La fundació valorarà que els projectes Âque es presenten a través de la pà gina web de la fundació- siguin innovadors i que promoguin els valors d'una alimentació saludable entre els més joves, ja sigui dins de l'aula, en hores de menjador, o en activitats en hores no lectives dirigides a incidir en els hà bits alimentaris dels alumnes. El jurat, que donarà a conèixer el veredicte el pròxim 16 de juny, està format pel cuiner televisiu, Isma Prados; el president de l'Associació Catalana d'Anorèxia i BulÃmia, Jaume Pagès; la professora del departament de Pedagogia de la UdG, Rosa Maria Terradellas; un representant del departament d'Educació, Tona Castells; i també de Salut, Gemma Salvador.
Aquesta és la primera activitat impulsada per la Fundació Jaume Casademont, que es va presentar públicament el passat setembre amb la voluntat de donar continuïtat a la tasca que, en vida, desenvolupà l'empresari i polÃtic gironÃ, desaparegut el 2005.
Segons ha explicat el secretari del jurat, l'escriptor Josep Maria Fonalleras, aquest premis combinen el binomi alimentació-educació que 'reflecteix la personalitat de Jaume Casademont', que va crear l'empresa d'alimentació que porta el seu nom i que, alhora, va ser un dels impulsors del Consell Social de la Universitat de Girona.
Tot i que originà riament la iniciativa de la fundació era crear uns premis literaris, el mateix Fonalleras ha explicat que Catalunya 'és el paÃs amb més premis literaris per metre quadrat' i que, per això, van reorientar el projecte vers unes beques que premien projectes educatius relacionats amb l'alimentació.
Les bases dels premis són totalment obertes i hi poden participar tota mena de col·lectius Âprofessors, associacions de pares i mares, pedagogs o grups d'alumnes, entre d'altres- que presentin un projecte per desenvolupar en relació amb un centre educatiu concret o alguna entitat que organitzi activitats de lleure.
Fonalleras, que actua de secretari sense vot, ha recalcat que el jurat és 'potent i multidisciplinar' i que els projectes que any rere any es vagin presentant poden aportar una nova visió de l'alimentació dins l'entorn educatiu. 'Els joves poden entendre la importà ncia de l'alimentació, que no només és menjar com a necessitat fisiològica sinó que es converteix en tota una cultura', ha expressat l'escriptor.
El cuiner Isma Prados ha destacat la importà ncia d'un projecte com aquest ja que a les escoles no hi ha assignatures curriculars que abordin el tema de la nutrició i els hà bits alimentaris. Prados també ha destacat que poden contribuir a crear un espai de simbiosi entre pares i fills entorn aquesta temà tica i, fins i tot, a obrir sortides professionals per a joves cuiners.
La dietista i membre del programa Alimentació i Nutrició del departament de Salut, Gemma Salvador, ha destacat que cada vegada hi ha més menjadors escolars que s'interessen per millorar els menús i implicar els alumnes en l'elaboració del menjar però que falten espais per tractar aquests temes més enllà de les hores de menjador.
La convocatòria per presentar treballs comença aquest mateix divendres i estarà oberta fins el 12 de maig. Els dos projectes guanyadors es donaran a conèixer el proper 16 de juny i està previst que la convocatòria es repeteixi en els anys següents.