La nova piscina municipal coberta d'Olot serà de nova construcció. Està previst que a partir de principis de l'any que ve es comenci a construir el nou edifici que se situarà de manera integrada al costat de l'equipament actual d'estiu. L'aposta per a un edifici nou la va prendre l'Ajuntament fa anys, però va venir precedida de diversos estudis i anàlisis que van avaluar la possibilitat de cobrir una de les piscines exteriors amb un sostre retràctil. Diferents deficiències i limitacions de l'espai actual van fer que, finalment, s'apostés per aixecar un nou edifici cobert.
Tot això ho recull el projecte constructiu de la nova piscina, al qual ha tingut accés NacióGarrotxa. En ell es detallen els motius que van fer que es descartés cobrir una de les piscines exteriors amb una coberta telescòpica. Segons el document, els principals arguments se centraven en les limitacions que presentava la piscina.
La primera raó que s'assenyala és "la dificultat d'encaixar i integrar adequadament" la coberta , ja que hagués tingut una gran complexitat constructiva i arquitectònica. A més, es detalla que els vasos de les piscines es van construir soterrats directament al terreny, sense galeries de manteniment. L'única part que està soterrada és la sala de màquines. Això, "no facilita reparar les patologies constructives que apareixen", descriuen els arquitectes responsables de la nova piscina. "Es conclou que dur a terme una gran inversió econòmica en una instal·lació on els vasos de les piscines no són registrables, no seria recomanable", afegeixen.
Els vestidors, només aptes per a l'estiu
Un altre de les raons que van portar a la decisió de construir un edifici nou van ser els vestidors actuals de la piscina municipal. Aquests es van construir només pensats per a l'estiu. "Els vestidors existents estan concebuts com una arquitectura de pavelló d'estiu, amb una estanquitat a l'aire limitada i un aïllament insuficient actualment, per a la temporada d'hivern", asseguren. "La seva adaptació a vestidors de piscina d'hivern es preveu costosa econòmicament", es conclou.
En resum, els arquitectes de la nova piscina municipal coberta recullen en el projecte constructiu, seguint les prospeccions fetes per l'Ajuntament, que el motiu pel qual es va decidir apostar per un edifici nou va ser per "la dificultat de vincular arquitectònicament i constructivament l'equipament existent i el nou". Això, finalment, ha fet que d'aquí a dos anys l'espai tingui dos edificis exempts, però vinculats a través de l'espai verd.
De cobrir la piscina a fer-la al Nucli Antic
I és que la decisió de definir la nova piscina municipal coberta ha donat moltes voltes. L'equipament actual es va inaugurar el 2002 amb un pressupost d'1,2 milions d'euros i va ser obra de l'equip d'arquitectes format per Jordi Hidalgo, Rob Dubois, Shuichui Kobari, Daniela Hardmann i Josep Viñas. A mesura que van anar passant els anys va créixer la necessitat de cobrir-la. El 2015 es van recollir 2.000 signatures a favor i això va impulsar el projecte per fer-ho realitat.
El 2018 l'Ajuntament va encarregar diversos estudis per avaluar les possibilitats de cobrir la piscina. Entre ells, hi havia el de construir el sostre retràctil o fer un edifici nou. Finalment, es va apostar per fer un edifici a part.
Un dels primers esbossos que es van presentar va ser dies abans de l'inici de la campanya electoral de les eleccions municipals del 2019. En aquell moment, però, l'aposta era construir la piscina coberta aprofitant el principal edifici actual (que acull l'accés, el bar i la segona planta) i ampliar-lo.
A aquesta proposta s'hi va sumar la possibilitat de construir el nou equipament municipal al Nucli Antic, concretament a la zona de l'aparcament de Can Tané i incorporar-la al projecte de l'Illa del Carme. Això suposava, però diferents canvis urbanístics i, finalment, es va creure que la millor solució era l'actual: construir la nova piscina municipal coberta al costat de l'actual equipament d'estiu en un nou edifici que ocuparà part de l'aparcament de sorra actual.