REPORTATGE

Nous vincles i amistats, també a partir dels 70 anys

El darrer programa contra l'aïllament de la gent gran del Consell Comarcal del Berguedà ha aterrat en quatre municipis, amb molt bona recepció dels participants

La Milagros, l'Emília, la Gloria i la Rosario, quatre veïnes de Puig-reig que han participat en el darrer programa per l'envelliment actiu i contra l'aïllament del Consell Comarcal
La Milagros, l'Emília, la Gloria i la Rosario, quatre veïnes de Puig-reig que han participat en el darrer programa per l'envelliment actiu i contra l'aïllament del Consell Comarcal | Lídia López
23 de maig del 2024
Actualitzat el 24 de maig a les 11:00h

"Cada setmana estava desitjant que arribés el dilluns per estar amb les meves amigues. Mai havia participat en cap activitat com aquesta i he gaudit molt". Així s'expressa la Rosario, de Puig-reig, una de les participants en el grup de propostes pel benestar emocional i promoció de les relacions personals impulsat pel Consell Comarcal del Berguedà en aquest municipi, i també a Guardiola, Avià i La Nou. Es tracta d'una nova prova pilot nascuda de la Diagnosi de l'envelliment a la comarca i activitat potencial de tenir continuïtat en el Pla d'envelliment actiu, que s'ha de culminar pròximament.

En aquesta ocasió, s'ha posat el focus en les persones grans aïllades, com és el cas de la Rosario, i també de la Gloria, l'Emília o la Milagros. "Ens hem trobat un ambient diferent del nostre i molt relaxant, que ens ha ajudat a fer confiança amb gent del poble que has conegut de vista tota la vida, però no havíem tingut més relació que saludar-te quan et trobes", assenyala la Gloria, que incideix que l'experiència li ha servit justament per "veure una manera de ser de la gent que no hauríem descobert mai". I és que, tal com ha refermat Anna Armengou, una de les responsables del programa, "la idea era generar un espai grupal dirigit a persones grans que normalment no estan dins el circuit de les activitats comunes o que potser, després d’una pèrdua, no han retornat a connectar amb allò que els agradava".

En les cinc setmanes que ha durat el programa, han pintat, han expressat les seves emocions, han ballat i han compartit els seus pensaments mitjançant diferents exercicis, entre altres pràctiques. "No en sabem molt, però hem participat en totes, a la nostra manera", assevera la Rosario, qui coincideix amb la Milagros en valorar que les estones a La Sala, espai que ha acollit el programa, els han permès desconnectar de les seves preocupacions diàries. "Estant aquí et treus moltes coses que tens al cap. A casa, m'és inevitable començar a pensar en això i en allò, però mentre estic aquí, només puc passar-m'ho bé", relata la Milagros. "El que busquem en aquestes sessions són elements generadors de benestar, agafant tota una gamma i oferint-la al grup, però creant també una vivència pròpia", explica Annabel Garcia, l'altra tècnica que ha desenvolupat el programa. Tot plegat, fa que "estar aquí els dilluns és una obligació de les bones", segons l'Emília.

Ara bé, el fons dels exercicis volia rescatar tots aquells elements que fomenten la felicitat entre les participants, que segons detalla Armengou, es va difuminant a mesura que les persones es fan grans. "Tot el reconeixement que han tingut a la vida queda a l'ombra i, en molts casos, es limita a l'edat que tenen ara. Per tant, incidim en la persona actual, en el seu present, i permetent-nos fer certes coses que potser en el seu moment no vam poder fer", exposa. "A mi sempre m'ha agradat cosir i fer altres tasques manuals, però com que anem minvant, ja no puc. Ara bé, aquí et sent part del conjunt i t'hi acabes implicant, ni que sigui estant asseguda", relata la Gloria. En paral·lel, i tenint en compte el component comunitari, l'experiència ha servit per crear nous rols en les relacions entre persones que fa dècades que són veïnes. "Hi ha hagut grups molt oberts com el de Guardiola, on la gent potser no feia tants anys que vivia al poble i a més han vingut persones d'altres municipis també, cosa que ens ha permès profunditzar molt", destaca Anna Armengou. Tot al contrari que a Avià, on les relacions prèvies van marcar molt les primeres interaccions, si bé Garcia afirma que "aquest nou ambient els ha facilitat dir o fer coses que, segons ens han reconegut, no haurien pogut compartir fora".

