La Garrotxa formarà als domicilis les cuidadores de gent gran

Així es donaran tècniques a persones que cuiden sense coneixements bàsics, sobretot dones immigrants

Per al Consorci d'Acció Social de la Garrotxa l'atenció a la gent gran és un dels grans reptes de futur
Per al Consorci d'Acció Social de la Garrotxa l'atenció a la gent gran és un dels grans reptes de futur | Arxiu ND
30 de maig de 2024, 11:55
Actualitzat: 11:57h

La Garrotxa té previst posar en marxa aviat un projecte nou que ha de servir per fer un pas més en l'àmbit de les cuidadores i els serveis d'autonomia per a la gent gran. Consistirà a formar cuidadores (principalment dones, familiars de la persona que es cuida o immigrants) que treballen cuidant persones grans als seus domicilis sense ser professionals o haver tingut cap formació.

El projecte està previst que s'impulsi aviat gràcies a la integració fa mesos de l'àmbit social i sanitari de la comarca. Consistirà en la contractació de dos professionals de teràpia ocupacional que acompanyaran a les cuidadores als domicilis per ajudar-les i formar-les in situ. "Hi ha moltes dones que no poden sortir a fer cursos. La idea és formar-les dins el domicili in situ. Saber moure la persona que s'ha de cuidar i donar elements de cures", explica la directora del Consorci d'Acció Social, Teia Fàbrega.

El projecte vol ajudar a millorar una situació que "preocupa moltíssim" a l'ens garrotxí. "La gent vol estar a casa i hem de desenvolupar moltes coses a casa. Ara no ho estem donant. Qui està aguantant la política pública en temes de cures són les dones familiars i immigrants. Si no fos així, la gran majoria de les persones grans no podrien estar cuidats" diu Fàbrega.

Actualment, el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa ofereix diferents serveis relacionats amb l'autonomia de les persones grans. Entre ells hi ha l'atenció domiciliària, el servei d'àpats a domicili o, ja fora el domicili, la gestió de places de centre de dia i residència. Durant el 2023, les atencions en aquest àmbit van augmentar un 11%.

Un repte

Per a la directora del Consorci d'Acció Social, l'atenció i les cures a la gent gran és un repte que cal entomar seriosament. "Tenim una comarca molt envellida i molt sobreenvellida, de més de 85 anys. Va creixent la necessitat de posar recursos en aquesta població perquè sigui el màxim autònoma possible. Ens trobem en situacions de moltes cuidadores familiars o treballadores i que a vegades són molt invisibles. La nostra societat se sosté molt en les cuidadores. Hem de focalitzar-nos molt aquí", diu Fàbrega.

Des del Consorci també reclamen que la Generalitat sigui qui lideri aquest repte i qui posi els recursos necessaris per fer-hi front. "El tema de les cures no es pot entomar des del món local. S'hauran de prendre decisions importants en l'atenció domiciliària: quins són els serveis i qui posa els recursos. La Generalitat s'ha de plantejar què fer en el tema de les cures. No hi ha un plantejament. De tot així, algú haurà de fer alguna cosa perquè es veuran obligats a fer-ho", assegura Teia Fàbrega.