l’ofici, transmetent el seu saber a les seves filles, que continuen la tradició. Aquest ofici mil·lenari continua viu, i César i Jorge no perden l’oportunitat de provar-lo.

Per a tancar el dia, els germans gaudeixen d'un tast de productes locals, on destaquen les patates conreades a més de 1.000 metres d’alçada d’Odèn, els pèsols negres, embotits i pomes de la zona. César, fidel al seu amor pel bon menjar, es resisteix a abandonar la taula, enamorat.