[nointext]
[h3]Només un 25% de la precipitació habitual [/h3]
Un dels primers indicadors que utilitza l'informe per avaluar el dèficit hídric actual és el percentatge de precipitació enregistrada a 31, 90, 180, 365, 545 i 730 dies enrere comptant a partir del 31 de juliol del 2022.
[intext1]
En aquesta comparació, es pot veure com en els darrers tres mesos, en el quadrant nord-est de Catalunya, en el qual s'hi troba la Garrotxa, només s'ha registrat el 27,5% de la precipitació habitual respecte a la climatologia de la zona. Això significa que la pluja estàndard que queia els mesos de maig, juny i juliol s'ha reduït gairebé en un 75%.
En la comparació que va des del darrer any i mig als dos anys, el mapa també indica zones de la Garrotxa amb dèficit de pluges d'entre un 50 i un 70% del que seria habitual en l'època de l'any.

De dalt a baix i d'esquerra a dreta, precipitació acumulada, en % respecte a la mitjana del període 1970-2010, per als darrers, 31, 90, 180, 365, 545 i 730 dies. Foto: Meteocat
[h3]L'aigua que hi ha en el sòl[/h3]
Un altre dels indicadors que utilitza el Meteocat per analitzar la situació de sequera que viu el país és el Drought Code (DC), un model canadenc que permet saber l'efecte immediat de la sequera en el sòl i, concretament, l'aigua disponible en els primers 50 centímetres de terra. Es tracta d'un indicador molt usat pel Servei de Prevenció d'Incendis.
[intext2]
Doncs bé, aquest índex, també posa gran part de la Garrotxa en vermell. Les dades mostren variacions importants respecte al comportament històric a diferents zones forestals de la Garrotxa i, altra vegada, en gran part del quadrant nord-est de Catalunya.

El Drough Code a data de 31 de juliol del 2022. Foto: Meteocat
[h3]La segons sequera més intensa dels últims 50 anys[/h3]
Una altra de les gràfiques que inclou l'informe del Meteocat és l'evolució de l'Índex de Precipitació Estàndard a 12 mesos (IPE-12) territorialitzat per zones amb més impacte. En aquesta anàlisi, la Garrotxa també s'inclou dins el quadrant nord-est, on la puntuació és inferior a -3, un valor que correspon a una sequera excepcional.
[intext3]
En la gràfica d'evolució històrica s'aprecia que la sequera actual és el segon episodi més intens en els darrers 50 anys a la zona nord-est, on hi ha la Garrotxa. L'actual situació s'aproxima a un episodi extrem que es va viure els anys 1973 i 1974. El gràfic també ens permet fer una comparació amb la sequera que va anar del 2005 al 2008 i que va ser menys intensa, però més duradora.

Els registres de l'IPE-12 al llarg dels anys. Foto: Meteocat
EL Meteocat també utilitza l'Índex de Precipitació Estàndard per saber a quina escala hem de situar la sequera actual i la de fa quinze anys. Ho fa a 24 mesos vista, dos anys (IPE-24). L'informe situa l'indicador en data de 31 de juliol i el compara amb el mateix indicador que hi havia el 2006. D'aquesta manera es pot veure com la sequera actual està afectant zones diferents. En el cas de la Garrotxa, s'està veient més afectada ara que el 2006. Llavors, la sequera va colpejar més la zona de Lleida i Catalunya Central, mentre que ara ho està fent en la meitat nord del prelitoral català i comarques com la Garrotxa o el sud d'Osona.

D'esquerre a dreta, IPE-24 que hi havia el 31 de juliol del 2006, 2007 i 2022. Foto: Meteocat