​L'Hospital d'Olot fa 1.700 urgències menys el 2023

La direcció del centre no té una explicació clara, però assenyala al millor funcionament de la Primària com una hipòtesi

Publicat el 22 de gener de 2024 a les 07:00
Per primera vegada en anys, l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa ha vist com disminuïa de manera accentuada el nombre d'urgències d'un any per altre. El 2023 es van fer 1.702 urgències menys que el 2022 (un 5% menys). En total, es van atendre 32.536 urgències, mentre que el 2022 van ser 34.238. Es tracta d'un fet que trenca de manera abrupta una dinàmica ascendent només interrompuda per la Covid i un lleuger descens el 2019. Des de la pandèmia, però, el nombre d'urgències de l'Hospital d'Olot no s'ha tornat a recuperar.[nointext]



[intext1]
 

Més atencions a la primària i plantilla estable, les principals hipòtesis

El motiu pel qual han disminuït tant les urgències durant el 2023 no es coneix. "No sé a què s'explica. A principi d'any recordo haver-ho compartit amb altres companys d'hospitals i també semblava que en tenien menys, però posteriorment ells ho han anat recuperant", admet el gerent de l'Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, Josep Maria Padrosa a NacióGarrotxa. "S'ha comportat d'una manera més erràtica. Ja aniria bé que anés baixant. Podríem atendre millor la gent, però hem de veure quina evolució té", afegeix.
[intext2]
Sí que des de la direcció apunten diferents hipòtesis. Una seria el reforç que ha viscut la primària durant aquest any per part del Departament de Salut, el qual va injectar més finançament per millora l'accessibilitat i reduir els temps d'espera per a les visites al metge de capçalera. "La Garrotxa és una de les comarques de Girona que més ha millorat l'accessibilitat a la Primària, ja que arriba el 90% als cinc dies i gairebé el 100% als 10 dies. Segur que això també influeix, segur. Perquè si la gent accedeix abans a la primària, no ve tant a Urgències", diu Padrosa.

[noticiadiari]10/26819[/noticiadiari]
La direcció mèdica de l'hospital olotí també s'encamina cap a aquest argument per explicar el descens: "Gairebé el 75% de la gent que ve a urgències és per patologia banal, és a dir que, pràcticament, no hauria de venir a l'hospital. Quan augmentem més a urgències són les franges i els dies que no hi ha la primària oberta. Podria ser que la baixada sigui perquè la primària hagi estat més resolutiva. Però és només una hipòtesi", diu el director mèdic Lluís Ramió Torrentà.
 

Exterior de les Urgències de l'Hospital d'Olot. Foto: Martí Albesa


Un altre factor clau que podria explicar el descens de l'activitat a urgències és l'estabilitat que s'ha aconseguit a la plantilla del servei. Des de fa anys, el centre ha tingut problemes greus per trobar metges i infermers per cobrir l'àrea i aquest 2023 s'ha donat el cas que s'ha assolit una estabilitat en el personal d'urgències. "Fa un any teníem molta dificultat per tenir la plantilla coberta d'Urgències. Molts professionals havien de repetir o doblar dies. Aquest 2023 hem tingut la plantilla coberta i, per tant, això ha donat certa estabilitat. Veurem el que ens dura perquè molts són metges joves que segurament es presentaran al MIR i algun o altre aconseguirà una plaça per anar a fer d'especialista", exposa el gerent de l'Hospital d'Olot.
[intext3]
Per últim, la direcció també assenyala que la vacunació del virus sincicial entre els infants també ha ajudat a reduir la pressió a urgències durant l'últim any, ja que ha fet que menys famílies anessin a Urgències per casos de bronquitis entre els seus fills.

Sigui pel que sigui, l'Hospital d'Olot veu amb bons ulls el descens de les visites a Urgències, el qual també ha de permetre oferir un millor servei després d'uns anys en què l'àrea s'ha vist pressionada per la falta de professionals i això ha comportat també una sèrie de crítiques que, fins i tot, han vingut des del món de la política local.