Concepció Formatger: «El retrocés de Sant Joan arrenca fa més de vuit anys»

La cap de llista de CiU reclama "crear un clima idoni per generar confiança" | Respecte l'enderroc de l'antic ambulatori "no entén com s'ha pogut deixar malmetre un edifici municipal" i assegura que la secundària "s'executarà en un futur raonablement immediat"

Concepció Formatger, candidata de CiU de Sant Joan
Concepció Formatger, candidata de CiU de Sant Joan | Marc Cargol
Arnau Urgell
16 de maig del 2015
Actualitzat el 22 de maig a les 11:44h

Concepció Formatger, cap de llista de CiU de Sant Joan de les Abadesses Foto: Marc Cargol


Concepció Formatger (Sant Joan de les Abadesses, 1969) s’estrena com a cap de llista de Convergència i Unió (CiU) de Sant Joan. L’anunci no es va fer fins pocs dies abans d’iniciar la campanya, una situació que justifica pel fet que malgrat que s’han incorporat moltes persones al projecte “cap d’elles tenia clar de posar-se al capdavant”. Admet que el poble pateix un “retrocés” econòmic que va començar fa més de vuit anys –el període en el qual ha governat Ramon Roqué- però que això contrasta amb una “adequada oferta cultural i una rica vida associativa”. Respecte la polèmica parada d’autobús, la candidata de CiU "no entén com s'ha pogut deixar malmetre un edifici municipal" –en referència a l’antic ambulatori- ni veu en bons ulls que s’afecti l’espai enjardinat de la Fundació Emma. El programa complet el podeu consultar en aquest enllaç.

- Raimon Traver va dimitir a l'estiu de 2012 i el candidat de CiU a Sant Joan de les Abadesses no es va saber fins pocs dies abans d'iniciar la campanya? Per què ha costat tant?

- Encapçalar una candidatura és una gran responsabilitat i tot i que en els últims anys CiU s’ha renovat, incorporant noves persones al projecte, persones amb il·lusió, noves idees i amb ganes de treballar..., cap d’elles tenia clar de posar-se al capdavant. La llista estava clara però calia trobar-ne el cap.

- A les darreres eleccions al Parlament CiU va superar el 52% mentre que a les municipals es va quedar per sota del 21%. Com s'explica una diferència tant important?

- Bé, tothom té clar que les eleccions municipals i les autonòmiques no tenen res a veure. Els resultats de les eleccions autonòmiques a Sant Joan sempre han estat favorables a CiU.

- Repetir els dos regidors de 2007 i 2011 seria un fracàs? El gran objectiu és trencar la majoria absoluta de Ramon Roqué?

- Personalment crec que el gran objectiu de qualsevol dels candidats és l’alcaldia. Ara bé, hi ha objectius a curt, mig i llarg termini. La gent de CiU som persones realistes, que toquem de peus a terra i que volem tenir la màxima representació a l’Ajuntament. Llavors, ja sigui des de l’equip de govern com des de l’oposició serem positius, constructius i treballarem perquè Sant Joan sigui capaç de generar oportunitats per a tots i així millorar la vida dels santjoanins.

- Roqué fa vuit anys que governa amb majoria absoluta i en aquest període no ha protagonitzat cap gran polèmica. Això l'ajuda a continuar en el càrrec, no?

- Segurament. De totes maneres governar sempre desgasta. També, hi ha persones que creuen que l’alternança és bona i que l’actual equip de govern ja ha tingut suficients anys per tirar endavant el seu projecte i que la gestió municipal es podria millorar.

- De la legislatura que acaba quina acció positiva i quina de negativa destacaria de l'equip de govern?

- Com a positiva, crec que és innegable la transformació de la Vila Vella gràcies a les inversions de la Llei de barris. Ara bé, encara hi ha molta feina a fer per tal de fer-la més dinàmica i viva. Hem de crear noves oportunitats de negoci entorn al turisme, com podria ser la instal·lació de petits comerços... Com a negativa, que cap empresa s’hagi instal·lat a Llaudet.

- Un dels temes de debat d'aquesta legislatura han estat el trasllat de l'ambulatori i l'enderrocament de l'edifici antic per facilitar millorar la parada d'autobús. Hi estan d'acord?

