Biomassa o mort

Publicat el 17 de maig de 2009 a les 22:00


L'assemblea general del Consorci Forestal de Catalunya (CFC) celebrada aquest dissabte a Olot ha oficialitzat l'aposta de l'agrupació de propietaris per la biomassa. I al discurs recurrent dels darrers mesos que 'la biomassa és l'única sortida del sector' ha rebut com a resposta per part de Medi Ambient una frase que també sembla un mantra 'no ha de ser l'única'.

El Consorci demana un gir en les polítiques forestals
El president del CFC, Josep Maria Vila d'Abadal, ha recordat que el sector no està en crisi sinó en un moment crític. En aquest sentit ha considerat necessari un 'gir en les polítiques forestals a Catalunya' que passin per 'buscar l'economia al bosc o morir'. I és que tal i com ha explicat Vila d'Abadal després d'anys de pensar que els serveis ambientals serien la principal font d'ingressos directes ha quedat clar que tot el que no siguin solucions productivistes no té futur.

La denominada Declaració d'Olot -llegida a la cloenda de l'assemblea- considera el 'paper estratègic i fonamental de la biomassa forestal'. La directora general de Medi Natural, Núria Buenaventura, ha  considerat que l'aprofitament energètic 'ha de ser un molt bon complement però no l'únic' i ha apuntat a la necessitat de revisar la fiscalitat per reconèixer la pressió turística que reben les propietats forestals.

Buenaventura ha afirmat que la biomassa 'també és una aposta pel Govern' i que caldrà fer un pla acurat i consensuat pel sector. Vila d'Abadal ha lamentat que es parli molt de planificar i en canvi no s'avanci. El president del Consorci també ha lamentat que costi tant de tirar endavant projectes com el la central de biomassa de Sant Pere de Torelló. Així mateix ha recordat que tenen en marxa un conveni amb empreses i institucions de recerca per avançar en l'aprofitament tant energètic com material de la llenya.

La resposta als temporals

L'assembla general del Consorci també ha servit per reclamar més recursos per la retirada de fusta dels boscos caiguda pels temporals de l'hivern. En aquest sentit consideren necessaris tres milions més pels propietaris -només se n'ha concedit un- que se sumin als tres milions destinats a la indústria de primera transformació per subvencionar l'estocatge de la fusta.

La directora general de Medi Natural ha considerat 'positiva i ràpida' la resposta del Govern davant dels temporals i ha afirmat que 'faran el que sigui, encara que no hi hagi recursos' per treure el màxim de fusta abans de l'estiu.

Menys optimista s'ha mostrat Vila d'Abadal que ha explicat que manca netejar el 80% dels boscos afectats. Així mateix ha recordat que els plans d'ocupació -la famosa contractació de 1.000 aturats- contrasta amb el fet que les brigades silvícoles pleguin perquè el sector s'enfonsa.

Més info sobre notícies forestals a diariforestal.com