Indòmit tanca les portes de l'espai aquàtic de la Baells per l'augment dels cànons de l'ACA

El sector mostra la seva indignació per l'increment de les taxes de navegació a les conques internes d'un 900%

L'embarcador de la zona recreativa del pantà de Sau, aquest mes de juny
L'embarcador de la zona recreativa del pantà de Sau, aquest mes de juny | ACN / Jordi Borràs
Redacció
28 de juny del 2024
Actualitzat a les 15:19h

Les empreses nàutiques que treballen en pantans i rius treuen fum pels queixals. El motiu? L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat un augment dels cànons per navegar en les conques internes del 900%, segons ha denunciat la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT). Aquesta decisió ha portat a Indòmit, l'empresa que fa més d'una dècada que gestiona el centre aquàtic de la Baells, a tancar les seves portes.

"Hem tancat. No hem pogut resistir més". Així ha confirmat el responsable d'Indòmit, Albert Palau, a l'ACN la decisió de cloure l'activitat de la companyia al pantà de la Baells. També ho comuniquen a través de la seva pàgina web, on apareix el missatge: "Després de 22 anys, Indòmit tanca portes. Molt agraïts per la teva confiança". Palau denuncia que la pujada dels preus per embarcació ha estat "el que ha fet vessar el got", asseverant que "ni en un any bo i amb l'aigua a tope ho pots resistir". "Ja no podem més", insisteix el responsable, recordant els maldecaps que el sector ha patit els darrers anys: "La falta d'aigua per culpa de la sequera i la gestió de l'ACA, les restriccions en onades de calor, i ara això".

 

D'aquesta manera, des d'Indòmit veuen en el tancament l'única sortida: "No hi veiem cap més solució. Ha estat el moment de passar pàgina". I és que, per a Palau, aquesta pujada de preus és "irrisòria" per a la Generalitat, però "a nosaltres ens enfonsa". Segons l'empresa, en plena temporada d'estiu, donaven feina a 15 persones i, tenint en compte les altres entitats que prendran els mateixos passos que Indòmit, calcula que la mesura "deixarà un centenar de persones sense feina". "L'única lògica que hi veiem és que no ens hi volen", sentencia Albert Palau, que recorda que aquest recurs "creava una oferta lúdica en una comarca de pas com és el Berguedà".

L'ACA assegura que feia vuit anys que els preus estaven congelats. Així, les tarifes per a les empreses han passat d'una mitjana de 30 euros l'any per caiac a 183 euros, una situació que ha portat al límit moltes empreses del sector, segons lamenta la FIHRT. El gerent, Daniel Brasé, reconeix que ho viuen amb "neguit i por", a l'espera que l'ens resolgui els recursos que han presentat per aturar-ho. A més, explica que no se'ls ha comunicat la decisió, que van trobar publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) fa un parell de mesos.

Ara bé, aquesta mesura només afecta les empreses que fan activitats en les conques internes gestionades per l'ACA, ja que les que treballen en conques de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre no es troben en aquesta situació. "A Catalunya tenim dos àmbits completament diferents", es queixa el gerent. En paral·lel, Palau posa en relleu han de pagar dos anys per avançat de taxes, en molts casos, sense saber realment podran treballar, com va passar durant la pandèmia primer i per la sequera després. Amb tot, des de la Federació alerten que es perdran llocs de treball i les economies locals en sortiran molt perjudicades: "No volem que hi hagi despoblament i els estem traient una part més d'activitat", retreu Daniel Brasé.