- Pel que fa a l’ambulatori, des de l’equip de govern sempre se’ns va justificar el trasllat pel mal estat i les deficiències estructurals que presentava l’antic edifici. Bé, a hores d’ara, l’edifici ja està enderrocat. La reflexió que hauríem de fer tots plegats és: com hem pogut deixar malmetre d’aquesta manera un edifici municipal!

En els darrers anys, s’ha parlat molt de la parada de l’autobús ja que l’actual ubicació genera problemes greus de seguretat pels vianants. Des de l’equip de govern s’han presentat diferents propostes, algunes d’elles ja descartades però volem deixar clar que no veiem en bons ulls que la parada del bus (direcció Ripoll) s’hagi d’ubicar a la Fundació Emma. Creiem que l’espai enjardinat de la Fundació Emma, tot i que no sigui molt utilitzat, ajuda a crear un espai confortable i tranquil, òptim per a l’estada dels residents.
 
- Fa quatre anys reclamaven prioritzar la nova escola a la Coromina del Bac. Aconseguiran el compromís d'Irene Rigau, que és del seu partit, per desencallar-la?

- De fet, pel què sabem, l’edifici de secundària s’executarà en un futur raonablement immediat.

- També queda pendent la biblioteca. Hi aposten? On la situarien?

- Sí. Creiem que l’actual biblioteca s’hauria de canviar per una de nova i més moderna que incorpori tots els avanços tecnològics disponibles. Un dels millors llocs on ubicar-la seria a l’escola de les germanes Carmelites (on actualment es cursa l’ESO). És un espai que té moltes possibilitats i que permetria crear diferents zones per a la lectura, fins i tot una d’exterior. Hem de ser capaços de relacionar lectura amb plaer, no hem d’oblidar que actualment i sobretot per la gent de menys edat “el llibre” té  grans competidors, com els videojocs...  Ara bé, tant o més important que l’espai n’és la seva dinamització: hem de crear tallers de lectura, campanyes de sensibilització adreçades a les famílies... De totes totes hem de fer que els nostres infants llegeixin i gaudeixin llegint. Així també ajudarem a millorar la seva comprensió lectora i millorarem el rendiment escolar.

- ERC insisteix molt que aquest poble està de capa caiguda tant a nivell econòmic, social, cultural... Coincideixen amb aquest diagnòstic?

- A nivell econòmic hi estic d’acord. Ara bé, crec que ens hauríem de remuntar més de vuit anys enrere per començar a veure aquest retrocés: envelliment i pèrdua de població, tancament de totes les empreses tèxtils de la vila, estancament del comerç, poques oportunitats pels joves... A més, la crisi econòmica dels últims anys ha empitjorat la situació. Moltes famílies han vist disminuït el seu poder adquisitiu a causa de la pèrdua del lloc de treball, la congelació i/o disminució dels salaris, l’augment dels impostos i de determinats serveis...

Ara bé, a Sant Joan hi ha una adequada oferta cultural (tot és millorable) i una rica vida associativa. Penso en les activitats relacionades amb l’excursionisme, el trial, el futbol, el pàdel, la gimnàstica...; els cursos de fotografia, de francès, de country,... També és veritat, que alguna de les grans festes organitzades per l’Ajuntament s’haurien de reorientar, especialment la Festa Major. De totes maneres, hem de ser capaços de crear un clima idoni per generar confiança i no caure en el desànim que no ens porta enlloc.

- Quines propostes fan per tal que els joves es puguin quedar i arrelar a Sant Joan de les Abadesses?

- Els joves necessiten una feina, un lloc on viure i activitats per poder fer durant el seu temps lliure. Volen poder desenvolupar-se professionalment en el seu àmbit i per això necessitem empreses que els puguin oferir un lloc de treball. Si facilitem la instal·lació d’empreses a la colònia Llaudet els ajudarem. També podem afavorir l’autoocupació, hem de tornar a revisar i recuperar l’esperit de la Vila Icària i ajudar a l’aparició de noves iniciatives emprenedores.

A més, les comunicacions en els darrers anys han millorat molt en totes direccions i això fa possible que una persona pugui viure a Sant Joan i no necessàriament treballar-hi però la vila li ha d’oferir altres atractius i serveis que li compensin aquest desplaçament diari.

