La Generalitat de Catalunya, a través del Consell Català de l’Esport, ha emès un informe contundent que tomba el projecte de la piscina coberta d’Olot proposat per l’Ajuntament d’Olot, segons ha avançat Corisa Media Grup. En total, el document de quatre pàgines al qual ha tingut accés NacióGarrotxa, especifica una vintena de deficiències tècniques que cal corregir i posa en dubte la viabilitat i necessitat de la instal·lació.
El 12 de juliol, pocs dies després que el ple municipal aprovés inicialment el projecte de la piscina coberta, l’Ajuntament d’Olot va enviar tota la documentació al Departament per tal que la revisessin. Fa més d’un mes, el passat 10 d’octubre, el consistori va rebre la resposta del Servei d’Equipaments Esportius, òrgan responsable d’emetre els informes d’anàlisi sobre els futurs equipaments esportius que es construeixen al país.
Cal avaluar la possibilitat del CNO
Una de les primeres premisses que especifica l’informe de la Generalitat és que cal analitzar la possibilitat d’ampliar el servei que està donant el Club Natació Olot: “Que la instal·lació del CNO sigui de titularitat privada no és raó suficient per justificar la construcció d’una de nova. Abans de proposar una nova construcció, cal analitzar la possibilitat d’ampliar les places que s’ofereixen al CNO perquè s’adeqüin a la demanda de la població actual”, descriu el document.
A continuació, l’informe comença a entrar en detall en diferents punts del projecte de la nova piscina coberta municipal d’Olot i la seva viabilitat. Es demana, per exemple, que s’avaluï l’impacte econòmic que la construcció de la nova piscina pot provocar al Club Natació Olot i, si s'escau, proposar mesures per evitar els efectes negatius que pot ocasionar. També considera insuficient la mitigació de l’impacte ambiental de la construcció del nou equipament, “ja que l’estudi presentat només enumera les mesures d’eficiència energètica que són d’obligat compliment i no té en compte l’energia embeguda en la construcció ni la consumida en el funcionament”, es diu a l’informe.
Projeccions incorrectes
El document creu que les projeccions fetes per l’Ajuntament sobre el nombre d’usuaris que pot tenir la nova piscina no són realistes, ja que estan fetes d'acord amb l’Índex dels Cercles de Comparació Inter Municipal d’Esports de la Diputació de Barcelona. Segons l’informe, “no és realista donat que es tracta d’un àmbit metropolità d’alta densitat de població”. Per això, reclama tenir en compte les particularitats de la població d’Olot i descomptar qui ja utilitza altres instal·lacions del seu àmbit de planificació esportiva. La projecció que feia el consistori olotí era de 2.500 usuaris per tal que la instal·lació fos econòmicament autosuficient.
També s’entra en el projecte de gestió de la nova piscina i es demana que s’especifiqui en detall totes les tasques de gestió i s’assignin les persones i recursos materials necessaris per al correcte funcionament de la instal·lació. Fins i tot, l’informe opina sobre la tasca comunicativa: “Cal concretar la imatge que es vol donar, interior i exterior, així com les campanyes de promoció per captar més usuaris”. També reclama que s’especifiqui la programació d’activitat que es portaran a terme a la nova piscina i s’especifiqui una previsió del nombre d’usuaris que pot tenir l’equipament “cada hora del dia”.
Errors tècnics
Pel que fa al projecte de construcció, l’informe de la Generalitat enumera una vintena de deficiències que considera que cal corregir, sobretot per normativa. Entre elles, per exemple, es valora la profunditat del principal vas d’aigua. L’Ajuntament l’ha dissenyat amb una profunditat d'1,80 i 2,20 metres, mesures que segons l’informe són de competició i que comportaran incrementar la seguretat amb socorristes. També es considera que el nombre de dutxes (2 per als vestidors de grup i 4 per als col·lectius) no corresponen amb la capacitat proposada amb els bancs que s’instal·laran als vestidors.
Es considera també que la sala d’infermeria ha de tenir sortida directa al vestíbul de la instal·lació i aquesta no ha de ser a través de la sala de màquines; que faltaun vestidor per al personal tècnic o de monitoratge, equipat amb taula i cadira; que el vas principal no està dissenyat per ser accessible a usuaris amb cadira de rodes; que manca un servei higiènic accessible amb accés directe des del recinte dels vasos; i que cal instal·lar fluxòmetres per ruixar els vàters i els urinaris, connectats a una xarxa independent que permeti reutilitzar les aigües grises de les dutxes o les pluvials.
Projecte "incomplet" i "desfavorable"
Per tot plegat, el Consell General de l’Esport considera que el projecte de la futura piscina municipal coberta proposat per l’Ajuntament d’Olot és “incomplet” i la documentació presentada per al consistori “no justifica la necessitat ni la viabilitat” de construir una nova piscina coberta a la ciutat. Per tot plegat, el Servei d’Equipaments Esportius considera l’informe “desfavorable” perquè no dona resposta a les necessitats d’espais definida al projecte de gestió i no justifica el compliment de la normativa tècnica del Pla director d’instal·lacions i equipaments esportius de Catalunya.
L’informe del Consell Català de l’Esport és vinculant i, per tant, l’Ajuntament d’Olot, tot i no estar-hi d'acord, es veu obligat a aturar el principal projecte de l'actual mandat fins que pugui corregir i presenti tot el que demana la Generalitat. De moment es desconeix quant de temps es podria endarrerir la licitació de les obres del nou equipament, un pas que estava previst fer el primer trimestre del 2025.