L'ACM tractarà amb Territori el retard dels ajuts als municipis

Publicat el 17 de gener de 2012 a les 19:29

L'Associació Catalana de Municipis (ACM) ha sol·licitat reunir-se amb el Departament de Territori i Sostenibilitat per tal d'"intermediar amb els ajuntaments afectats" pel retard que el Govern ha anunciat en les ajudes per als projectes de la llei de barris. L'ACM respon així a l'anunci del portaveu del govern, Francesc Homs, que deia què l'executiu no podrà pagar "puntualment" per culpa de l'estat de la tresoreria de la Generalitat. Els 117 ajuntaments afectats han rebut una carta amb "caràcter preventiu" on s'explica que "aquest any vinent serà realment difícil de fer els pagaments" als projectes que estan pendents de rebre els recursos del Govern, ha explicat el secretari d'Habitatge, Carles Sala.

La Federació Catalana de Municipis, l'altra entitat que agrupa municipis catalans, encara no s'ha posicionat davant l'anunci del Govern. L'executiu, que assumeix el 50% del cost de les obres, ja va anunciar el juny de 2011 que la llei de barris quedava en suspensió.

En un comunicat, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha assegurat que prorrogarà l'execució de la Llei de Barris i treballarà per eixugar el deute generat des de l'any 2009. "Des de la Secretaria d'Habitatge i Millora Urbana s'ha buscat una solució per fer front a la preocupació manifestada pels ajuntaments sobre la impossibilitat de continuar executant les obres programades, bé per les dificultats econòmiques municipals o per la impossibilitat de finançament", han manifestat.

Territori i Sostenibilitat ha informat que "a petició dels ajuntaments, s'està tramitant una pròrroga de fins a 4 anys perquè els municipis beneficiats per la Llei puguin realitzar les inversions previstes" i que "l'aplicació de la Llei no s'atura i es treballarà per sanejar el deute existent amb els ajuntaments al llarg d'aquest any". Així mateix, el Departament ha explicat que prorrogar l'execució de les inversions previstes beneficia a la Generalitat i els ajuntaments, ja que "permet adaptar el ritme d'inversions a la realitat pressupostària" de les dues parts.