La xef Fina Puigdevall, de Les Cols d'Olot, Premi Nacional de Gastronomia

El restaurant –obra dels no menys guardonats RCR Arquitectes– manté dues estrelles Michelin des de l'any 2009

  • Fina Puigdevall al galliner i hort del restaurant Les Cols a Olot. -
Publicat el 21 de desembre de 2018 a les 14:42
Actualitzat el 21 de desembre de 2018 a les 14:58
La xef i propietària del restaurant Les Cols d'Olot (Garrotxa) ha rebut el Premi Nacional de Gastronomia 2019. L'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha atorgat aquest reconeixement a la cuinera garrotxina per la seva contribució a la gastronomia catalana i al territori. Puigdevall regenta el restaurant amb dues estrelles Michelin des del 1990 i s'ha convertit en tot un referent a la demarcació gironina.

El 2005, Les Cols –restaurant fet i refet pels no menys premiats guardonats RCR Arquitectes— va rebre la primera estrella Michelin i cinc anys després, el 2010, la prestigiosa guia li va atorgar la segona. Actualment, encara conserva aquesta distinció. Des de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició han valorat la "contribució a la gastronomia catalana i al territori".

Aquest divendres, la xef reconeguda ha explicat "estan molt contents" pel guardó i que ho veuen com "un reconeixement a tots aquests anys" de treball al restaurant olotí de Les Cols. "Estic molt agraïda a l'equip que tinc actualment i a la gent que ha format part del projecte en edicions anteriors", ha afegit.
 

Les Cols va obtenir la segona estrella Michelin, que encara manté, l'any 2009. Foto: Hisao Suzuki


Els guanyadors dels premis de l’Acadèmia són el resultat d’un procés de votació secret que els acadèmics fan al llarg de l’any. S’atorguen anualment a aquells cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana, que al llarg de l’any o per la seva trajectòria, han destacat per la seva tasca i aportació a la cuina del nostre país.

A banda de Puigdevall, l'Acadèmia també ha reconegut el xef del restaurant Estimar de Barcelona, Rafa Zafra, amb el Premi Revelació d'enguany. Per altra banda, Joan Carles Núñez, del Lasarte, com a Premi Cap de Sala. Per últim, han reconegut igualment la trajectòria periodística de Cristina Jolonch i Pau Arenós com a premis especials ex-aequo.

Com ja es tradició, l'Acadèmia farà lliurament dels guardons el proper mes de març de 2019.