Els editors de «Mongolia», imputats per una portada sobre un pessebre

L'Audiència de Barcelona reobre la causa penal per "ofenses als sentiments religiosos" arran d'una petició de l'organització ultracatòlica Hazte Oír

Redacció
27 de març de 2025, 19:56

Els editors de la revista satírica Mongolia hauran de comparèixer novament davant la justícia per una portada publicada el desembre de 2022, en què representaven un pessebre amb to humorístic. Tot i que tres querelles similars van ser prèviament arxivades, l’Audiència de Barcelona ha ordenat la reobertura del cas a petició de l’organització ultracatòlica Hazte Oír.

Un procés judicial reobert malgrat els antecedents

La citació està prevista per al 25 de juny d’instrucció número 4 de Mataró. En primera instància, la querella d'Hazte Oír havia estat inadmesa a tràmit pel jurat, però l’Audiència ha decidit revertir aquesta decisió o continuar amb el procés. La causa s'emmarca a l’article 525 del Codi Penal, que sanciona les “ofenses als sentiments religiosos”.

El desembre de 2022, el dirigent de Vox Jorge Buxadé va instar públicament a actuar contra Mongolia, la qual cosa va derivar en quatre querelles presentades per diferents organitzacions ultracatòliques: Abogados Cristianos, Manos Limpias, la Comunidad Tradicionalista i Hazte Oír. Les tres primeres van ser desestimades, però la quarta ha aconseguit arribat a aquesta nova fase judicial.

Des de Mongoliadenuncien que la reobertura del cas obeeix a una estratègia de “matonisme judicial ultracatòlic”, que busca l’autocensura mitjançant la presentació de denúncies amb escasses possibilitats d’èxit, però que generen molèsties i despeses als acusats.

Resposta de Mongolia i defensa legal

En resposta a aquest nou episodi judicial, Mongolia ha llançat una campanya de micromecenatge a Verkami per recaptar fons que permetin finançar la seva defensa legal. La iniciativa també servirà per produir una sèrie de pòdcasts en què analitzaran el fenomen del “matonisme judicial ultracatòlic” i la seva influència en el panorama mediàtic i judicial espanyol.

L’advocat José Luis Mazón assumirà la defensa del cas, mentre que l’equip de Mongolia manté la seva postura ferma davant del que consideren un intent de limitar la llibertat d’expressió. “En lloc d’ajupir el cap, reforçarem el projecte per molt que molesti als reaccionaris”, han declarat des de la revista.

El debat sobre els límits de l’humor i la llibertat d’expressió a l'Estat continua candent, amb aquest cas com un nou episodi d’un conflicte recurrent. Mentre que alguns sectors consideren que la sàtira ha de tenir un marc de protecció més ampli, altres argumenten que certs continguts poden ser ofensius i, per tant, susceptibles de sanció.

La campanya de micromecenatge ja està activa a la plataforma Verkami i, a més, han publicat un vídeo en què el coeditor de Mongolia, Pere Rusiñol, explica la situació o els objectius de la campanya.