La futura piscina coberta d'Olot costarà més d'un milió d'euros a l'any

L'Ajuntament calcula que es necessitaran uns 2.500 abonats per fer-la econòmicament viable

Recreació virtual de la nova piscina coberta d'Olot
Recreació virtual de la nova piscina coberta d'Olot | Ajuntament d'Olot
19 de juny del 2024
Actualitzat el 20 de juny a les 7:29h

L'Ajuntament d'Olot ja té els números de la piscina municipal coberta damunt la taula. Es tracta d'un estudi de viabilitat, al qual ha tingut accés NacióGarrotxa, que indica els ingressos i despeses anuals que es preveu que tingui la nova instal·lació que es començarà a construir aquesta tardor. S'hi han calculat els costos de manteniment, els ingressos per activitats dirigides, els costos energètics, de personal, els ingressos per les matrícules i entrades, etc.

Segons l'informe fet pel consistori, el cost econòmic de la nova piscina un cop estigui oberta serà de més d'un milió d'euros anuals, sense comptar els ingressos (en el els quals hi ha les entrades, les activitats dirigides i altres partides). L'estudi situa tres escenaris diferents (pessimista, òptim i optimista) segons el nombre d'abonats que hi hagi. La xifra de socis marcarà la depesa que haurà d'afrontar l'Ajuntament cada any amb l'obertura de la nova piscina.

L'escenari pessimista calcula que només s'aconsegueixin 1.500 abonats, l'òptim uns 3.000 i l'optimista més de 4.500. En el primer dels escenaris (el pessimista) les despeses serien de poc més d'un milió i els ingressos de 853.000 euros. Les despeses serien més grans que els ingressos i, per tant, hi hauria dèficit. En aquest escenari, es calcula que cada any la piscina generaria 219.283 euros de dèficit que hauria de cobrir el consistori.

Plànol de la futura piscina municipal coberta d'Olot, situada al costat de l'actual
Plànol de la futura piscina municipal coberta d'Olot, situada al costat de l'actual. Ajuntament d'Olot

En els dos altres escenaris (òptim i optimista) la piscina seria econòmicament viable. En el cas que s'inscrivissin 3.000 abonats, els ingressos passarien a ser de gairebé 1,3 milions i les despeses d'1,1. Això ja permetria generar un benefici anual de 143.347 euros. I en l'escenari optimista, els ingressos serien d'1,7 milions i les despeses d'1,2; aquí el benefici ja superaria el mig milió d'euros.

Amb aquests números, l'informe situa en els 2.500 abonats el punt d'equilibri per aconseguir que la instal·lació fos autosuficient econòmicament parlant.

Quant valdrà l'entrada?

L'estudi de viabilitat econòmica s'ha fet amb un preu d'entrada i abonaments que serà el que es preveu que tingui l'equipament quan s'inauguri d'aquí a uns dos anys. L'accés per a adults d'un únic dia valdrà 7 euros. Les entrades per a menors de catorze anys i per a més de 65 anys serà de 3,90 euros i l'entrada per a la piscina d'estiu serà de 4,90.

S'ha establert que hi hagi quatre tipus d'abonaments: el complert (tot el dia), el parcial (fins a les 14 h) i el d'estiu (mesos de juny, juliol i agost). La quota completa valdrà 32 euros al mes, l'abonament parcial serà de 22 euros igual que la quota per a menors de 14 i majors de 65. A tots aquests preus cal afegir-ho 25 euros de matrícula.

Com es gestionarà l'equipament?

La nova piscina coberta d'Olot tindrà un director que estarà per sota el Cap d'Esports d'Olot. Aquest director serà el responsable d'un equip de manteniment i neteja, un d'administració i atenció a l'usuari i un equip de tècnics esportius i socorristes, a més d'una persona encarregada de la comunicació.

Part del personal que formarà aquest organigrama estarà contractat directament per a l'Ajuntament i una altra part seran d'empreses subcontractades. La neteja, l'equip de socorristes, la persona de comunicació i l'equip tècnic esportiu es preveu que siguin persones subcontractades. Mentre que la direcció, l'equip de manteniment i l'administració sigui personal propi de l'Àrea d'Esports de l'Ajuntament.

Recreació virtual de la futura piscina municipal coberta d'Olot
Recreació virtual de la futura piscina municipal coberta d'Olot. Ajuntament d'Olot

En total, hi haurà un director que cobrarà 37.200 euros anuals, un supervisor de manteniment amb un sou de 24.390 euros, tres operaris de manteniment que cobraran gairebé 22.000 euros a l'any, un responsable d'administració (21.547 euros) i tres persones d'atenció a l'usuari que tindran un sou de gairebé 18.000 euros a l'any. En total, doncs, l'Ajuntament preveu contractar de manera directa nou persones perquè s'ocupin de la gestió diària de la nova piscina.

Es preveu que la piscina municipal coberta es pugui començar a construir aquesta tardor i les obres s'allarguin aproximadament dos anys. En total, costarà 5,3 milions d'euros, dels quals mig milió (com a mínim) vindran subvencionats d'ens públics com la Generalitat o la Diputació.

Arxivat a