Després d'estar treballant des de principis dels anys 90 per aconseguir una zona industrial, Sant Feliu de Pallerols ha aconseguit la solució al seu problema. El fins ara sòl agrícola del pla de Llongafollia s'ha requalificat en industrial, de manera que podrà albergar el polígon i donar sortida així a la demanda del poble. Inicialment s'havia de construir al sector de la Plana, prop de les Planes d'Hostoles. L'interès natural d'aquest indret, però, juntament amb el fet que estava allunyat tant de les Planes com de Sant Feliu, va portar a una solució alternativa.
Així, l'Institut Català del Sòl (Incasòl) –presidit pel conseller del DPTOP- va canviar amb el viver de Sant Iscle els terrenys de la zona de la Plana pels de Llongafollia, de manera que pogués situar en aquest últim punt el polígon industrial, i que s'ubiqués a la Plana una activitat 'gens agressiva amb l'entorn', com és el viver, segons ha argumentat el conseller Joaquim Nadal. Així mateix, aquesta empresa 'ajuda a donar una activitat econòmica a la Vall d'Hostoles', ha subratllat el conseller.
A més, el titular de Política Territorial i Obres Públiques ha observat que amb aquesta solució s'aconsegueix que un viver amb 'plena consolidació' tingui terrenys disponibles per al seu creixement, i que hi hagi sòl per al polígon, sense que l'Incasòl 'no hagi perdut massa' en la permuta. Així doncs, s'ha acabat la polèmica del polígon amb un 'final feliç', ha apuntat Nadal. Sobre el calendari de la zona industrial, es tirarà endavant 'quan les condicions siguin òptimes', ha apuntat el conseller.
Per la seva banda, els alcaldes de les Planes d'Hostoles i de Sant Feliu de Pallerols, Josep Soler i Joan Casas, respectivament, han demanat una major simplificació de la burocràcia per a qui vulgui invertir en el territori i engegar-hi una empresa, davant dels múltiples tràmits que ha hagut de fer Vivers Sant Iscle, per exemple. Així mateix, han agraït a Nadal la seva implicació per resoldre la polèmica del polígon de Sant Feliu.
Una sortida als boscos
El conseller de PTOP ha justificat la seva presència en la inauguració de les noves instal·lacions de Vivers Sant Iscle per la participació de l'Incasòl en la permuta, així com també perquè considera positiu que a la zona de la Plana es pugui desplegar una activitat d'aquestes característiques, que fa que es 'revaloritzin els boscos del país'.
L'empresa de vivers va néixer el 1998 al pla de Llongafollia, i avui inaugurava les noves instal·lacions a la Plana, quatre anys després d'iniciar els tràmits per a la permuta. A les noves instal·lacions té 60.000 m² disponibles, tot i que de moment n'usa 40.000. La seva principal activitat és seleccionar i desarrelar arbres dels boscos, de manera que en poc més de deu anys n'han extret uns 14.000 exemplars. Treballen principalment amb alzina, alzina surera i arboç, i venen els arbres per tota la costa mediterrània, ja que s'adapten bé a llocs tan diversos com la costa de Bulgària o Holanda.
Així mateix, aprofitant la inèrcia de Vivers Sant Iscle, han creat una altra empresa dedicada a transplantaments, i que ha dut a terme obres destacades, com la plantada a Madrid de 190 arbres centenaris, o la participació en el transplantament de 22 plataners a Figueres.
El conseller Nadal inaugura el nou viver Sant Iscle de Sant Feliu
Ara a portada
Publicat el 30 d’agost de 2010 a les 23:41