La falta d’acord del govern català de Salvador Illa amb la resta de partits del Parlament per tirar endavant els pressupostos 2025 està deixant a l’aire molts dels compromisos i projectes que l’executiu va anunciar per aquest any. Públicament, la portaveu del govern, Sílvia Paneque, ja ha admès que no hi haurà comptes i caldrà prorrogar els del 2024. Això ha deixat en dubte el calendari que la mateixa Paneque, també consellera de Territori, va anunciar el mes passat sobre la construcció de la variant d'Olot i les Preses.
Paneque va exposar al Parlament que el segon trimestre d’aquest 2025 es licitarien les obres de la nova carretera garrotxina que ha de passar per Olot, les Preses i la Vall d’en Bas. També va situar l’inici de la construcció aquest mateix any i la inauguració el 2029. En el seu discurs, però, la consellera de Territori va vincular el calendari a l’acord de pressupostos: "La perspectiva temporal estarà vinculada als pressupostos, però en qualsevol cas, si tot va bé, amb nous pressupostos podem tenir una perspectiva de tenir la variant executada i finalitzada l’any 2029”.
«Si vol, la Generalitat pot»
Ara que tot apunta que no hi haurà pressupostos aquest 2025, com queda el compromís per a la variant? Per a l’Ajuntament d’Olot, no hauria de canviar. L’alcalde, Pep Berga, assegura que la Generalitat pot complir el seu compromís amb la infraestructura amb o sense pressupostos: “Independentment de si hi ha pressupost o no, si vol, la Generalitat pot. El que contempla un pressupost prorrogat és tenir les eines per canviar partides. Tècnicament d’això se’n diu reclassificació de partides. Dins un mateix capítol pot canviar una partida que tenia una determinada destinació en l’últim pressupost que es va aprovar i posar-la per a la variant”.
L’alcalde olotí recorda que hi ha una moció aprovada al Parlament el passat desembre en què la Generalitat es comprometia incloure en els nous pressupostos 110 milions d’euros per començar les obres de la variant aquest any.
“Sempre és millor tenir un pressupost aprovat amb una partida que posi el nom de la variant d’Olot”, assegura Berga, però defensa que la Generalitat serà capaç de moure partides i trobar els diners necessaris per a la variant o altres necessitats: “Independentment de si s’aproven o no els pressupostos, crec que el govern trobarà la manera de trobar diners per fer habitatges o fer el pla de barris. Són moltes les preocupacions que en aquests moments tenim els Ajuntaments respecte a compromisos adquirits per la Generalitat”.
Actualment, la variant d’Olot i les Preses es troba en la fase final del projecte constructiu. Està previst que aquesta primavera es pugui donar per tancat. Llavors caldrà licitar les obres i començar els treballs que es calculen que podrien costar entre 350 i 400 milions d’euros.