Lluís Amat, sobre la variant: «Sobre plànol, serà una carretera amb bastanta cirurgia»

L’alcalde de la Vall d’en Bas recorda que no volen la infraestructura, però que la Generalitat ha escoltat l'Ajuntament durant la redacció del projecte executiu

El batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat
El batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat | Martí Albesa
29 de novembre de 2024, 08:59
Actualitzat: 9:26h

Fa pocs dies, sortia a la llum que el projecte executiu de la variant d’Olot i les Preses està a les acaballes i que és molt probable que es faci públic al primer trimestre de 2025. Ara, en declaracions a NacioGarrotxa, l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, municipi també afectat per la infraestructura, confirma aquest calendari i assegura que el document està a la seva fase final.

“El projecte executiu està molt avançat. Jo he vist el sencer. Com a Lluís, em preocupa tot, com a alcalde mai he dit ni una paraula d’Olot o les Preses i no diré la meva opinió públicament”, assegura l’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat

El consistori va crear una comissió de seguiment de la variant i va contractar una enginyeria per seguir els avenços del projecte constructiu. En el seu moment, l’Ajuntament va presentar al·legacions als estudis informatius que preveien un 2+2. Ho va fer demanant diversos replantejaments i mesures que ara s’han incorporat.

Una variant quirúrgica

De fet, la variant serà, finalment, d'1+1 i l’alcalde de la Vall d’en Bas creu que la Generalitat ha incorporat la majoria de les demandes que van fer durant el període d’al·legacions. Segons Amat, això ha permès que la infraestructura tingui menys impacte del que es preveia al municipi: “Per nosaltres, contents i variant és un oxímoron. Podem dir que no ens agrada i tant de bo no es faci. Si es fa, el que s’està dibuixant, incorpora moltes coses que vam proposar”.

L’alcalde de la Vall d’en Bas sempre ha reclamat que si la infraestructura tirava endavant, cosa que està fent, s’havia de fer amb cirurgia i havia de ser modèlica a “nivell mundial”. Per Amat, la cirurgia s’està complint: “Sobre el plànol, i si passa per on ha de passar, serà una variant feta amb bastanta cirurgia”.

Per a l’alcalde de la Vall, que la Generalitat els hagi escoltat no és una satisfacció, ja que recorda que l’Ajuntament no vol la variant: “Hem dit i repetit mil vegades que no ens agrada aquesta variant i que no la volem. Creiem que hi ha altres alternatives i ens fa mal al territori. Malgrat això, si s’ha de fer, estem intentant influir al màxim perquè faci amb el mínim impacte possible”.

Més pressupost

El cost de la variant, segons Amat, se situarà entre 350 i 400 milions d’euros, unes xifres superiors a les que s’havien anunciat fins ara. “Si ens hem de gastar més diners per fer-ho bé, que es gastin. Estem parlant de persones, pagesos i territori. Ens omplim de boca que la Garrotxa és molt bonica i que tenim la Carta Europea de Turisme Sostenible, però després no ens mirem això. Hem de ser coherents”, diu l’alcalde.

L’alcalde de la Vall d’en Bas afirma que en cap moment el Departament de Territori ha limitat el model de variant amb relació al pressupost de la infraestructura i que la inversió no ha estat un escull per plantejar mesures que permetin que la variant tingui menys impacte al territori.

Arxivat a