Gent gran, pintura, dibuixos, activitats per a la gent gran, Puig-reig, Berguedà
La pintura ha protagonitzat la quarta sessió del programa a Puig-reig | Lídia López

La barrera del gènere, denominador comú

Aquest programa per combatre l'aïllament ha trobat el seu focus de participants a través dels agents locals. Armengol i Garcia, juntament amb la tècnica d'acció comunitària inclusiva del Consell, Rosa Genovès, han consultat a la treballadora social i regidora dels municipis, així com al dinamitzador de la gent gran de la zona o, fins i tot, el personal del CAP que els atén més sovint: "En els quatre casos s'han fet reunions prèvies per veure quins eren els perfils més interessants d'incloure", afirma Genovès. El llistat, que sempre ha estat divers, s'ha acabat materialitzant en tots els casos en grups molt feminitzats: han estat tot dones a Puig-reig, un 90-10 a Guardiola i un 60-40 a Avià, la població on el gènere dels participants ha estat més equilibrada. Aquesta és una tendència compartida en altres de les propostes que els darrers anys ha impulsat el Consell Comarcal, que troba més impediments per part dels homes a l'hora de sumar-se a les iniciatives.

"La mirada de gènere que tenim ara és molt diferent de la que hi havia en l'època de les persones que ara tenen de 70 anys en amunt. I ho vull ressaltar perquè en aquest públic, activitats com les que conviden a explorar la part artística estaven molt més associades a les dones", emfatitza Armengol, recalcant precisament la predisposició dels homes que s'han sumat a la iniciativa: "Han estat molt disponibles, tot i que probablement mai havien tingut la possibilitat, per exemple, de pintar". "Un dels elements detectats en la Diagnosi de l'envelliment és precisament que les dones són les que més participen en les activitats dirigides, ja que els homes grans tenen altres espais relacionals predeterminats, com el bar o l’hort", ha afegit Genovès.

En tot cas, s'ha pogut contrastar una vegada més l'heterogeneïtat de la comarca, on cada poble és un món. "Hi ha hagut tants tipus de grups com a municipis hem anat. Cap ha tingut res a veure", afirma Annabel Garcia, qui puntualitza que "malgrat que hi ha un component compartit d’aïllament, la disposició de cada grup i les relacions prèvies han estat completament diferents en cada ocasió". A Puig-reig, les participants coincideixen que surten com un grup d'amigues, revertint una soledat que la pandèmia del coronavirus va accentuar: "La covid ens va canviar molt la vida", assenyala la Gloria.

Tot plegat, aquestes quatre puigregenques insten l'administració supramunicipal a mantenir el programa. "Estem molt contentes. La unió que ha nascut aquí és una meravella, i ens encantaria poder continuar venint", declara la Rosario, mentre que l'Emília fa referència al grup com "una porta que se'ns ha obert i que no s'hauria de tancar mai". Per part del Consell Comarcal, Rosa Genovès exposa que, en acabar el programa, es replicarà la trobada inicial entre els agents per extreure conclusions i mirar de dirigir les persones a les activitats i propostes que ja hi ha disponibles en cada poble. "Hem intentat aprofundir en el traspàs a l'entorn quotidià de tot allò que passa aquí", detalla al respecte Garcia. I és que l'òrgan comarcal ha de, en primer lloc, aprovar el Pla d'envelliment actiu i, entre totes les iniciatives, "prioritzar els projectes que donin resposta als reptes que el conjunt d'agents comarcals considerin primordials".