Unes ordenances abstencionistes
Les ordenances fiscals per al 2024 que preveuen un augment del 18,5% de la taxa d'escombraries han estat aprovades amb els 11 vots de l'equip de govern de Junts i ERC, l'abstenció de la CUP i Activem Olot com ja s'havia anunciat, i el vot en contra del PSC i Vox.[intext1]
Els socialistes han basat el seu vot en contra, sobretot, en l'augment de la taxa d'escombraries. La seva regidora, Marina Alegre, considera que l'increment es deu a no haver fet la feina anys abans: "Si la feina l'haguessin fet ben feta, ja tindríem construïda la planta de residus i ens neguem que siguin els ciutadans qui pagui una gestió mal feta. És un vot crític per la manca de lideratge a la comarca per resoldre la situació de les deixalles". Alegre també ha aclarit que tenen pensat presentar al·legacions a les ordenances i no descarten canviar el seu vot quan el document torni a passar pel ple d'aquí a un mes amb l'aprovació final.
[intext2]
El primer tinent d'alcalde, Estanis Vayreda, ha respost assegurant que no tot és culpa de la mala gestió, tot i que ha admès que hi ha hagut temes que no s'han sabut desencallar: "No hem estat a l'altura ni amb la variant ni amb la planta de triatge a nivell comarcal. Atribuir només a la mala gestió la puja de taxes no és així. És més complicat que això". Vayreda també ha respost a la CUP (qui ha assegurat que vetllaran perquè es compleixin els acords presos) que l'equip de govern ha deixat enrere "perjudicis i percepcions concebudes" i que tenen "ganes" de tirar endavant les mesures acordades. "Hem actuat amb responsabilitat i les persones que actuen així s'orienten en les solucions, les que no ho fan s'orienten a les excuses", ha dit el primer tinent d'alcalde.

El primer tinent d'alcalde, Estanis Vayreda, en el seu torn de paraula Foto: Pau Masó
Uns pressupostos més discutits
L'aprovació dels pressupostos per al 2024 ha acumulat més recels. A diferència de les ordenances fiscals, la CUP ha votat en contra dels comptes per a l'any que ve i això ha apujat la temperatura del ple. Els cupaires han criticat extensament algunes de les partides que proposen ERC i Junts, sobretot en habitatge, participació ciutadana i els 190.000 a Noima. "El pressupost no comparteix el model de ciutat que pensem, tot i l'entrada d'ERC al govern. Diferim molt en les partides pressupostàries que es presenten", ha dit la regidora de la CUP, Sílvia Pagès.[intext3]
El primer tinent d'alcalde de la ciutat ha respost durament contra la CUP: "Vostè no pot venir aquí i dir que hi ha gent dormint al carrer. Hauríem de venir al ple a explicar coses reals, no com voldríem que fossin. Hi ha coses que crec que hauríem de ser més curosos a l'hora de dir-les".

Els regidors de la CUP durant el ple Foto: Pau Masó
Per la seva banda, el portaveu d'ERC i segon tinent d'alcalde d'Olot, Josep Quintana, ha assegurat que el primer pressupost que han fet amb Junts "dibuixa els projectes estratègics de futur" i posa "les primeres pedres" de les accions dels pròxims quatre anys. En aquest sentit, Quintana ha remarcat les polítiques en habitatge, en mobilitat i en l'àmbit social, sobretot, en joventut. A més, també ha assegurat que la voluntat de l'equip de govern és treballar amb la ciutadania i ha anunciat que així es farà en la redacció del nou Pla d'Educació i Cultura d'Olot que començarà a redactar-se aviat.
Més enllà dels cupaires, l'altre grup que ha votat en contra dels pressupostos ha estat VOX. En canvi, Activem Olot i el PSC s'han abstingut. "Són uns pressupostos que creiem que són continuistes i que es diferencien poc del 2023. No són els nostres pressupostos, però creiem que tenim la responsabilitat de fer aportacions i arribar a acords per així millorar el benestar dels ciutadans", ha dit Rubio.
Els socialistes han argumentat que la partida de 400.000 euros per a compra de patrimoni del Nucli Antic ha estat la clau per abstenir-se, tot i que han trobat a faltar partides per convertir Can Jombi en un edifici de serveis municipals o per estudiar el trasllat de l'escola Greda al barri de Sant Miquel.
Amb l'aprovació del ple municipal, les ordenances fiscals i els pressupostos per al 2024 entraran en una fase d'aprovació inicial. Estaran 30 dies a exposició pública on es poden presentar al·legacions i, després, hauran de tornar a passar per al ple perquè siguin aprovats definitivament.