
La demarcació de Girona tindrà un comportament similar al de la resta de Catalunya en termes d'ocupació i a partir de l'any que ve es començaran a crear nous llocs de treball de l'ordre de l'1% (uns 30.000) gràcies a l'impuls de l'exportació de la indústria i el turisme, que actuaran de motor econòmic. Aquesta és una de les dades de l'Informe Semestral sobre la situació i perspectives de l'economia catalana de CatalunyaCaixa dirigit pel catedràtic Josep Oliver, que ha afirmat amb contundència que "la crisi està acabada" alhora que ha advertit que la recuperació serà lenta. Tot i això, assegura que el govern català "està fent el que ha de fer" per arribar a reduir el dèficit públic fins a un 3%.
"Girona creixerà en ocupació per la seva vocació exterior", segons paraules del catedràtic Josep Oliver, que ha subratllat el paper que el turisme i la capacitat exportadora de la indústria tindrà en la recuperació de l'economia gironina, que veurà recuperats els llocs que s'han destruït durant la crisi, mentre altes sectors econòmics com la construcció continuarà perdent activitat. Això sí, ja adverteix que el procés de recuperació serà lent. Segons Oliver, es podrien necessitar entre vuit i deu anys per recuperar el 12% de l'ocupació que s'ha perdut, si es té en compte que l'any 2012 es crearan uns 30.000 llocs de treball, és a dir, es fregarà l'1%. "Aquest creixement no és per tirar coets però no és la crisi del 2009 i el 2010 amb una ocupació que queia fins a un 10%", ha assenyalat.
El catedràtic veu amb optimisme l'escenari que s'obre en els pròxims anys i s'ha referit a les xifres "històriques" assolides aquest 2011 en els àmbits d'exportació i turisme. En el cas de Girona, han augmentat un 17% les exportacions durant el 2011 mentre que l'any 2010 van ser del 15%. Pel que fa a les pernoctacions i el nombre de viatgers la previsió és que sigui un any "rècord", afavorit per l'augment del preu del petroli que ha estimulat el turisme de proximitat i la millora de les economies del centre d'Europa, com ara Alemanya, que escullen Catalunya com a destí turístic.
"S'està exportant i augmentant el turisme a ritmes que em recorden els anys que es devaluava (la pesseta) per sortir de les crisis (...); així venies més i omplies llits", segons Oliver. Ara amb l'euro això no és possible però s'ha fet una mena de "devaluació interna" amb iniciatives com la reducció dels preus i costos per recuperar competitivitat. Per tot això, diu "la demarcació està en la línia que ens convé a tots".
La crisi "està acabada"
Les dades de l'informe confirmen que la "crisi està acabada", segons Oliver, i la previsió és que Catalunya experimenti un creixement de l'1,1% aquest any i l'1,6% el 2012, unes xifres que podrien semblar modestes però que "deixen enrere" la caiguda del PIB d'un 4,2% l'any 2009 i demostren el canvi de tendència. La recuperació serà lenta però Catalunya està "molt ben preparada" en comparació amb la resta d'autonomies per la seva vocació exportadora i la "diversificació" de la seva economia.
Les previsions de CatalunyaCaixa són optimistes. L'entitat considera que tant l'estat espanyol com Catalunya "estan fent el que s'ha de fer" per sortir-ne reforçats. La clau, segons l'estudi, es troba en aconseguir reduir el dèficit públic fins a un 3%, la zona de seguretat que evitarà que els "mercats exteriors deixin de fer-nos mal", segons Oliver, i per tant deixarem de ser "vulnerables" per ser un país "massa endeutat". Si els ajustos es compleixen, la recuperació "agafarà velocitat de creuer" a partir del 2013, conclou el catedràtic.