Cridats a declarar els policies de Sant Celoni que acusen companys seus de fer el servei beguts

La instructora que porta el cas els ha citat per dilluns al matí a la comissaria de policia | Fonts properes als denunciants diuen que hi ha discriminació en el procediment perquè no se'ls ha donat cap còpia de l'expedient

Redacció
22 de desembre del 2013
Comissaria de la Policia Local de Sant Celoni on dilluns declaran els agents que han denunciat els seus companys per beure alcohol en hores de servei Foto: Jordi Purtí

Els dos agents de la policia local de Sant Celoni que van denunciar companys seus acusant-los de beure alcohol en hores de servei i vestits d'uniforme si no hi ha res que ho impedeixi tenen previst declarar dilluns al matí davant Ana Rico Nieto, la instructora nomenada per la Diputació de Barcelona que porta el cas, després que l'Ajuntament obrís un expedient informatiu.

Fonts properes als dos agents denunciants han manifestat a BaixMontseny.info que la declaració no és exenta de polèmica perquè no consideren lògic que s'hagi de fer a la comissaria de policia  quan el més normal és que tingués lloc a l'Ajuntament i, per això diuen que tenen el pressentiment "que es vol tapar alguna cosa perquè mai un procediment d'aquest tipus s'havia fet d'aquesta manera".

La part denunciant també es queixa que no disposa de l'expedient per defensar-se "quan l'altra part sí que el té". Per aquest motiu han anunciat que aquesta setmana vinent posaran un contenciós administratiu perquè han demanat per escrit l'expedient quatre vegades i no els l'han donat. "Prendran declaració sense que tinguem cap còpia del contingut de l'expedient que hi ha en marxa", s'assegura.

Indicis per incoar un expedient disciplinari

Una vegada s'ha aixecat la informació reservada als efectes de determinar la possible realització per part d'alguns membres de la policia local d'una sèrie de conductes susceptibles de ser tipificades com a falta objecte de sanció disciplinària s'ha arribat a la conclusió "que existeixen indicis suficients com per incoar un expedient disciplinari", segons que diu l'alcalde de Sant Celoni, Joan Castaño, en una resolució del 28 de novembre de 2013.

"Nenazas con pocos huevos"

L'aixecament del secret de les diligències també ha permès conèixer la totalitat de les converses que diversos agents de la policia van tenir en un controvertit chat del grup de whatsapp que tenia per nom "Nenazas con pocos huevos", entre els dies 4 de setembre d'aquest any, que és quan va tenir més activitat, i el dia 17 del mateix mes que és quan es va eliminar el grup i que a la fi va ser la gota que va fer vessar el got perquè els dos agents de la policia local denunciessin els seus companys.

Una de les converses mantinguda entre dos caporals el dia 4 de setembre, dels quals s'ha omès voluntàriament el nom perquè encara no hi ha cap decisió en ferm de l'expedient obert, però no l'ortografia amb què està escrita, diu el següent:

"04/09/13 21:45:18:  Ultimas noticias me han llamafo de arriba para que no siga largando pirque se han quejado de mi
04/09/13 21:45:32: Kien son las nenazas?
04/09/13 21:45:57: Ya os li podeus inaginar
04/09/13 21:46:19: Di nimbres y yo digo si o no
04/09/13 21:46:26: Las k se,han kejado arriba, no?
04/09/13 21:47:09:  No cal, la olor k desprenden les delata".

L'expedient informatiu es va obrir el passat 20 de setembre assegurant que s'actuaria amb contundència si es demostra que hi ha agents de la policia local que beuen en hores de servei. Joan Castaño, tampoc no va descartar que hi puguin haver altres motius susceptibles de ser sancionats a banda del tema de l'alcohol. La denúncia afecta a quatre policies locals, dels quals tres són comandaments.

Víctima política

De moment l'única conseqüència immediata que ha tingut aquest controvertit afer és el cessament per part de l'alcalde del regidor Manel Bueno perquè, després de rebre informació escrita i l'enregistrament d'una conversa, per part del caporal en excedència, Rafael Coto, l'alcalde va considerar que aquest regidor podria estar entorpint la investigació.

Tot i que el regidor en un primer moment va dimitir, dies més tard va decidir no plegar i continuar dintre del grup municipal del PSC, sense responsabilitats de cap àrea municipal, ja que va considerar que tot plegat formava part "d'una venjança" , perquè un any i mig enrere va obrir un expedient sancionador al caporal que ha lliurat aquesta informació.

Arxivat a