Beveu menys

Consulta tot el que has de saber sobre les begudes alcohòliques i els seus límits saludables recomanats

Una copa de vi i un got de cervesa
Una copa de vi i un got de cervesa | Arxiu ND
Laura Puigmal, infermera
02 d'octubre del 2023
Actualitzat el 19 de juny del 2024 a la 13:50h

L'alcohol és una beguda socialment normalitzada en tot tipus de situacions, tot i això, és considerada una de les drogues més consumides a nivell estatal. Segons dades de l'Informe Nacional EDADES (Enquesta sobre Alcohol i altres drogues a Espanya) del 2022 del Ministeri de Salut del Govern d’Espanya, s'estima que un 76% de la població d'entre 15 a 64 anys ha pres alguna beguda alcohòlica en l'últim any, sent les dades de Catalunya molt similars amb una prevalença del 74,3% del total de la població. Existeix un terme que s’anomena ‘Binge drinking’ (consum excessiu d’alcohol), que es defineix com el consum de cinc begudes alcohòliques en homes i quatre en dones en una mateixa ocasió i en un interval de dos hores. Un 15,4% de la població consumidora d’alcohol d’entre 15 a 64 anys, en els  últims 30 dies, ha fet un ‘binge drinking’.
 

Problemes relacionats amb en el consum d’alcohol

Tant en dosis baixes com altes, l’alcohol té riscos associats degut a que és una beguda psicoactiva amb propietats que causen dependència. Contribueix al desenvolupament de més de 200 problemes de salut tant físics com psicològics, a més de l'aparició de malalties com la cirrosi hepàtica, la pancreatitis i els càncers de llavi, boca, laringe, esòfag i fetge. 

A curt termini, pot aparèixer irritació de la mucosa estomacal; trastorns de la visió, dels reflexos, de l’equilibri, del pensament i del llenguatge (en dosis altes); embriaguesa i agitació. A llarg termini, pot aparèixer pèrdua de gana, deficiència vitamínica, mala digestió d'aliments, problemes de pell, impotència sexual, obesitat, problemes del sistema nerviós central, pèrdua de memòria i desordres psicològics. En els casos de consum molt excessiu, es pot arribar a la mort per intoxicació aguda.

Tot i això, no només causa problemes en la persona consumidora, sinó que en els casos d’alcoholisme, l’entorn físic i personal també es veu perjudicat per la problemàtica. Les situacions que es veuen en més concurrència són accidents de trànsit, víctimes d’actes de delinqüència i violència.
 

Programa ‘Beveu menys’

L'any 1995 des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, dins de la Subdirecció General de les Drogodependències, es va crear un programa anomenat 'Beveu menys' amb l'objectiu de fer consciència dels consum i dels riscs que comporta beure alcohol, a si mateix, aconseguir disminuir-ne el seu consum a la població del territori català. Aquest programa va dirigit especialment a els professionals sanitaris de l'atenció primària i a tota la població que cregui que pot tenir un consum de risc. 

Per a què la persona sigui conscient del seu consum, el programa es basa en un càlcul on es valora la quantitat ingerida d’alcohol per persona. Aquest es fa mitjançant la Unitat de Beguda Estàndard (UBE) la qual indica que 1 UBE són 10 grams d’alcohol, que equivalen aproximadament a 100 ml de vi, 300 ml de cervesa o 30 ml de licor. El límit de baix risc és de 20g/dia en el cas dels homes i 10g/dia en dones (això per tant equival a una copa de vi o cava, una cervesa, un cigaló o un xarrup al dia en el cas de les dones, i el doble de quantitat en homes). La suma del total d’UBEs a la setmana, serà l’indicador del consum d’una persona.
El valor que indica consum de risc és de 17 UBE per setmana en el cas de la dona i 28 UBE per setmana en el cas de l’home. Una ingesta intensiva i puntual de 5 UBE també indica una conducta de risc.
 

Recomanacions

Tot i haver-hi un límit que marca el consum de risc, s’ha de recordar que l’alcohol és perjudicial per a la salut, i que s’ha de fer un ús raonable d’aquesta beguda.

Algunes de les recomanacions del programa ‘Beveu menys’ són consumir l’alcohol amb menjar i mai en dejú per evitar un efecte tòxic a l'estómac; restringir al màxim el consum i deixar-lo només per ocasions puntuals; i beure menys quantitat i intercalar el consum amb begudes no alcohòliques.

Si es creu que el consum és de risc i que per mitjà propi no es pot aconseguir, és preferible demanar ajuda i consell al personal sanitari de l’atenció primària.

Unitat de beguda estàndard del programa ‘Beveu menys?' - Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya:
 

 


Consum de risc d’alcohol a la setmana - Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya: