Diverses entitats s'uneixen per custodiar el riu Fluvià

Volen dur a terme accions de neteja i conservació i apunten a la formació d'un consorci fluvial

Imatge d'arxiu del Fluvià al seu pas per Olot
Imatge d'arxiu del Fluvià al seu pas per Olot | Arxiu ND
07 d'agost de 2024
Actualitzat: 29 d'agost, 11:18h

La situació mediambiental del Fluvià ha portat diverses entitats a unir-se per millorar l'estat de salut del riu que neix a la Garrotxa i desemboca a l'Alt Empordà. Diverses entitats afirmen que la seva salut no és bona i per això han decidit fer un front comú.  Són diferents associacions gironines que volen fer, segons diuen, la feina que no fa i on no arriba l'administració.

La unió està formada per l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la GarrotxaResilience Earth, l'Associació Silene del garrotxí Josep Maria Mallarach i l'Associació Hàbitats. Totes elles s'han presentat conjuntament a una subvenció que ha llençat la Generalitat per custodiar espais naturals que no tenen òrgans de gestió.

"Un dels problemes del Fluvià és que l'utilitzem com un desaigua, però no vivim de cara al riu, ni a nivell de turisme, ni activitat econòmica, ni a escala de cultura", diu el cofundador de la cooperativa garrotxina Resilience Earth, Òscar Gussinyer, en declaracions a NacióGarrotxa.

La subvenció és de 100.000 euros anuals durant quatre anys i ha de servir perquè les entitats puguin dur a terme accions de conservació del riu, neteja, sensibilització ciutadana o protecció d'espècies. Les actuacions serien al llarg de tot el recorregut del Fluvià, des del seu naixement fins a la desembocadura.

Per presentar-se a la subvenció, les entitats han establert convenis amb aquells ajuntaments que no tenen òrgans de gestió del riu. En el cas de l'Ajuntament d'Olot, part del riu Fluvià està dins el Parc Natural de la Zona Volcànica (el qual el gestiona), però el seu pas per la ciutat no forma part del parc. Per això, s'ha impulsat un conveni amb el consistori perquè els espais urbans del riu Fluvià siguin objecte de les actuacions. Es preveu que a la tardor la Generalitat resolgui la sol·licitud de subvenció.

Un consorci fluvial

Més enllà de la subvenció, aquesta vol ser una llavor per construir una custòdia ciutadana del riu. L'objectiu de les entitats a llarg termini és crear un consorci del riu Fluvià. Seria un organisme que vetllaria per la salut mediambiental del riu i estaria impulsat des de l'àmbit associatiu i ciutadà. "Ja es va intentar en altres ocasions i no es va aconseguir. Però, tot i això, hem vist que les ganes i continuen sent", assegura Gussinyer.

Des de Resilience Earth es vol aportar la seva experiència en processos de governança per impulsar el nou consorci. L'objectiu és que els quatre anys de subvenció que tindrien les entitats també servissin per posar els fonaments i siguin la llavor per al nou organisme. "Necessitem una mena de governança fluvial. Al final dependrà del que vulguin les parts interessades, si és un consorci o una altra estructura. El que segur que volem és intentar articular una governança fluvial, d'una manera o altra", diu el fundador de la cooperativa garrotxina. "S'ha de cuinar a foc lent. Quan forces estructures de governança, no funcionen. La gent només se les agafa seriosament si se les senten seves i han participat en la seva creació", afegeix.