La Garrotxa impulsa un pla estratègic amb 17 accions per al sector agroalimentari

Contempla crear un banc de treballadors temporals, establir obradors compartits o incloure productes de proximitat als menjadors escolars

Es pretén que en dos anys totes les mesures ja siguin realitat
Es pretén que en dos anys totes les mesures ja siguin realitat | Mar Rovira / ACN
18 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:00h

La Garrotxa ja té damunt la taula el Pla Estratègic del sector primari i agroalimentari que es va iniciar l'estiu passat. Després de gairebé un any, el document impulsat per l'Agència Dinàmig amb la col·laboració de diferents ens locals ha analitzat l'estat de salut del sector i ha definit diverses accions per millorar-lo. En concret, són disset mesures que es preveuen que puguin ser realitat en un període de, com a màxim, dos anys.

"En un any, hi ha moltes accions que ja haurem implantat i amb dos anys diria que gairebé tot ho haurem pogut garantir. Hi ha accions a curt, mitjà i llarg termini. N'hi ha que ja s'han començat a desenvolupar", diu la consellera de Turisme i Empresa del Consell Comarcal de la Garrotxa, Gemma Canalias. "Tenim el compromís de cada tres mesos anar fent una valoració de com van cada un dels treballs, així podem garantir que tot es vagi desenvolupant", afegeix Canalias.

Entre les accions que el pla preveu hi ha el foment del comerç local i la sensibilització a través de xerrades, promoure la distribució conjunta, facilitar la tramitació administrativa amb l'acompanyament de tècnics públics, instaurar ajudes per a les bones pràctiques a favor de la sostenibilitat, promoure espais rotatius per a productors no sedentaris, fomentar trobades, crear un banc temporal de treballadors o establir obradors compartits, entre altres.

Algunes són accions que ja s'estan desenvolupant des de diferents ens comarcals com el foment de la ramaderia extensiva, el qual s'impulsa des del Consorci de l'Alta Garrotxa; o l'ús de productes de proximitat als menjadors escolars, una acció que el Consell Comarcal fa mesos que va aprovar.

"L'estudi remarca aquells petits productors que volen fer les coses ben fetes, però que en el camí es troben amb entrebancs que s'han de polir. Crec que amb el pla es comencen a fer passos per tirar endavant", afirma Fermí Corominas, ramader i productor garrotxí. "Crec que aquest estudi és el començament de poder-nos plantejar com volem la Garrotxa. És una petita eina per començar, però que no s'ha de quedar aquí, ni de bon tros", afirma Núria Franch, hortolana local.

Diagnosi del sector

El pla també inclou una diagnosi del sector a través de dades quantitatives i impressions recollides a través d'espais de participació. Des de l'estiu passat, els impulsors de l'estudi s'han entrevistat amb diversos agents i 30 professionals en actiu del sector. A més, també han fet tallers participatius.

De tot plegat, n'han sortit dades (com que en els últims onze anys el nombre d'explotacions ramaderes a la comarca s'ha reduït més d'un 60%) i experiències del sector (com l'augment de costos, les dificultats de la burocràcia administrativa o la falta de mà d'obra). El Pla Estratègic va néixer de la necessitat del sector i la voluntat de l'administració per saber en quin punt es trobava el sector agrari garrotxí. És el més ambiciós i específic que s'ha fet en les últimes dècades a escala comarcal i està impulsat per DInàmig, la Diputació de Girona, l'Ajuntament d'Olot, el Consell Comarcal, Adrinoc, el parc natural de la Zona Volcànica i el Consorci de l'Alta Garrotxa.

Arxivat a