El 83% de les empreses i autònoms del Berguedà ja han obert, però un 32% pateix per afrontar els pagaments

El 78% de les empreses no s’ha plantejat tancar el negoci definitivament però hi ha més d'un 30% que té problemes de liquiditat

20 de juliol de 2020, 20:02
Actualitzat: 20:42h
Trànsit de cotxes al polígon de la Valldan durant l'estat d'alarma (arxiu).
Trànsit de cotxes al polígon de la Valldan durant l'estat d'alarma (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El 83% de les empreses i professionals autònoms del Berguedà estan totalment actius i oberts al públic, però un 32% manifesta estar patint per la manca de liquiditat. Aquest és el resultat de la darrera enquesta de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà, l'Agència de Desenvolupament del Berguedà i les associacions de comerciants del Berguedà.

El segon trimestre de l'any és el període en el qual s'ha vist "més afectada l'activitat econòmica de les empreses i professionals autònoms", segons han indicat fonts de l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB). Per conèixer quina és la situació i afectació, les dificultats amb les quals es troben les empreses i detectar les seves principals necessitats", les organitzacions del teixit econòmic han realitzat una enquesta en línia i via telefònica entre les empreses de la comarca sobre la base d'un qüestionari comú per poder determinar "quines mesures i accions poden ajudar a millorar la seva situació i la dels treballadors i treballadores de la nostra comarca".

De l'enquesta es desprèn que el 83% de les empreses i professionals autònoms de la comarca estan totalment actius, un 15% estan parcialment actives, amb atenció al públic amb cita prèvia o amb horari reduït, i un 2% afirma que en el moment de realitzar l'enquesta segueixen tancats. En relació amb les principals necessitats que estan afectant l'activitat de l'empresa, destaca que un 32% de les empreses enquestades està experimentant una falta de liquiditat per afrontar els pagaments, el 86% de les quals són del sector dels serveis, en concret d'empreses de restauració, comerç al detall i turisme.

L'enquesta s'ha realitzat entre el 6 i el 16 de juliol i s'han recollit un total de 187 respostes que permeten una segmentació sectorial per empreses. De les respostes obtingudes, un 1% són d'empreses agrícoles, un 16% del sector industrial i de la construcció i un 83% del sector serveis en el que s'inclouen serveis d'allotjament i restauració, comerç a l'engròs i comerç al detall, serveis de menjar i begudes, activitats financeres i d'assegurances, entre altres subsectors.

Un 74% de les pimes i autònoms ha patit una davallada en la seva activitat

Pel que fa a l'activitat, un 74% de les pimes i autònoms del Berguedà ha patit una davallada en la seva activitat amb relació al 2n trimestre de 2019. D'aquestes, un 21% l'ha vist reduïda entre un 5% i un 25%, un 25% l'ha disminuït entre un 25% i un 50% i un 28% ha vist disminuïda en un 50% o més. D'aquest últim grup, un 73% són empreses de restauració, turisme i comerç que es van veure obligades a tancar per les prohibicions de l'estat d'alarma.

No obstant això, un 12% d'empreses i autònoms manifesta que no ha notat canvis significatius en el volum de la seva activitat en relació amb el mateix període de l'any anterior. Finalment, hi ha un nombre reduït d'empreses, un 14% del total, que situa el seu nivell d'activitat per sobre del que tenia fa un any. A nivell sectorial, es pot remarcar que en aquest grup hi trobem indústries i empreses que ofereixen serveis essencials com empreses d'instal·lacions i reparacions, botigues d'alimentació i serveis professionals com consultories empresarials o de comunicació.

La crisi ha tingut una afectació rellevant a nivell quantitatiu sobre els treballadors de les pimes i els autònoms. Així, pel que fa al nombre de treballadors actuals en comparació al mes de febrer de 2020, cal esmentar que, tot i la crisi econòmica per la qual han hagut de passar les empreses durant aquest segon trimestre de l'any, el 65% de les empreses de la comarca ha mantingut el mateix nombre de treballadors. D'altra banda, un 25% ha hagut de disminuir la seva plantilla, un 45% de les quals són dels sectors del comerç i la restauració. Finalment, un 10% de les empreses ha augmentat el nombre de treballadors de la seva plantilla amb relació al mes de febrer del 2020.

Un 78% segueix lluitant pel seu negoci

Atesa la situació econòmica actual i la prevista, cal destacar que un 22% de pimes i autònoms de la comarca s'ha plantejat tancar definitivament l'empresa, mentre que un 78% no. A nivell sectorial, un 52% de les empreses que s'ho han plantejat provenen del sector del comerç i un 19% d'hostaleria i restauració.

Petició d'ajuts directes i claredat en mesures i protocols

Finalment, pel que fa a les mesures i reclamacions del teixit empresarial, la majoria de les empreses manifesta que la informació rebuda per part de les administracions ha estat insuficient i sovint contradictòria. El 22% de les empreses enquestades manifesta una falta d'informació sobre la situació actual, consideren que la informació que s'ha facilitat des de les administracions no ha estat clara ni precisa, sovint contradictòria, i tampoc ha estat suficient.

Les empreses i professionals autònoms del Berguedà denuncien que s'han sentit abandonades per part de les administracions locals, autonòmiques i estatals, ja que consideren que no s'ha pensat en la situació ni en les necessitats de les empreses perquè les han obligat a tancar, en la majoria de casos durant dos o tres mesos i, tot i això, durant aquest temps han hagut de seguir pagant impostos i factures.  

Tenint en compte que un 74% de les empreses del Berguedà ha vist reduïda la seva activitat respecte a l'any passat, una condonació d'impostos els hagués ajudat a millorar notablement la seva situació. Els professionals autònoms i empreses enquestades es mostren descontentes amb els ajuts econòmics oferts pels governs català i espanyol, ja que els consideren insuficients i la majoria no són subvencions d'ajuda directa.

Al Berguedà, un 89% de les empreses són autònoms, micro i petites empreses de menys de 50 treballadors i un 40% tenen menys de cinc treballadors. En definitiva, l'estructura empresarial de la comarca es basa en aquestes petites empreses i són les que s'estan veient més afectades. Així, bona part de les necessitats traslladades per les empreses i les peticions que fan a l'administració i als governs són: ajudes directes per a les empreses, ajuts per poder promocionar els negocis; normatives clares i concretes, facilitar una informació clara i pràctica; ser un punt de suport des del punt de vista normatiu i el cost de la seguretat social i dels impostos, entre altres.