REPORTATGE

El 2025, un any de transició al mercat setmanal de Berga

Un projecte pilot per reduir la generació de residus i la renovació de les autoritzacions dels paradistes seran les principals vies d'actualització que aprofitarà el consistori

El Vall s'omple de vida i activitat cada dissabte al matí gràcies al mercat setmanal
El Vall s'omple de vida i activitat cada dissabte al matí gràcies al mercat setmanal | Lídia López
11 de novembre de 2024, 18:30
Actualitzat: 18:30h

Amb la recta final de l'any 2024 ja en marxa, les administracions comencen a fer un llistat dels objectius i reptes a desenvolupar el vinent. Des de l'Ajuntament de Berga, i més concretament des de les àrees de Comerç i Promoció econòmica, una de les tasques que ja s'ha començat a treballar és l'endreça i potenciació del mercat setmanal que cada dissabte omple de parades el passeig de la Indústria, començat pel desplegament d'un projecte pilot per a la reducció dels residus i seguint amb la renovació de les autoritzacions dels paradistes.

El Vall s'omple de vida i activitat cada dissabte al matí. Els paradistes ofereixen als compradors roba, sabates, fruites i verdures, a més d'altres productes més específics. Aquesta imatge de vitalitat contrasta amb la que presenta el lloc un cop ha marxat tothom i és hora dels serveis de neteja d'actuar. "Els residus que queden ens preocupen", reconeix la regidora de Promoció econòmica i comerç, Ermínia Altarriba, que si bé assenyala que hi ha fraccions que se separen de forma adient com la de l'orgànic o el paper, n'hi ha altres en les quals "el triatge és més difícil", fent referència als penjadors de roba de la secció del tèxtil i els diferents tipus de caixes que s'utilitzen per transportar alguns productes de l'alimentació.

Per aconseguir aquest objectiu, el consistori ha demanat que s'inclogui la capital del Berguedà en el pla pilot de la Diputació de Barcelona per millorar la sostenibilitat dels mercats de venda no sedentària optimitzant la recollida separada dels residus en origen. La proposta s'ha adreçat a municipis de menys de 20.000 habitants amb mercats setmanals d’entre 50 i 100 parades, i a més de Berga, en formaran part Arenys de Mar, Badia del Vallès, Caldes de Montbui, Cardedeu, Collbató, Cubelles, La Garriga, Lliçà d'Amunt, Palau-solità i Plegamans, Piera, Sant Sadurní d'Anoia i, de forma singular, també Cerdanyola del Vallès.

D'aquesta manera, la corporació local disposa d'un ajut inicial de 12.000 euros que, juntament amb el Consell Comarcal del Berguedà, hauran de deliberar en què i com s'implementen. "Hem d'acordar quines actuacions concretes fem, què comprem i quin material necessitem perquè als paradistes els sigui més pràctic d’utilitzar", explica la regidora, que també fa menció a accions com la formació a paradistes, la divulgació de les mesures un cop implementades i la comunicació sobre l'àmbit al conjunt de la població. I és que el projecte de la Diputació també cerca la complicitat i participació de la clientela, amb l'objectiu que els usuaris apostin per hàbits que fomentin la reutilització quan fan la compra.

Una altra possibilitat sobre la taula del binomi ajuntament-consell és fer ús de "contenidors específics per aquell dia, que s'haurien de col·locar quan arriben els paradistes i retirar-los quan marxen". En aquest sentit, el programa supramunicipal parla de la possibilitat de "subministrar elements per a la recollida de residus específics", citant l'ús de "bujols, contenidors, gàbies o compostadors comunitaris". En definitiva, vies d'actuació per donar compliment a les obligacions de la Llei 7/2022 de residus, que inclou l'objectiu d'assolir la recollida separada del 50% del total de residus generats en els mercats setmanals de cara al 2035.

Com repensar el mercat setmanal

Aquest pla suposa la primera intervenció que l'Ajuntament de Berga preveu implementar l'any vinent al mercat setmanal. L'altre element mitjançant el qual es treballarà la seva transformació serà la finalització, el 7 d’octubre de 2025, de les autoritzacions de venda actualment en vigor. La majoria de mercats de Catalunya presenten aquest context, i cada consistori haurà de decidir si prorroga els permisos per un altre termini de 15 anys o si tira endavant un nou concurs en format de concurrència participativa.

maercat setmanal fruita berga bergueda lidialopez
La gestió d'alguns productes més difícils de triar preocupen a les administracions locals | Lídia López

 

En el cas de Berga, Altarriba ha avançat que el plantejament de l'equip de govern és el de renovar les autoritzacions "de tothom que ja hi sigui i desitgi continuar, ho té tot en regla i compleix amb els pagaments". En tot cas, estima que hi haurà algunes concessions de parades que sortiran a concurs. La regidora també ha compartit que s'aprofitarà el termini fins a l'expiració per posar al dia alguns "traspassos que, administrativament, no van quedar ben fets".

Més enllà de la tasca burocràtica, les àrees de Comerç i Promoció econòmica aprofitaran aquest impàs per reflexionar de forma més general l'oferta actual del mercat: "Tenim una oportunitat per analitzar bé el mercat i fer una proposta nova, fins i tot, potser d'ubicació". "Això ja és avançar-se molt a les circumstàncies, però sí que ens el volem mirar amb molt detall per fer-lo el més òptim i atractiu possible", afegia Altarriba. El que és una evidència, tant per l'Ajuntament com pel teixit comercial de la ciutat, és que "el mercat setmanal és un motor econòmic i un dinamitzador comercial important per a la ciutat", que suposa "un revulsiu" de la capital del Berguedà cada dissabte al matí. "Hi hem d’invertir esforços, ja no només econòmics, sinó de repensar-lo i readaptar-lo", sentencia la regidora.

Arxivat a