40 anys de la visita dels reis d'Espanya a Olot

El 20 de febrer del 1976, Joan Carles i Sofia van ser rebuts al Parc Nou sota un intens xàfec

Publicat el 17 de febrer de 2016 a les 07:05
El 20 de febrer del 1976, ara fa quaranta anys, Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia visitaven la Garrotxa. Feia tres mesos que s'havien convertit en reis d'Espanya, en morir el dictador Francisco Franco. Els monarques s'aturaven a la Garrotxa dins la primera visita oficial que feien a Catalunya. Venien de Girona, on havien estat rebuts a l'ajuntament.

L'estada a Olot va ser curta, de només mitja hora, i passada per aigua. Se'ls havia organitzat un acte al Parc Nou, amb un berenar típicament olotí i presència de pubilles i fins i tot dels Gegants. L'intens xàfec va impedir que ballessin i s'explica que el Gegant i la Gegantessa van haver de fer nit al parc ja que era impossible treure'ls del fang. 
 

Els reis d'Espanya van visitar Olot sota un intens xàfec. Foto: ACGAX. Servei d’imatges. Col·lecció d’Imatges de Josep M. Dou Camps


La Vanguardia describia així l'ambient viscut al Parc Nou, on també hi era l'escriptor Josep Pla: "La pluja, que en aquells moments queia amb força, no va ser un impediment perquè els monarques fossin objecte de la més entusiasta rebuda popular".

La falta de temps va impedir que Joan Carles i Sofia visitessin el Museu d'Art Modern, tal com estava previst. Les cròniques de l'època diuen que aquesta decisió va disgustar a la reina. 
 

Els reis finalment no van visitar el Museu d'Art Modern. Foto: ACGAX. Servei d’imatges. Col·lecció d’Imatges de Josep M. Dou Camps

 

En el discurs, retransmès en directe per Ràdio Olot, l'alcalde Joan de Malibran va reclamar al rei d'Espanya que fes els possibles perquè l'eix transerval passés per Olot: "Us demanem, senyor, que aquesta aspiració unànime de les gents d'aquestes terres i de les comarques del nord sigui degudament atesa, confiant que les raons que li donen suport coincideixin amb la dels organismes decisoris". Joan Carles va prometre que "els problemes que teniu plantejats seran estudiats amb tota l'estima" però finalment l'Eix Transversal no va passar per Olot ni per la Garrotxa.

Davant del monarca, Malibran també va alabar el caràcter olotí, "amant de la feina ben feta" i va descriure la Garrotxa com "el Tibet de Catalunya", no tant per l'altitud sinó per les difícils vies de comunicació, va dir.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3lQYJgCvvac[/youtube]