Pep Berga, l’alcalde que anava amb moto

Radiografia d’un batlle ciutadà que ha dimitit després de sis anys al càrrec i una llarga trajectòria a la política municipal

Pep Berga ha estat gairebé 22 anys a l'Ajuntament d'Olot
Pep Berga ha estat gairebé 22 anys a l'Ajuntament d'Olot | Martí Albesa
04 de febrer de 2025, 18:25
Actualitzat: 20:53h

La dimissió de l’alcalde d’Olot, Pep Berga, avançada per NacióGarrotxa fa dies, posa punt final a una trajectòria política de més de vint anys. El fins ara batlle d’Olot va entrar en escena el 2003 mentre compaginava la seva tasca com a funcionari del Departament de Benestar Social a la capital garrotxina. Eudald Morera va ser qui el va convèncer entrar en una llista electoral després de formar part del Club Natació Olot, el Cornamusam i Garrotxa Solidària.

Passats vuit anys a l’oposició i vuit al govern com a mà dreta de Mia Corominas, Berga fa el salt al primer lloc d’una llista de Junts el 2019. Tres eleccions continuades anant de segon i sent un home fort entre bastidors, són prou perquè Berga aspiri a l’alcaldia i l'aconsegueixi amb una majoria absoluta sorprenent. Ara, sis anys després, ha anunciat que deixa el càrrec per motius personals i comença el seu record com a batlle d’Olot:

Camisa màniga curta, americana guardada sota el seient, pantalons de trajo i casc obert. Així se’t podia creuar amb moto l’alcalde d’Olot, Pep Berga, un dimarts al matí si estaves esperant per travessar el carrer Mulleras. Era una imatge, si més no curiosa, d’un batlle que podia estar negociant amb el conseller de Territori la primera pedra de la variant i, hores després, gaudir de la companyia La Calòrica al Teatre Principal.

El moment en què Berga prenia per primera vegada la vara d'alcalde d'Olot el 2019 de la mà de Mia Corominas
El moment en què Berga prenia per primera vegada la vara d'alcalde d'Olot el 2019 de la mà de Mia CorominasMartí Albesa Castañer

Llums

Pep Berga ha estat un alcalde ciutadà. Desplaçar-se amb moto era, segurament, una bona forma d’arribar a tot arreu, però també una manera de mostrar-se quotidià. De fet, la seva quotidianitat ha estat un dels punts forts: el fins ara alcalde no ha deixat de ser Pep Berga i això li ha servit per transmetre una confiança que, molt probablement, ha perdut amb el poder, ja que governar vol dir prioritzar.

Berga ha estat un alcalde que s’ha centrat en l’àmbit social i associatiu. La seva passió per a la cultura i la seva experiència professional en el tercer sector han fet que aquestes dues àrees (on no hi ha grans projectes materials) siguin punts forts del seu llegat. Durant 18 anys va treballar en el camp social i associatiu al Departament de Benestar Social i quan va entrar com a regidor a l’Ajuntament no va deixar, pràcticament, mai les carteres de Cultura i Acció Social fins que va ocupar l’alcaldia.

Pep Berga també ha estat un alcalde actiu, segurament, un dels que s’han deixat veure en més actes populars de la ciutat, tal com ha recordat durant la roda de premsa de comiat aquest dimarts: "Segurament sóc l'olotí que ha fet més arrossades". Anar amb moto també li servia per això: estar a tot arreu. Abans d’ocupar el càrrec i també després, Berga ha omplert part de la seva vida personal amb presentacions de llibres, visites a noves exposicions, sopar de festes de barri o entregues de trofeus a curses populars. La seva imatge ha estat molt lligada a qualsevol acte públic de la ciutat i la seva participació en tots ells també pot ser un dels motius que expliquen la majoria absoluta que va aconseguir en el seu primer mandat.

La cultura i l'acció social han estat dos dels pilars de la trajectòria de Berga a l'alcaldia d'Olot
La cultura i l'acció social han estat dos dels pilars de la trajectòria de Berga a l'alcaldia d'Olot - Martí Albesa

Ombres

La faceta més popular de Pep Berga contrasta, però, amb la seva relació escènica. Per exemple, amb la resta de forces polítiques de l’Ajuntament la “mà estesa” que moltes vegades ha predicat no s’ha fet efectiva, segons han assenyalat la resta de partits al llarg dels seus anys de convivència amb Berga. Segurament això va en línia amb la sensació que, de cara en fora, ha volgut acontentar tothom, però això, en política, de portes endins és molt difícil.

En la seva obra de govern només hi ha la inauguració d’un únic gran equipament, l’Espai Cràter, el qual va heretar de Corominas. Tot i no aconseguir tirar endavant la nova piscina municipal i la nova biblioteca, Berga no ha semblat ser un alcalde que, com altres, comptés els seus mandats amb nombre d’equipaments. Tot i això, Berga no ha exposat mai el full de ruta de la seva alcaldia. Un fet que pot obrir la porta a preguntar-se: quin era el projecte de ciutat del fins ara alcalde d'Olot? La Covid-19 i la crisi de les primeres matèries el 2022 poden ser arguments per defensar que, fins al moment, no hagi explicat públicament cap pla de govern. Però els sis anys de marge posen en dubte si Berga havia marcat o no un rumb clar. 

Amb tot, amb les seves llums i ombres, Pep Berga abandona l’Ajuntament d’Olot, on s’hi ha passat més de vint anys. Es tracta d’una trajectòria única que, en un moment de desconfiança política general, cal posar més en valor que mai. Berga ha estat una gran mà dreta i, potser, li ha faltat l'esquerra. Després de gairebé sis anys, deixa l’Ajuntament de la mateixa manera que hi va entrar: anant amb moto.