La història dels Mossos, en una exposició

La mostra sobre la Segona República i la Guerra Civil inicia a Olot una gira per tot Catalunya.

Publicat el 18 de febrer de 2013 a les 09:11
L’exposició “Mossos d’Esquadra. Segona República i Guerra Civil (1931-1939)”, organitzada conjuntament pels departaments de Presidència i Interior de la Generalitat de Catalunya, es pot veure des del passat divendres, 15 de febrer, i fins al 24 de març, al Museu Comarcal de la Garrotxa d’Olot. Aquest és el primer municipi que acull la mostra després de la seva estada al Palau Robert durant els mesos d’octubre i novembre de l’any passat, i inicia a la capital de la Garrotxa una gira que la durà per diversos municipis de Catalunya.

El director general de la Policia, Manel Prat, va inaugurar divendres a les 18 hores la mostra. L’acompanyaven l’alcalde d’Olot, Josep Maria Corominas, el director del Servei Territorial del departament d’Interior, Albert Ballesta, el cap de la Regió Policial de Girona, comissari Joaquim Belenguer, el cap de la comissaria de la Garrotxa, sotsinspector Blai Ortiz, i la directora del Museu Comarcal de la Garrotxa, Montse Mallol, entre d’altres autoritats.

L’exposició exhibeix una part dels 16.000 documents, 600 imatges i 600 objectes, entre els quals uniformes, armes, dibuixos i quadres, que integren el fons del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, en concret aquells que pertanyen al període que dóna títol a la mostra. Destaquen el primer reglament del cos de Mossos, que data de l’any 1817, uniformes originals de la Segona República, les primeres plaques credencials dels Mossos, i una fitxa d’un mosso d’esquadra que va estar presoner en un camp de concentració franquista, entre d’altres.

El Servei Històric dels Mossos d’Esquadra s’encarrega d’administrar i recollir tot el material relacionat amb la història del cos policial i té la seva seu a l’Escola de Policia, a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya a Mollet.

La mostra està estructurada en sis grans blocs històrics:

- L’orígen dels Mossos d’Esquadra: la policia més antiga d’Europa

- La forja d’un mite: les Esquadres de Catalunya (1835-1868)

- Les Esquadra de Barcelona (1877-1931): una força provincial de seguretat

- El naixement de la Generalitat republicana (1931)

- Mossos d’Esquadra i franquisme: la utilització simbòlica de les Esquadres

- El retorn de les llibertats: el difícil camí cap a una policia nacional al servei del poble

L’exposició es completa amb una taula rodona sobre la història dels Mossos en els segles XVIII i XIX, que se celebrarà el proper 15 de març a les 19:30 hores a l’Orfeó Popular Olotí. Moderada pel periodista Joan Manel Robles, els participants seran: el policia local de Figueres Agustí Vehí, l’historiador Josep Murlà, el cap de la comissaria de la Garrotxa, sotsinspector Blai Ortiz, i el resposable del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, el sotsinpector Félix González.