L'oposició veu llums i ombres en la nova piscina coberta d'Olot

PSC i Activem Olot creuen que no és prioritària i la CUP considera que caldria aprofitar les instal·lacions del CNO

Imatge d'arxiu del ple municipal d'Olot
Imatge d'arxiu del ple municipal d'Olot | Martí Albesa
03 de juliol de 2024, 20:00

L'aprovació inicial del projecte de la futura piscina coberta d'Olot ha tornat a posar sobre la taula els diferents punts de vista que tenen els grups municipals sobre l'equipament. Mentre l'equip de govern defensa la necessitat i prioritat de la instal·lació, l'oposició hi veu llums i ombres.

La CUP considera que és bo que el projecte constructiu tingui en compte criteris mediambientals i socials, però considera que caldria aprofitar altres equipaments abans de construir-ne de nous. "Sempre hem estat partidaris d'abans de fer una nova construcció, poder aprofitar estructures que ja existeixin per tal d'optimitzar recursos tan monetaris com béns naturals. S'hauria pogut negociar amb el Club Natació Olot per procurar o municipalitzar les instal·lacions o arribar a alguns acords per facilitar l'accés de tota la població a la piscina", afirma la regidora cupaire, Bruna Cañada.

Bruna Cañada, regidora de la CUP Olot
Bruna Cañada, regidora de la CUP Olot. Martí Albesa Castañer


El principal grup de l'oposició també ha defensat que els cursets escolars es portin a terme a la piscina (un fet que ara per ara s'ha descartat) i ha reclamat preus més econòmics: "Ens sobta que les referències a l'hora d'establir preus siguin les d'un club privat. Els preus han de ser més econòmics. Mirin els preus de Torelló o Figueres", diu Cañada. Per aquestes raons, el partit va abstenir-se en la votació del projecte de la piscina el passat ple municipal. 

El PSC també ha criticat les quotes que es preveuen per a la futura piscina coberta municipal i creu, igual que la CUP, que el projecte redactat per Un parell d'Arquitectes és bo, tot i que necessitaria més aparcament i altres espais com un restaurant o gimnàs. Malgrat això, el seu portaveu, Josep Guix, destaca que per ells la piscina no és una prioritat: "Estem d'acord en el projecte, però no ho veiem clar perquè és un cost molt elevat del dia a dia que es parla d'un milió d'euros, però potser anirem més amunt. Es necessitaran 2.000 socis per poder fer front al cost, cosa que segurament no hi seran. Tampoc veiem clar els preus dels abonaments. No veiem clara la viabilitat econòmica de la piscina". Els socialistes van decidir votar a favor del projecte, però van avisar que en futures votacions s'hi oposarien. 

Josep Guix, regidor del PSC Olot
Josep Guix, regidor del PSC Olot. Martí Albesa Castañer


I Activem Olot també centra la seva oposició al projecte en l'àmbit de les prioritats. Per al seu regidor, Jordi Rubio, el cost de la construcció i manteniment és massa elevat i això fa que no sigui una prioritat: "És bo tenir una piscina municipal coberta? Sí. És prioritari en aquests moments de dificultat econòmica? No. La nostra posició era fer un conveni amb el Club Natació Olot, qui està reformant les seves instal·lacions". El grup municipal va votar en contra del projecte constructiu de la nova piscina. 

L'equip de govern defensa el "principi de prudència" amb què s'ha fet el projecte

Des de l'equip de govern, el regidor d'Esports, Aniol Sellabona, respon les crítiques assegurant que el dèficit per a l'Ajuntament només serà 22.000 euros més car del que ara ja s'està pagant anualment per a la piscina municipal descoberta. "Aquest Ajuntament ja està destinant 197.000 euros de dèficit a les activitats aquàtiques d'estiu a la piscina. Això és un dèficit, no és un cost. El que planteja la situació pessimista amb què treballem, tot i que estem convençuts que hi haurà més abonats, és que el dèficit passaria de 197.000 a 219.000 euros. Estaríem parlant d'uns 22.000 euros més de dèficit que hauria d'assumir aquest Ajuntament per gaudir d'una instal·lació no només els mesos d'estiu, sinó tot l'any. Crec que és important remarcar aquest missatge", assegura Sellabona.

El regidor d'Esports també va defensar que les quotes estaven establertes amb un "principi de prudència i sostenibilitat econòmica" i que el preu dependrà del cost anual que vulgui assumir l'Ajuntament. En últim lloc, Sellabona també va rebatre als grups de l'oposició que diguessin que era un projecte car, però demanessin més serveis: "Els sembla un cost molt elevat, però diuen serveis que hi afegirien. És car, però el farien més car. Si és massa car, no hi posem més coses. A mi també m'agradaria tenir-hi més serveis incorporats, però no es pot tenir tot".

El projecte de la piscina coberta d'Olot s'ha aprovat ara de manera inicial. Es preveu que passat l'estiu es pugui aprovar de manera definitiva després de passar per l'exposició pública. A final d'any està previst que s'adjudiquin les obres i aquestes puguin començar a principis de 2025 perquè la instal·lació s'inauguri l'estiu de 2026.

Arxivat a