Com ajudar a aixecar cada dia un familiar que es troba al llit i no pot moure's? Com m'ho faig per adaptar el lavabo després d'un accident que m'ha deixat temporalment en cadira de rodes? Són preguntes que des del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa busquen respondre des de fa anys. Ho fan amb el Servei de Teràpia Ocupacional i el Banc d'Ajudes Tècniques que està en marxa des del 2017.
Es tracta d'un servei que ofereix formació a familiars i cuidadors a través d'una terapeuta ocupacional i també permet llogar o adquirir productes com cadires de rodes, llits articulats, grues, cadires de dutxa, etc. El 2023 gairebé 200 persones van utilitzar aquesta ajuda del Consorci, un fet que significa un augment del 30% dels usuaris especte al 2022. En total, l'any passat es van fer 322 valoracions i es van deixar 124 productes de suport. En el que portem de 2024, ja s'han atès 98 persones i s'han fet 124 valoracions.
L'objectiu del Consorci és poder afavorir la dependència al domicili de les persones grans i amb dificultats de mobilitat. "El servei va néixer d'una necessitat que recollim durant anys en què anem a un domicili i ens trobem familiars que ens diuen que necessitarien una persona que els pogués explicar com tractar un familiar que ha tingut, per exemple, un ictus", explica Elena Güell, responsable del servei d'autonomia de l'ens garrotxí.
El servei compta amb una terapeuta ocupacional que ofereix formacions a familiars i cuidadors de manera gratuïta. Es fan diverses valoracions amb visites al mateix domicili per determinar quin grau d'ajuda necessita l'usuari i si també serà necessari que utilitzés algun producte de suport. A posteriori, es van fent revisions per avaluar si cal mantenir l'ajuda o l'usuari s'ha recperat i ja se li pot retirar.
L'ús dels productes de suport està obert a tothom, tingui l'edat que tingui. Es fa a través d'un lloguer de cost variable depenent de cada objecte i la situació de l'usuari. El lloguer pot ser temporal o permanent: "Està pensat perquè el lloguer també pugui ser permanent. Cada material té uns mesos establerts de lloguer, un cop s'han pagat els mesos, es passen a pagar quatre euros de quota de manteniment perquè si la situació s'allarga deu o quinze anys, no s'hagi d'anar pagant i es dupliqui el preu del producte", explica Eva Corominas, terapeuta ocupacional del Consorci d'Acció Social.
El material del Banc d'Ajudes Tècniques es coordina amb les comarques de la Garrotxa, osona, Ripollès i Berguedà. Per accedir-hi es pot anar presencialment a la seu del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa o telefonar al 972266644. També es pot contactar amb el servei a través de les treballadores socials de les Àrees Bàsiques de Salut o l'Hospital d'Olot.
Augmenta un 30% l'ús del Banc d'Ajudes Tècniques de la Garrotxa
Es tracta d'un servei que permet llogar cadires de rodes o llits articulats i rebre formació per a cuidadors o familiars
Ara a portada
-
Societat Hospitals, depuradores o xarxa d’aigua: quin marge té la Garrotxa si es queda sense llum? Pau Masó Ros
-
Societat Crítiques a la taula d’emergències de la Garrotxa durant el tall de llum: «No va respondre ningú» Pau Masó Ros
-
Societat Catalunya recupera la normalitat a la xarxa elèctrica i Rodalies torna parcialment Lluís Girona Boffi
-
-
Publicat el 12 de juliol de 2024 a les 08:00
Actualitzat el 12 de juliol de 2024 a les 08:45
Et pot interessar
-
Societat El Consorci d'Acció Social de la Garrotxa ja atén 2 de cada 10 garrotxins
-
Societat La Garrotxa formarà als domicilis les cuidadores de gent gran
-
Societat Olot, protagonista del cupó de l'ONCE
-
Societat La Ruta de les Tapes d’Olot 2025 comptarà amb vint establiments
-
Societat Els Mossos prometen «tolerància zero i resposta contundent» contra les ocupacions a la Garrotxa
-
Societat Sis mercats i desenes d’activitats: així serà la Fira de l’1 de Maig 2025 d’Olot