“Estratègies d’Inserció en Xarxa” és un dels 32 projectes aprovats pel Servei d’Ocupació de Catalunya en tot el territori. El projecte ha estat presentat de manera conjunta pels següents socis:
- Garrotxa: dues entitats Institut Municipal de Promoció de la Ciutat (Olot) i Ajuntament de les Preses
- Manlleu i la seva area d’influència: Oficina de Promoció Econòmica de Manlleu
.- Moianes: Consorci per la Promoció dels Municipis del Moianès
- Lluçanès: Consorci per a la Promoció dels Municipis del Lluçanès
El projecte pretén generar ocupació, sobretot de persones amb un baix nivell formació. La iniciativa es basa en l’increment actual de la demanda de producte ecològic. També en la recuperació d’oficis tradicionals.
El projecte es posarà en marxa al llarg de l’any que ve. Té previstes diverses actuacions, com la formació de 200 persones o la creació d’un pla de sensibilització per potenciar el consum ecològic. Però la proposta més destacada passa per la creació d’una cooperativa ecològica, que donaria ocupació a prop de 20 persones.
La cooperativa se situaria al Lluçanès i a Manlleu, amb cinc hectàrees per conrear en cada un d’aquests dos indrets. Al Lluçanès s’optaria per les herbes medicinals i remeieres, i a Manlleu, per l’horta ecològica.
L’objectiu d'aquesta cooperativa és comercialitzar cistelles ecològiques i concretar acords de venda de productes amb col.lectius com les escoles amb menjador propis o restaurants. Juntament amb el producte s’oferiran un conjunt d’activitats educatives i sensibilitzadores sobre el producte ecològic.
--------------------------
INFORME DEL PROJECTE
OPE, MANLLEU
Antecedents i necessitats detectades als territoris:
- Crisi compartides sectors madurs: augment important atur del col.lectiu de persones amb baix nivell formatiu
- Necessitat d’un millor coneixement dels aturats de cada territori i tenir millors eines metodològiques pels Serveis Locals d’Ocupació
- No hi ha ofertes del sector privat per persones de baix nivell formatiu
- Necessitats de crear noves estratègies d’inserció i nous filons d’ocupació per aquestes persones amb baix nivell de formació
- Existència de projectes ocupacionals per persones amb malalties mentals, físiques... però no per aquest sector de la població
- Desaparició d’alguns oficis tradicionals
- Demanada de producte ecològic i de qualitat de proximitat no coberta; experiències prèvies dels socis en aquest àmbit.
- Xarxa d’entitats (públiques-privades) amb voluntat de col.laborar en el projecte i assolir massa crítica suficient que permeti economia d’escala
En el marc d’aquest projecte es portaran a terme 4 accions:
ACCIÓ 1
Segmentació dels aturats i cens d’oficis artesans amb potencial de creixement a cada territori:
- Crearem una eina metodològica per als Serveis locals d’ocupació per millorar la segmentació dels desocupats que ens ha de permetre:
o Tenir una millor foto dels aturats de cada territori
o Ajudar en els processos selectius (inserció i formació)
o Dissenyar i implementar nous projectes
- Detectar nous filons d’ocupació: elaborarem un cens dels oficis tradicionals amb potencials de crear ocupació a cada territori
Resultats: eina metodològica per als Serveis Locals d’Ocupació i cens d’oficis amb potencial ocupacional per territori.
ACCIÓ 2
Una vegada es tingui clar quins són els oficis amb potencial d’ocupació a cada territori (ACCIÓ 1) es realitzarà un programa de qualificació i suport per la recuperació d’aquests oficis tradicionals cada territori i creació de nous llocs de treball.
Disseny i implementació d’un pla de qualificació i acompanyament integral
1. Formació transversal per a tots els oficis
2. Formació sectorial i acompanyament individual als projectes empresarials nous. Es preveu formar a 200 persones, realitzar 1.590 h de formació, 30 projectes empresarials, consolidació de 50 llocs de treball, creació de 30 nous llocs de treball i 400 hores d’acompanyament projectes empresarials
ACCIÓ 3
Disseny i impuls d’una empresa (cooperativa) d’inserció social interterritorial
- Empresa d’inserció socio-laboral que es dedicarà a la producció i comercialització de productes ecològics (horta i herbes medicinals i remeieres)
- generadora d’un gran potencial d’ocupació.
Previsió d’ocupació de 20 persones i 8-10 Ha de conreu intensiu.
2 centres productius:
- 1 al Lluçanès de 5 Ha especialitzat en la part d’herbes medicinals i remeieres
- 1 a Manlleu inicialment de 3 Ha per anar ampliant fins a 5Ha. A Manlleu , a través del programa “treball als barris” ja fa 1 any que un grup de 8 persones han començat a treballar l’horta ecològica a la zona del Dolcet per l’autoconsum i amb aquest nou projecte es donarà continuïtat al projecte amb objectiu de fer-l’ho créixer i crear aquesta unitat de negoci.
L’objectiu de l’empresa serà comercialitzar producte (cistelles ecològiques) i concretar acords de venda de producte amb col.lectius com les escoles amb menjador propis, restaurants... però juntament amb el producte s’oferiran un conjunt d’activitats educatives i sensibilitzadores sobre el producte ecològic.
ACCIO 4
Per tal de proposar totes aquest conjunt d’activitats de sensibilització i foment del consum del producte ecològic i artesà a les escoles i altres col.lectius , fires, mercats... es dissenyarà tot un pla d’accions presencials i no presencials i s’elaboraran materials i eines digitals com el jocs de l’horta, receptes on-line, cuida el teu hort, l’hora del te a l’hort,...per portar-les a terme.
Aquí es preveu la formació i contractació d’un equip de cinc persones per portar a terme un pla d’acció customitzat a cada territori.
Cinc persones ocupades i mínim 100 accions de sensibilització
Claus del projecte
- Pro-activitat
- Recerca de proveïdors i col.laboradors que també aportin ocupació social (Areté produïrà els jocs de fusta...)
- Projecte públic-privat: recerca de socis privats que aportin recursos (ja s’ha arribat a acords amb particulars per la cessió de terres...) i assessorament (Associació d’elaboradors de productes ecològics, Assaporc, Intro-Art...)
- Tendir al màxim a l’autofinançament
- Aposta per la reorientació professional
- Continuïtat del projecte
Manlleu i el Lluçanès aposten pel producte ecològic per generar ocupació
Un projecte preveu la creació d’una cooperativa. La iniciativa, en la que també hi participen la Garrotxa i el Moianès, s’adreça a persones a l’atur i amb baix nivell de formació.
Ara a portada
Publicat el 30 de desembre de 2010 a les 10:14