Carles Puig: «Hi haurà cobertura de Movistar abans de finals d'any»

El gerent i la directora mèdica de l'Hospital Comarcal de la Garrotxa fan balanç del primer any en funcionament del nou centre hospitalari olotí

Publicat el 16 de novembre de 2015 a les 05:05
Actualitzat el 16 de novembre de 2015 a les 19:35

Els aparcaments i la cobertura de mòbils són les dues principals queixes del nou hospital. Foto: Martí Albesa


El 15 i 16 d'octubre de l'any passat, l'Hospital Comarcal de la Garrotxa traslladava tots els pacients de l'edifici del Sant Jaume cap a les noves instal·lacions del Pla de Dalt. Un any després, NacióLaGarrotxa ha volgut fer balanç amb el gerent del centre, Carles Puig, i la directora mèdica, Fina Felisart. 

En aquests 365 dies, els usuaris han posat un 7,9 de nota al funcionament de l'hospital i també s'han queixat de la manca d'aparcaments i la poca cobertura per a telèfons mòbils a l'interior del recinte. Són dos problemes que els responsables consideren que ja estan en vies de solució.

- Quin balanç en fan del primer any en funcionament de les noves instal·lacions de l'Hospital d'Olot?

- Carles Puig (C. P.): Jo penso que positiu. Pels usuaris, els pacients i els familiars són unes instal·lacions més modernes, més grans i més al dia. Pel que fa als professionals, hi ha serveis que han triplicat l'espai. 

- Quan es va fer el trasllat, s'insistia que calia mesos abans no estigués tothom ben adaptat i funcionés tot l'engranatge correctament. Ara ja es pot donar per finalitzada la fase d'adaptació?

- Fina Felisart (F. F.): Ja està força estabilitzada la situació. Els primers mesos van ser força complicats. 

- C. P.: S'han canviat cartells, s'han fet accions per facilitar les coses als usuaris. Per exemple, hem posat cadires i caminadors per a tots aquells que ho necessitin i també hem deixat que els cotxes s'apropin més per deixar el familiar abans d'aparcar.

- L'hospital funciona amb algunes parts tancades. Quin percentatge de les instal·lacions es fa servir a dia d'avui?

- C. P.: Calculem que utilitzem un 80% de l'edifici. Falta diàlisi, hi ha boxs d'hospital de dia tancats, consultes externes tancades i algun box d'urgències que tampoc funciona. És un hospital pensat pels propers 60 anys. 

- D'aquest 20% que està tancat, hi ha algun servei que es posarà en marxa a curt termini?

- F. F.: La diàlisi s'ha d'obrir l'any vinent i és possible que segons com vagi incrementant la capacitat d'hospital de dia ens veiem obligats a incrementar els boxs. Començarem els tractaments oncològics l'any que ve i és possible que haguem d'obrir un box més. 

- Els aparcaments al voltant de l'hospital ha estat una de les queixes més recorrents. Amb l'habilitació de noves places s'ha solucionat ja la problemàtica?

- C. P.: Els aparcaments sí que han estat una de les queixes i per això l'ajuntament ha fet aquests nous. És molt important que al pàrquing d'aquí a davant hi hagi una rotació d'una hora, per poder fer uns tràmits i marxar. Sempre en falten, perquè la nostra societat utilitza poc el transport públic. És un tema que porta més l'ajuntament que nosaltres. Nosaltres recollim les queixes i els les traslladem. També facilitem que els cotxes es puguin aproximar, deixar el familiar, i després anar a aparcar una mica més lluny de l'entrada al recinte. 

- Una altra queixa de molts usuaris: la manca de cobertura de mòbil. El problema està en vies de solució?

- C. P.: Els usuaris tenen tota la raó del món i ha estat terrible. El servei d'informàtica ha gastat hores i hores de trucades. S'hauria d'haver fet una xarxa interna lliure al moment de fer les obres, per tal que les diferents companyies la poguessin utilitzar. Però ens van dir que no. En no passar això, vam haver d'agafar un proveidor: Vodafone. Les altres companyies sí que arriben a l'exterior, però a dins no. Hem estat un any negociant amb Vodafone perquè es posi d'acord amb les altres companyies. Ens han promès que Movistar també utilitzarà la xarxa abans de finals d'any. Per tant hi haurà cobertura de les dues companyies.

Una altra cosa és el Wifi. És un tema que té un cost que cal valorar bé. Pensem com instal·lar una xarxa de Wifi, gratuïta o no, per a la gent que està ingressada i pels familiars. 

- Un dels reptes majúsculs com a hospital d'aquest any ha estat el cas de diftèria. Vist amb perspectiva, s'ha gestionat correctament?

- F. F.: Repte assistencial no ho ha sigut. És una malaltia coneguda i no és cap cosa rara. És un cas més i punt. El que ens ha distorcionat molt i ens ha generat molts problemes ha estat tot el xou mediàtic. Això altera el funcionament del dia a dia i la feina dels professionals. A nosaltres ens ha desgastat molt. Hem intentat mantenir-nos al marge al màxim possible i hem seguit les pautes i les normes que ens va marcar el departament de Salut. Quan no es va informar va ser perquè el departament no ens va deixar informar. 

- Com encara l'Hospital d'Olot els propers anys, quins reptes té a partir d'ara?

- C. P.: Com a reptes tenim anar estabilitzant la situació de l'edifici. Sobretot a nivell de funcionament, de noves especialitats que puguin venir, de proves que no es feien i ara es faran o proves que es feien d'una manera i ara es faran d'una altra. També ens fa molta il·lusió obrir la diàlisi i veure que aquests pacients que durant tants anys han hagut d'anar a Girona ara puguin fer-ho aquí, o que els pacients d'oncologia que no s'hagin de traslladar a Girona a fer el tractament. 

- F. F.: Jo penso que el canvi d'espai és com una esponja que estava en una caixa petita i ara està en una caixa més gran. Aquesta esponja s'ha expandit i el fet de tenir més espai et dóna l'oportunitat de poder treballar amb millors condicions, aplicar noves tecnologies. Tenim l'oportunitat de poder créixer i millorar. 

- C. P.: Un dels punts que també hem millorat és l'aspecte del TAC. És un aparell que dóna moltes millores diagnòstiques amb pacients que abans havíem de derivar. Ens falta aconseguir que hi pugui haver TACs fora d'hores. Ens falta arribar a un acord amb hospitals que tinguin més radiòlegs perquè durant la nit o els caps de setmana puguin fer el diagnòstic d'aquest TAC. Això abans de final d'any ja ho hem de poder tenir.