Olot es converteix en un laboratori d'arquitectura amb la 16a edició del Workshop d'RCR

Vuitanta alumnes d'una vintena de països diferents participaran durant aquest juliol a una cita que també oferirà xerrades obertes a la ciutadania

Publicat el 03 de juliol de 2023 a les 12:34
Actualitzat el 03 de juliol de 2023 a les 12:43
Olot es converteix aquest mes de juliol en un laboratori d'arquitectura. Des d'aquest dilluns i fins al 21 de juliol, la capital de la Garrotxa acollirà la 16a edició del RCR Workshop Internacional d'Arquitectura i Paisatge, Fotografia i Audiovisual, una iniciativa impulsada pels mateixos arquitectes olotins i que pretén crear un espai de debat, recerca i divulgació de l'arquitectura del moment. Durant tres setmanes es desenvoluparan tallers, conferències i mostres on participaran estudiants i arquitectes d'arreu del món. En concret, seran 80 alumnes d'una vintena de països.

"Els tallers, que tenen la voluntat d'investigar temes clau de l'arquitectura i difondre la metodologia projectual d'RCR Arquitectes, estan enfocats a comprendre l'arquitectura i el paisatge amb una mirada transdisciplinar i investigadora. A més, també s'hi inclouen altres disciplines creatives com la fotografia o l'audiovisual", expliquen des de la Fundació RCR Bunka. Els estudiants visitaran les obres d'RCR al territori garrotxí i hauran de dur a terme reptes arquitectònics com la creació d'un centre de gestió del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa al Parc Nou d'Olot o la integració de la Sagrada Família a la ciutat de Barcelona.

Divulgació arquitectònica

A més de l'apartat tècnic i pedagog. El Workshop d'RCR també s'obre a la ciutadania per difondre i divulgar l'arquitectura i les reflexions del sector. Per això, durant les tres setmanes que s'allarga la iniciativa també hi haurà conferències obertes al públic a l'Hospici d'Olot. Enguany, serà un cicle de xerrades sobre arquitectura, comunicació, art i cinema que estarà dedicat a l'aire. "Tot i la seva naturalesa invisible, sempre ha tingut un paper clau en l'arquitectura i l'urbanisme perquè la salut i el benestar físic i psicològic de les persones depenen de les qualitats del medi ambient", exposa el programa d'RCR.

En total, hi haurà sis conferències, totes a les 19 h: aquest dilluns 3 de juliol Francis Soler parlarà sobre l'Arquitectura en tots els seus estats; dimarts 4, Miquel Adrià, sota el títol "La construcció d'una arquitectura intangible", explicarà com comunicar arquitectura en diferents formats des de l'editorial, festivals i altres tipus d'activisme; dimecres 5, Fernando Moral que obrirà horitzons al món de l'art amb la conferència "La funció de l'eteri: una visió des de l'arquitectura i l'art sobre atmosferes confinades i territoris inconclusos"; dimarts 11, Jordi Balló que traslladarà el públic al món del cinema amb la xerrada "El vent ens portarà"; dimecres 12, Un Parell d'arquitectes (Eduard Callís i Guillem Moliner) durà a terme la conferència titulada "Empelts"; i divendres 21, Héctor Barroso que parlarà d'arquitectura amb la seva xerrada "Aire elemental".

A més de les conferències, sota el paraigua del Whorkshop d'RCR també una mostra de vídeocreacions anomenada "Bosc" que arriba aquest 2023 a la seva cinquena edició i l'onzena edició del taller de fotografia impartit pel fotògraf japonès, Hisao Suzuki.