L'ATL es decanta per reduir pressió a la xarxa d'aigua abans que tallar-ne el subministrament si s'agreuja la sequera

El Vallès Oriental té la planta potabilitzadora més gran d'Europa, i dona servei a Llinars del Vallès.

El Consell d'Alcaldies del Vallès Oriental ha tractat el tema de l'aigua a la comarca
El Consell d'Alcaldies del Vallès Oriental ha tractat el tema de l'aigua a la comarca | Albert Segura / ACN
Nació
16 de novembre del 2023
Actualitzat a les 10:04h
El director de l'Ens d'Abastament d'Aigües Ter Llobregat (ATL), David Vila, assegura que és millor reduir la pressió d'aigua que arriba als municipis que tallar el subministrament en determinats trams del dia de cara a futures fases de la situació de sequera. Vila assegura que aquesta opció es valoraria tenint en compte la realitat de cada municipi i la seva tipologia d'habitatges, donat que els blocs de pisos necessiten més pressió que les llars unifamiliars. Així ho ha detallat des de Canovelles, on aquest dimecres ha participat en el Consell d'Alcaldies del Vallès Oriental. També ha destacat que es donaria un missatge erroni si es permetés a algunes localitats regar parcs i jardins o encendre fonts ornamentals com abans de la sequera.

Vila ha comparegut davant dels alcaldes amb la finalitat d'explicar el motiu pel qual s'ha experimentat un increment en la tarifa de l'aigua als municipis vallesans per al 2024 d'un 26% de mitjana. Ho fa després que el preu no s'ha tocat des de 2016, i amb la garantia, segons ha detallat el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero, que no s'encarirà al 2025.

En una atenció posterior als mitjans, Vila ha destacat que de cara a fer front a l'actual situació de sequera i als posteriors enduriments que puguin venir a partir de la setmana que ve, el Pla Especial de Sequera preveu mesures que s'apliquen directament a la xarxa de distribució. Una d'aquestes passa perquè els operadors que subministren aigua a les llars redueixin la pressió.

"És millor que deixar que les canonades es quedin sense aigua, amb aquesta mesura es miren els consums per aplicar-la en major o menor grau", ha assenyalat. En aquest sentit, ha destacat que l'aplicació no es faria de la mateixa manera arreu: "Hi ha municipis amb blocs més alts, i on la reducció de la pressió no pot ser tan elevada perquè afectaria als pisos situats a més alçada".

Aquesta mesura se suma a l'increment d'intensitat de les diferents plantes potabilitzadores i dessalinitzadores que hi ha operatives a Catalunya. Si abans de la sequera treballaven entre el 25% i el 30%, ara ho fan a ple rendiment, fet que permet subministrar 80 hectòmetres cúbics d'aigua de nou curs a la xarxa.

A més, ha recordat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va anunciar una línia de subvencions de fins a 10 milions d'euros per a construir nous pous, reactivar-se en desús i potabilitzar-ne l'aigua en cas que estigués contaminada, i activar masses aqüíferes subterrànies. Després de la bona resposta a les llars, també destaca que cal un esforç més per traslladar la política de l'estalvi fora de casa, reduint el consum d'aigua en espais comuns com gimnasos o llocs de feina.

Amb tot, Vila descarta que es pugui permetre a algunes localitats flexibilitzar les restriccions, després de constatar que la manca de reg en parcs i jardins està provocant la mort de gespa i arbres. De la mateixa manera, descarta ara per ara la reobertura de les fons ornamentals: "Donaríem missatges erronis a la població, cal estudiar com fer ús d'aigua regenerada amb funcions com el rec, però hi ha usos que estan expressament prohibits", ha recalcat.

El Vallès Oriental, preparat

En el Consell d'Alcaldies s'ha abordat l'esforç de conscienciació de la població per a fer un bon ús de l'aigua, tot i que del que més s'ha parlat ha estat el preu de l'aigua. En aquest sentit, Cordero ha recalcat que els preus de compra tindran certs factors que podran abaratir-se el cost per als municipis, com ara l'esforç que es pugui fer per a recuperar-ne del subsol o per recollir-ne de la pluja: "Qui apliqui més mesures tindrà preus més econòmics", ha apuntat.

Amb tot, ha recordat que el Vallès Oriental té la planta potabilitzadora més gran d'Europa, i que dona servei als termes de Cardedeu, la Roca del Vallès i Llinars del Vallès. El seu funcionament ha tingut un impacte directe en l'economia local d'aquestes localitats.
"Ha permès salvar les produccions agràries del Vallès, un entorn on hi ha molta producció de quilòmetre zero, i gràcies als romanents d'aigua hem pogut superar moltes campanyes de la pagesia", ha apuntat.