La Fira de Sant Lluc aposta pel turisme gastronòmic

Publicat el 14 d’octubre de 2008 a les 09:12
 
L'edició d'aquest 2008 vol ser un pas endavant cap a un nou format, on es busca posar en valor els principals eixos resultants del procés participatiu del 2005, com és l'art, el paisatge i la gastronomia. El títol escollit per aquesta nova edició serà 'Del paisatge a la cuina'. Segons la regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Olot, Fina Soler, el que es vol sobretot és donar a conèixer i fomentar el producte 'més autòcton' de la Garrotxa, que es diferencia de les altres zones de Catalunya. 'Tastarem i veurem com es pot fer la cuina volcànica d'aquí', amb tallers d'elaboració per a joves i d'altres per adults i amb una trobada entre les cuines de la Garrotxa i la d'Osona, entre d'altres activitats. L'objectiu es consolidar aquesta zona com a 'paisatge natural' i 'humà', i en definitiva, com a destinació de turisme gastronòmic.

Aquesta vessant gastronòmica serà l'element més potenciat en aquesta edició, amb un pavelló que inclourà tres conceptes claus, com és el paisatge (mostra), el producte (mostra i comercial) i la cuina (activitats), així com un espai dedicat als productors locals agroalimentaris. En total hi haurà 59 expositors.

Tot i això, es mantindran les fires tradicionals com la del Dibuix, la Ramadera –aquest any només amb la presència d'animals equins i porcins, a causa del brot de la llengua blava que afecta al bestiar boví i oví- el Mercat d'Artesania, el Mercat Extraordinari de Roba, el Mercat del Col·leccionisme i Andòmies, i com a fet puntual d'aquest any, la celebració del Giroscopi, la Fira d'iniciatives culturals de les comarques gironines.

També hi haurà un pavelló d'Entitats, amb un total de 45 estands de diferents entitats del món social i cultural, que substituirà la Fira d'Entitats que fins ara es feia a principis d'estiu a Olot. Pel que fa al Pavelló multisectorial, aquest any s'han dedicat més esforços en la comercialització d'espais, amb un increment del 64% i la incorporació de 550 noves empreses a la base de dades. Tot i això, s'ha registrat un menor nombre d'expositors privats, un fet que evidencia 'l'esgotament' del model comercial.

La regidora considera que les fires multisectorials han deixat de ser un punt d'atracció pels visitants i la tendència actual és la d'organitzar fires més especialitzades. L'aposta dels organitzadors de la Fira de Sant Lluc passa per potenciar les singularitats de la Garrotxa, 'sense deixar de ser multisectorial però començant a tenir un accent important en àrees com el paisatge, el turisme i la gastronomia'.

La Fira de sant Lluc s'organitzarà en set espais diferents de la ciutat, com és el passeig de Sant Roc, la plaça Clarà, l'edifici de l'Hospici o el passeig de Barcelona i amb un eix central que anirà del Recinte Firal fins al centre d'Olot. En total hi haurà 154 expositors, un 34% més que l'any passat, que van ser 115, acompanyats d'un programa farcit d'activitats lúdiques, tallers i alguns esdeveniments culturals. Des de l'Institut Municipal de Promoció de la Ciutat, l'entitat organitzadora, esperen sobrepassar els 42.000 visitants registrats en l'edició passada, dels quals un 20% provenien de fora de la comarca.