Prevenció de les caigudes

Consulta quins són els factors de risc i com podem evitar-les

Les caigudes són un dels principals problemes per a la gent gran
Les caigudes són un dels principals problemes per a la gent gran | Arxiu ND
Rosa Mateu Cels, infermera de l'Hospital de Campdevànol
31 d'octubre del 2023
Actualitzat el 19 de juny del 2024 a la 13:53h

Les caigudes són accidents que es produeixen sobretot en persones d'edat avançada, són una de les principals causes de les lesions en aquesta franja d'edat, ja siguin fractures òssies, lesions cerebrals, traumatismes, etc.

És per això que les recomanacions i els consells que es veuen reflectits en l'article van molt encaminats a prevenir els riscos de caigudes en persones grans, fent esment a uns quants factors de risc a tenir presents.

La causa del deteriorament de components cognitius, físics i sensitius ens portarà a un major risc de patir aquestes caigudes, per tant remarquem que en persones grans les caigudes els poden comportar un risc important per a la salut i el benestar i poden arribar a tenir conseqüències greus que els impedeixin de fer activitats de la vida diària.

Per aquest motiu us donarem una sèrie de consells generals que podreu aplicar de manera individual per a cada persona i llar, per reduir-ne els riscos.

Els factors de risc més habituals que poden contribuir a les caigudes, són:

  • Edat avançada porta a alentiment dels reflexes
  • Persones que ja han patit caigudes anteriorment, tenen més risc de tornar a caure.
  • Disminució de la visió, que pot limitar la capacitat d'identificar els obstacles i les superfícies irregulars.
  • Pèrdua d'equilibri i coordinació que poden ser conseqüència d'una pèrdua de força muscular, pèrdua de visió, efectes secundaris d'una medicació.
  • Factors ambientals: superfícies irregulars, il·luminació deficient, obstacles.
  • Efectes secundaris d'alguna medicació que ens poden afectar a l'equilibri, la coordinació i la consciència. Alguns medicaments provoquen mareig i somnolència.
  • Calçat inadequat, sabates que no s'ajusten bé al peu.


Els consells per prevenir les caigudes són:

  • Eliminar tots els objectes que poden provocar ensopegades, caixes, papers, joguines, cables, etc. Si tenim persones grans a casa i tenim catifes, és aconsellable que estiguin fixades a terra, si això no és possible millor retirar-les. Si tenim objectes innecessaris a la llar que no s'utilitzin és millor retirar-los. És important també mantenir un ordre per mantenir passadissos nets i sense obstacles. També caldrà tenir mobiliari segur per evitar caigudes així com cadires i taules que tinguin bona estabilitat.
  • Encendre sempre la llum, és una mesura segura i efectiva. Instal·lar llums addicionals en zones de la casa on no estan ben il·luminades per millorar la visibilitat, llums de peu, llums de taula, de paret, llums amb detector de moviment. I sobretot posar llums de nit per si algú necessita moure's per casa o anar al bany.
  • Sabates còmodes, ben ajustades i amb soles de goma, sobretot pensant en persones que tinguin dificultat per a la mobilitat o l'equilibri. Sabates de taló baix, sabates amb cordó o velcros.
  • Utilitzar les baranes per pujar o baixar escales, baranes tant per a nens com per a adults. L'ús de baranes en els casos on hi ha rampes, és especialment important, ja que facilita l'accés per moure's amb seguretat, sobretot per a persones amb problemes de mobilitat que utilitzen cadira de rodes o caminadors.
  • En superfícies relliscoses, com pot ser la banyera, la dutxa o el terra del bany, instal·lar cinta antilliscant, també agafadors i banquets antilliscants pel que fa a persones grans. La cuina també podria ser un espai perillós a tenir en compte per les
  • relliscades
  • Evitar vessament d'aigua o altres líquids. Cal anar amb compte en portar gots i tasses plenes de líquids mentre es camina. Si vessem algun líquid cal netejar-lo per mantenir el sòl net i sec. Millor usar recipients amb taps o tancats per evitar que el líquid caigui a terra. Si es té dificultat per mantenir el control dels líquids hi ha la possibilitat d'utilitzar dispositius especials per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Mantenir una vida activa, fer exercici físic: procurar anar a caminar regularment, caminant a poc a poc, descansant en cas d'esgotament i buscant recorreguts assolibles, fàcils, en el cas de la gent gran. L'exercici ens ajudarà a mantenir la força muscular, l'equilibri i la coordinació.
  • Mantenir una dieta equilibrada també ens ajuda a tenir els ossos forts i prevenir fractures. Consumir aliments rics en calci, vitamina D, proteïna i fibra, evitar l'alcohol i la cafeïna, beure suficient aigua podem contribuir a mantenir el cos saludable.
  • Revisions periòdiques al seu metge habitual per ajustar correctament la medicació, sobretot en persones que pateixen malalties cròniques com diabetis, hipertensió, artritis d'entre d'altres.

Identificar els factors de risc i incorporar totes aquestes recomanacions a la vostra rutina diària ajudarà a prevenir les caigudes.