L'exposició dedicada a mossèn Serra i Vilaró aterra al Berguedà

Actualment, s'exhibeix a l'Arxiu Comarcal i, posteriorment, es podrà visitar al Palau de Pinós

Serra i Vilaró sortint de la tenda de campanya instal·lada al jaciment arqueològic de la Cova del Segre
Serra i Vilaró sortint de la tenda de campanya instal·lada al jaciment arqueològic de la Cova del Segre | Departament de Cultura
Redacció
10 de juny del 2024

Cinc anys després de la seva inauguració a Tarragona, l'exposició Mn. Serra i Vilaró (1879 – 1969). 50 anys del llegat d'un pioner arriba finalment al Berguedà. Des del 3 de juny i fins al 12 de juliol, es podrà trobar al vestíbul de l'Arxiu Comarcal del Berguedà, al Pavelló de Suècia de Berga. Posteriorment, la mostra es desplaçarà al Palau de Pinós de Bagà, on es podrà visitar des del 27 de juliol i durant tot el mes d'agost.

L'exposició va veure la llum l'any 2019 amb motiu del 50è aniversari de la mort de l'arqueòleg, historiador i eclesiàstic Joan Serra i Vilaró. El primer espai on es va exhibir va ser a la Biblioteca Pública de Tarragona, dins del programa d'actes amb què el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya va celebrar la figura de Serra i Vilaró, clau en les excavacions de monuments com la Necròpolis Paleocristiana, el Fòrum de la Colònia i les muralles de Tarragona i que l'han fet prevaldre com una figura cabdal de l'arqueologia catalana. Per aquest motiu, la mostra s'ha pogut contemplar a la mateixa Necròpoli o al Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona durant l'any 2020, si bé l'impacte de la pandèmia va afectar-ne la continuïtat. 

La itinerància de la mostra es reprèn aquest 2024 al Berguedà, on Serra i Vilaró també va estar molt vinculat per haver exercit com a capellà a les localitats de Casserres i Bagà, i pels seus estudis sobre les Baronies de Pinós i Mataplana. D'altra banda, va estar lligat amb el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i l'Arxiu Diocesà de Solsona, que va dirigir; i amb Cardona, el seu municipi de naixement.

Més enllà de l'exposició, els treballs per a la difusió i conservació del llegat de Serra i Vilaró continuen des d'altres àmbits, com és el cas del projecte de recuperació i accés a la seva documentació. Aquesta tasca implica l'elaboració d'un mapa virtual i interactiu de les institucions on hi ha dipositada documentació pròpia de Serra i Vilaró o que en fa referència, la identificació detallada de les tipologies de documents i la digitalització i difusió d'una selecció.

L'exposició va ser fruit de la col·laboració entre el Departament de Cultura, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona i l'Arxiu Històric de Cardona.

 

Arxivat a