La Muussegada referma el seu compromís amb la pagesia i cap a la sobirania alimentària

El Concurs Nacional d'Hamburgueses de Vedella i el sopar-degustació amb Les Alzines repeteixen com a principals al·licients gastronòmics de la mostra

Martí Orriols i Sebastià Prat han presentat els actes de la 3a edició de la Muussegada d'Olvan
Martí Orriols i Sebastià Prat han presentat els actes de la 3a edició de la Muussegada d'Olvan | Lídia López
14 de novembre de 2024, 16:00

La Mussegada, la Fira de la Vedella Autòctona de Catalunya, celebra la tercera edició renovant el seu compromís amb el sector primari i reivindicant la importància de caminar cap a la sobirania alimentària. Aquests objectius, fonaments de la mostra, es vertebren en activitats, tallers i divulgació de la pagesia amb el veïnat de la comarca, a més d'un toc lúdic i de gaudi gastronòmic sustentat novament en el Concurs Nacional d'Hamburgueses de Vedella i el sopar-degustació, el dissabte al vespre. La cita serà el cap de setmana del 23 i 24 de novembre, a Olvan.

Segons l'alcalde, Sebastià Prat, la Muussegada és "una fira pensada per donar visibilitat a la pagesia que fa venda directa, per promoure aquest model de negoci", adreçant-se a la vegada als empresaris del sector i als consumidors, per tal que apostin per consumir "un producte de proximitat, de boví i races autòctones catalanes". Aquesta missió s'enllaça amb la voluntat de tirar endavant un model de producció i consum basat en la sobirania alimentària, amb el qual creuen fermament des de l'organització, a càrrec de l'Ajuntament d'Olvan i la Federació Raça Bruna dels Pirineus (Februpi).

És a partir d'aquests principis i objectius que, any rere any, es configura el programa. Enguany, la franja de tarda i vespre de la mostra serà el dissabte, 23 de novembre. Començarà a les 18.00 hores amb el Concurs d'Hamburgueses a l'Ateneu d'Olvan, repetint el sistema de l'any passat: un jurat voluntari que s'ha d'inscriure prèviament (límit de 30 persones), i també sis professionals. "L'any passat va anar molt bé i és el format assumible per entregar les hamburgueses al punt òptim, per tal que tothom tasti el producte amb les millors condicions", ha detallat el gerent de la Februpi, Martí Orriols.

A les 19.00 hores, obrirà portes l'espai de sopar-degustació de vedella amb el càtering Les Alzines, elaborant una proposta variada de tapes fent ús del producte protagonista de la fira: la vedella autòctona de Catalunya. Tal com ha compartit el batlle, els assistents hauran d'adquirir els tiquets "a preus populars" en una barra per gaudir de les degustacions, amb elaboracions que poden anar des de les hamburgueses a l'estofat, passant per croquetes i sandvitxos. El 2023, es van servir un miler de plats entre els assistents. L'única diferència respecte de l'edició passada és que l'espai de sopar es desplaça uns metres, fins a la pista poliesportiva, pel fet que les obres a l'edifici del sindicat impedeixen desenvolupar adequadament el tast a l'emblemàtica plaça de Sant Sebastià.

L'aspecte gastronòmic de la nit el rematarà l'oferta de maridatge amb els vins de la DO Pla de Bages, mentre que l'ambient de la vetllada s'arrodonirà amb les actuacions musicals de Núria Conangla i Àuria Franch. A més, per amenitzar l'estada als més petits, al voltant de la pista s'hi podran trobar jocs tradicionals, un circuit de tractors i un toro mecànic, amb la col·laboració de L'Anònima.

Una matinal de tallers, música i una xerrada

L'endemà, 24 de novembre, la Muussegada es desenvoluparà en la franja de matí desplegant, a partir de les 10.00 hores, el Mercat de Productes amb paradistes locals oferint elements i serveis de diferents àmbits. Aquesta proposta fixa es complementarà amb les activitats, que arrencaran amb dos tallers simultanis: un adreçat a adults, amb La Cuina del Barbut, a la plaça de Sant Sebastià; i un d'infantil amb Anna Fornell, a plaça de l'Església. Serà a les 11.00 hores i participar-hi tindrà un preu de tres euros per persona.

L'agenda clourà amb una xerrada amb Maria Nicolau i a partir del contingut del seu llibre Cuina! O barbàrie i l'experiència i anècdotes de la seva trajectòria professional (11.45h) i un concert de Sara Roy (13.00h). A més, al llarg del matí, repetiran els jocs per a nens i nenes i s'hi afegirà una sortida amb tractor per descobrir, en primera persona, la ramaderia d'Olvan. El conductor i guia serà David Casaponsa.

Més enllà d'aquesta agenda d'actes, la Muussegada torna a impulsar una nova ponència tècnica adreçada expressament a pagesos i ramaders, el 22 de novembre a les 18.00 hores a l'Ateneu d'Olvan. La temàtica d'enguany serà l'ús del llaç per retenir el bestiar: "És estil una mica americà, però pot servir per resoldre certes dificultats quan vols agafar un animal de forma òptima", ha apuntat Orriols.

Arxivat a