Olvan estrena un concurs per trobar la millor carn de vedella de Catalunya

El municipi oferirà un cap de setmana ple d'activitats en el marc de la Muussegada, la primera fira de degustació de vedella autòctona de Catalunya

Joan Obiols
14 de novembre del 2022
Actualitzat a les 18:33h
La Muussegada vol posicionar el Berguedà com a territori de referència de la vedella
La Muussegada vol posicionar el Berguedà com a territori de referència de la vedella | Joan Obiols
Olvan es convertirà el cap de setmana del 26 i 27 de novembre en l'aparador de referència de la vedella autòctona de Catalunya, amb la primera fira dedicada a degustar aquest producte, i que compta amb un concurs per trobar la millor hamburguesa de vedella de tot el país. El certamen s'ha batejat amb el nom de la Muussegada i ofereix un ampli ventall d'activitats per a tots els públics. És una proposta que neix de la mà de l'Ajuntament, la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus, el restaurant Els Casals i la col·laboració d'altres administracions.

El gran reclam del certamen és el Concurs Nacional d'Hamburgueses de Vedella, que crida a tots els productors del país a participar-hi. L'objectiu és trobar la millor carn i apropar el públic als productors. Els participants hauran de portar el seu producte i un grup de cuiners s'encarregarà de cuinar-lo, sense cap mena de condiment, ja que podria canviar el gust. El xef Oriol Rovira del restaurant Els Casals, de Sagàs, amb una estrella Michelin dirigirà l'equip de cuiners i també formarà part del jurat tècnic, que valorarà la millor carn de cada categoria, segons les races que s'acabin presentant. A banda, també hi haurà un jurat popular, format per tots aquells assistents que podran provar les hamburgueses i gaudir d'un tast de vins de DO Pla de Bages.

L'objectiu de tot plegat és posicionar el Berguedà com un territori de referència de la carn de vedella autòctona, que compta amb tres races al país: la Bruna dels Pirineus, la de l'Albera i la Pallaresa. L'alcalde d'Olvan, Sebastià Prat, ha explicat que la proposta vol valoritzar els productors locals i reivindicar la proximitat, el km0, el sector ramader i la gastronomia.

Programació de la fira
El programa de la fira començarà dissabte 26 de novembre amb el concurs d'hamburgueses al passatge Maria Mercè Marçal, a les sis de la tarda, i anirà acompanyat de l'actuació musical de Pep Poblet. En acabat, a les vuit del vespre, es farà un show cooking per presentar l'Hamburguesa d'Olvan, creada especialment per l'esdeveniment per Ada Perallada, xef i comunicadora del restaurant Semproniana i guardonada amb la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria en el món de la restauració. Tot seguit, s'oferirà un sopar amb rostida a l'estil "asado argentí" a la pista poliesportiva. Durant tota la tarda, també hi haurà tallers, jocs, un circuit amb tractors de pedals i altres activitats pels infants.

El diumenge, 27 de novembre, arrencarà amb un esmorzar popular amb hamburguesa i guisat de vedella a la pista poliesportiva, que serà la prèvia a l'obertura del Mercat de productors del Berguedà, davant la pista. Al mateix espai, a les onze del matí, es farà un taller de cuina infantil a càrrec de l'Anna Fornell. Paral·lelament, el xef de la Fundació Alícia, Marc Puig-Pey, elaborarà una recepta de guisat ràpid de vedella.

La mateixa fundació ha organitzat a continuació una taula rodona sota el nom "Avancem cap a la sobirania alimentària", que es farà al passatge Maria Mercè Marçal. A les dotze del migdia, a la pista poliesportiva, s'oferirà un maridatge del guisat de la Fundació Alícia amb un vi sorpresa específicament seleccionat de la DO Pla de Bages, a càrrec de Gintònic.cat. Tancarà el programa d'activitats el showman Lo Pau de Ponts, que interpretarà una cançó dedicada a la Muussegada. Paral·lelament, durant tot el matí hi haurà una cúpula inflable i jocs formatius a l'Ateneu d'Olvan, i activitats infantils i una visita amb tractor a la ramaderia d'Olvan a la plaça Rodona.