- Fa quatre anys durant la campanya es va parlar molt d'una central de biomassa que ha acabat en no res. Algú va mentir sobre aquest projecte?

- Alguna cosa de veritat hi havia però és evident que no va arribar a bon port. Jo sempre he sentit a dir: “no diguis blat fins que no sigui al sac i ben lligat”. Suposo que el més criticable és el moment en què aquesta notícia va sortir a la llum, en plena campanya electoral.

- Un dels clàssics de tots els partits és “desenvolupar el polígon de Llaudet”. Què proposa CiU per tal que aquesta frase sigui realitat?

- Cal vetllar perquè Incasòl, propietari de la nau vella i nova de Llaudet, les ofereixi a preus competitius. L’Ajuntament pot aplicar bonificacions en els tributs municipals i agilitzar i facilitar tots els tràmits. Seria convenient anar preparant el sòl que encara no està urbanitzat, fent-hi arribar els serveis.

- Quina proposta fan en relació als gossos i les problemàtiques –excrements, animals deslligats...-?

- Engegar una nova campanya de sensibilització adreçada als propietaris de gossos. Hem d’entendre que com a vilatans tenim uns drets però també uns deures i que no podem permetre que l’actitud incívica d’un individu perjudiqui a la resta de vilatans. Després, aplicar les sancions que ja estan previstes en les ordenances. A dia d’avui, l’Ajuntament no ha posat cap sanció per aquest motiu. També es podrien provar altres opcions que estan aplicant altres ajuntaments, com per exemple enviar les caques dels gossos amb una capsa a casa del propietari, per exemple.

- A nivell nacional partits com CDC i ERC han parlat de facilitar ajuntaments sobiranistes. A Sant Joan l'única alternativa a MES és un pacte entre ERC i CiU?

- Bé, l'únic partit que es presenta a les eleccions a Sant Joan i no és sobiranista és el PP.

- Quin paper ha de jugar l'Ajuntament de Sant Joan en el procés sobiranista? Hi ha estat prou implicat fins ara?

- L’Ajuntament ha de donar ple suport a les iniciatives del Parlament de Catalunya. En els últims anys, s’han aprovat iniciatives presentades pels grups de l’oposició com que Sant Joan de les Abadesses s’adherís a l’AMI i que es posessin uns cartells a les entrades de la vila que així ho indiqués. L’Ajuntament també va assistir a l’acte a favor del 9-N.

Tanmateix, i si no recordo malament, des dels grups de l’oposició es va demanar penjar l’estelada al balcó de l’Ajuntament per la Festa Major i no despenjar-la fins que aconseguíssim la independència i no es va aconseguir.

- Es veu com a alcaldessa? Si ho aconsegueix ser quina serà la primera acció que tirarà endavant?

- M’agradaria molt. Seria tot un repte que afrontaria amb molta il·lusió. Les primeres actuacions estarien relacionades amb el turisme; hem d’optimitzar els recursos invertits i fer que generi riquesa a la vila.

Concepció Formatger, cap de llista de CiU de Sant Joan de les Abadesses Foto: Marc Cargol

 
Llista Convergència i Unió (CiU) Sant Joan de les Abadesses 2015
1. Concepció Formatger Marcer
2. Maria Currius Camps
3. August Serra Tomàs
4. Eusebi Puigdemunt Puig
5. Joan Guillaumes Jordà
6. Anna Freixas Clotet
7. Montserrat Salvatella Planella
8. Jordi Cima Ruiz
9. Joan Manuel Vidal Puig
10. Marc Escudé Blasi
11. Montserrat Vergés Casals

Suplents

12. Fernando Verdaguer Roqué
13. Josep Gamell Fonanet
14. Monserrat Navarro Planas
15. Montserrat Costa Salvadó
16. Raimon Traver Burniol
 

Llista CiU Sant Joan de les Abadesses 2011

Llista CiU Sant Joan de les Abadesses 2007

 

Programa CiU Sant Joan de les Abadesses 2015 (pdf)

Resultats eleccions municipals 2001-2007 municipi per municipi

Resultats municipals 2011-2007 a Sant Joan de les Abadesses

Les municipals 2015 al Ripollès, dia a dia