Càritas Garrotxa toca sostre: «Estem al màxim de les nostres possibilitats»

L'entitat va atendre unes 3.000 persones el 2023, les mateixes que l'any anterior perquè no pot atendre'n més

El Centre de Distribució d'Aliments és el principal servei que ofereix Càritas, el qual atén més d'un miler de persones
El Centre de Distribució d'Aliments és el principal servei que ofereix Càritas, el qual atén més d'un miler de persones | Martí Albesa
11 de juny del 2024
Actualitzat a les 8:48h

Càritas Garrotxa alerta que està al màxim de les seves possibilitats. L'entitat social garrotxina va atendre el 2023 unes 3.000 persones, pràcticament, les mateixes que l'any passat, tot i que les demandes d'ajuda han augmentat. Això és degut al fet que l'entitat no té més múscul per augmentar els serveis i atencions que ofereix.

"Les dades són molt semblants a les de l'any passat, tot i que sabem que les necessitats han augmentat. Entre un any i altre no hi pot haver gaire diferència perquè els dos anys hem anat al màxim de les nostres possibilitats. Els serveis socials estan tensats", explica el president de Càritas Garrotxa, Carles Oller, en declaracions a NacioGarrotxa.

Actualment, Càritas té uns 150 voluntaris i ofereix una desena de serveis i programes. Oller assegura que no retallaran res d'això i que, en tot cas, caldrà eixamplar el sostre de l'entitat. Com? Picant portes: "Apostem per fer el que puguem amb els mitjans que tenim. Toquem totes les portes possibles per tenir més diners. A vegades, ens responen més o menys. Si tinguéssim deu voluntaris més, també podríem fer entrar persones que estan en llista d'espera. No pensem a reduir les atencions", assegura.

L'entitat es troba amb cua d'espera a molts dels programes que porta a terme. Per exemple, al Talc (taller d'acollida lingüística i cultural) hi participen 60 persones, però n'hi ha 30 en llista d'espera

El president de Càritas Garrotxa demana que el pressupost per als serveis socials creixi i no sigui el mateix que anys enrere: "Oi que hi ha més demanda? La inversió no pot ser semblant a la d'altres èpoques. Ha de ser proporcional al creixement perquè si no ens trobem que tot es tensa", afirma. El 2023, el pressupost de Càritas va ser de més de 300.000 euros.

Més ajuda a les dones vulnerables

Entre les principals necessitats que detecta l'entitat garrotxina, hi ha la de millorar l'atenció a les dones, el principal perfil que rep Càritas Garrotxa. "A Càritas no venen els homes. El 90% de les persones que atenem són dones. Hi ha com un boca-orella i hem creat una tradició d'atendre dones. També és veritat que a les dones no els fa tanta vergonya demanar ajuda i molts homes treballen. Les dones, sobretot immigrants, culturalment estan més recloses. Per això, busquen espais on hi hagi formació i acolliment per apoderar-se", explica Oller.

Per aquest motiu, l'entitat creu que una de les prioritats és potenciar programes de suport a la vulnerabilitat femenina com el programa PreTaller, el qual consisteix a formar dones en l'àmbit de la neteja professional que arriben a la comarca sense recursos i surten del programa amb una formació que els hi permet accedir al mercat laboral. "De la vintena de persones que participen en el programa, una quinzena acaben treballant. Hauríeu de veure com arriben. És esgarrifós. Les podria situar en qualsevol país subdesenvolupat i en el nostre entorn, queden totalment desubicades", diu Oller.

Per últim, el president de Càritas Garrotxa també creu que cal avançar en la sensibilització social i fer veure a la societat que hi ha gent que necessita ajuda. "En cal dir que els temps canvien i que hi ha gent al nostre costat que no està en la mateixa situació. Hem d'ajudar la gent a comprendre que ens hem d'adaptar tots i compartir els problemes".