Unes 200 persones fan el camí de l'exili fins a Sant Llorenç de Cerdans

La caminada d'aquest passat 2 de febrer també va homenatjar Francesc Serrat, "Cisquet"

Catalans del sud i del nord es van agermanar en memòria dels exiliats.
Catalans del sud i del nord es van agermanar en memòria dels exiliats. | QMonturiol.
Redacció
06 de febrer de 2019, 06:00
Aquest passat dissabte, 2 de febrer, al matí, es va celebrar l’acte principal en homenatge als 80 anys de la retirada republicana, organitzat per la Comissió Cisquet,  en què col·labora el Paronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca (PEHOC).

La diada va començar amb la inauguració, a Sadernes, d’un senyal-faristol commemoratiu de la Direcció General de Memòria Històrica de la Generalitat de Catalunya. En l’acte van participar el batlle de Sales de Llierca, Miquel Palomeras; el batlle de la Vall de Bianya i president del Consorci de l’Alta Garrotxa, Santi Vila; el batlle de la Vall d’en Bas, Lluís Amat; el de Sant Joan les Fonts i president del Consell Comarcal de Garrotxa, Joan Espona; la representant del Memorial Democràtic, Montserrat Margarit, i Carles Vallejo i Raül Valls, de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics.

Tot seguit el gruix dels presents (a la vora de 200) van començar a caminar cap a l’antic monestir de Sant Aniol, on els Amics de Sant Aniol van obsequiar els participants amb un esmorzar calòric, molt escaient per a la intensa pujada que venia després.

L’ascensió cap a l’hostal de la Muga va estar acompanyada per estones de pluja fina i aiguaneu, però, malgrat tot, es va aconseguir arribar al mític hostal, en ruïnes, i a l’antiga església de Sant Corneli, que tot i estar esberlada, és un dels exemples més pintorescos del romànic de l’Alta Garrotxa.
 

Vora 200 persones van participar en la marxa popular. Foto: QMonturiol.


Superat l’hostal, alguns participants de més edat i altres persones van pujar als autocars o bé a una fantàstica flota de vehicles 4x4 organitzada pel batlle de Costoja, el qual va oferir una càlida benvinguda just creuada la línia fronterera administrativa entre els estats espanyol i francès, a la Catalunya del Nord. D'altres van prosseguir la marxa fins a Sant Llorenç de Cerdans, on van ser rebuts, primer, per una coral que havia preparat un extens repertori de cançons republicanes i, finalment, per un pavelló ple de gent de Sant Llorenç i altres pobles del voltant, incloent-hi un generosíssim dinar de pa amb tomàquet, formatges, quiches, embotits, etc. I, sobretot, la presència de nombrosos batlles de la contrada, així com del primer tinent d’alcalde d’Olot, osep Berga. Els caminaires van ser rebuts amb aplaudiments, que van esclatar sobretot amb l’entrada dels figurants disfressats de soldats republicans en retirada.

En definitiva, 21 km de recorregut que van desembocar en un acte molt emotiu, que es va convertir en un autèntic esdeveniment històric per a ser recordat! i en un autèntic agermanament, 80 anys després, entre catalans del sud i del nord.