Cau el preu dels pisos, però no es venen

Publicat el 03 de desembre de 2008 a les 17:11
 
Els autors de l'estudi atribueixen la davallada del preu al context econòmic i també a què cada vegada més els preus s'acosten als màxims establerts per la Generalitat en el Decret de Preu Concertat Català. Els promotors han afirmat que no es venen pisos i han apuntat amb el dit els bancs per no donar crèdits ni hipoteques. Aquesta mateixa tendència a la baixa en els preus de compra la manifesten els habitatges de segona mà però els del lloguer s'estabilitzen.
 
Segons l'estudi, als 16 municipis estudiats hi ha hagut una caiguda del preu dels pisos en el darrer any. I la caiguda es dóna tant en les zones més cèntriques com en els barris perifèrics de totes les poblacions.
 
L'estudi detalla, per exemple, que a Figueres, el metre quadrat ha caigut dels 3.048 euros –en una zona normal de la població- fins als 2.399, el què suposa un 21,3% en un any. A Girona, els preus han passat dels 3.632 als 3.185 euros per al metre quadrat útil, un 12,3% menys que fa un any. La davallada més significativa és a Lloret de Mar, en els pisos d'obra nova catalogats a la zona 4 (una zona pràcticament de perifèria) on han caigut un 26,6%.
 
Tot i la caiguda dels preus, l'estudi denota que, tot i haver 'moviment significatiu' de visites a les oficines de venda de ciutadans que volen comprar un pis però no s'acaben fent vendes. Això és, segons ha indicat el president dels promotors, Josep Donés, perquè hi ha una manca de finançament.
 
'Les vendes han baixat fins a nivells desconeguts i si continua així hi haurà empreses que hauran de tancar', ha assegurat Donés que ha dit que, de moment, no hi ha cap concurs de creditors en l'àmbit immobiliari de Girona.
 
Donés ha demanat a la Generalitat que es pronunciï sobre quin finançament donarà per finançar la compra venta d'habitatges, sobretot per als pisos concertats. Aquesta nova tipologia de pisos, aprovada pel Govern i les entitats financeres que operen a Catalunya el passat estiu, estipula que l'habitatge concertat tindrà un preu un 30% per sota el preu de mercat i que els compradors d'aquests pisos obtindran crèdits preferencials per pagar aquella part del pis que el banc no els finança.
 
'Veiem que aquestes mesures no s'estan duent a terme', ha denunciat Donés que ha demanat a les entitats bancàries que financin el 100% dels preus dels pisos perquè molta gent no té diners per pagar el 20% restant sense demanar un crèdit. A més, Donés ha explicat que van adreçar-se a cinc entitats bancàries de la ciutat de Girona per demanar informació sobre els pisos concertats i dos d'elles van dir que estudiarien la petició però les altres tres no tenien coneixements sobre què era aquesta nova figura.
 
D'altra banda, pel que fa a la venta d'edificis de segona mà, els preus també han baixat generalment però no hi ha hagut vendes i, per tant, els preus recollit a l'estudi són de la 'voluntat de vendes' però no del preu real pel qual s'acaba venent un pis. Els pisos de lloguer
 
En el mercat de pisos de lloguer, en canvi, els preus han pujat a poblacions com Sant Feliu de Guíxols, Olot o Lloret de Mar i han baixat a Palafrugell, Palamós i Salt. A la resta, els preus han quedat estabilitzats. La presidenta del col·legi d'API, Marta Madrenas, ha explicat que l'estabilització general està causada pels promotors que, al fer uns pisos nous i veure que ningú compra, els destinen al mercat de lloguer. Això ha generat més oferta i, per tant, una estabilització –i en alguns casos davallada- dels preus.
 
Els pisos a la demarcació es mouen entorn als 600 euros si es tracta d'un habitatge amb dues habitacions, 700 per a tres i 800 per a quatre habitacions.
 
Els autors de l'estudi també han criticat que els pisos de lloguer amb opció a compra vegin gravada la quota amb el 16% d'IVA mentre que els pisos en règim de lloguer habitual no paguen aquest impost.
 
El president dels promotors, Josep Donés, ha augurat que els pisos que estan en estoc a les comarques gironines aniran destinats al lloguer ja que la gent no pot comprar perquè, segons Donés, els bancs no concedeixen hipoteques. 'Les obres no es venen i la gent que vol comprar s'ha de fer endarrere perquè no hi ha finançament', ha assegurat Donés que ha culpat als bancs de què no es venguin pisos.