L'atur a Catalunya registra un fort desequilibri territorial

Publicat el 22 de febrer de 2009 a les 07:00
 
La secretària de Socioeconomia del sindicat, Cristina Faciaben, ha dit que cal acabar amb les polítiques generals i ha demanat 'polítiques específiques' d'àmbit territorial. El sector de la construcció és el que registra un major increment de persones a l'atur, seguit de l'hostaleria, el comerç i la industria tèxtil.
 
L'atur ha augmentat en el darrer any un 50% a totes les comarques catalanes. Segons dades d'un estudi elaborat per CCOO, el nombre de persones inscrites a l'atur el gener d'aquest any ha estat de 455.757 a tot el territori, el que representa un increment de més del 60% respecte el període anterior.
 
Per províncies, la de Lleida és la que està patint un increment més excessiu, fins al 86,08%. La segueixen Girona i Tarragona de forma igualada, amb un increment de quasi el 66%. Barcelona és la menys perjudicada, amb un increment anual del 58%. CCOO ha constatat que la situació d'atur a Catalunya no és homogènia i per tant, no es pot tractar 'com un tot', sinó que cal 'prioritzar' cadascun dels sectors i territoris per trobar una sortida a la crisi. Davant d'aquest desequilibri territorial, la secretària de Socioeconomia del sindicat, Cristina Faciaben, ha dit que cal acabar amb les polítiques generals i ha demanat al Govern que desenvolupi 'polítiques específiques' d'àmbit territorial.
 
El sector on s'han destruït més llocs de treball és el de la construcció, amb 87.714 persones a l'atur, seguides de l'hostaleria i el comerç amb 30.085 i 24.192 persones respectivament. Per contra, la indústria tèxtil és la que presenta un menor nombre d'aturats i aturades amb 6.376 persones.
 
Segons l'estudi, el 43,6% de persones aturades són dones, mentre que un 56,4% són homes. El perfil de la persona aturada respon a persones espanyoles d'entre 20 i 44 anys, la majoria analfabets amb educació primària. El nombre de beneficiaris que reben la prestació d'atur han augmentat progressivament a Catalunya, especialment des del 2007. Concretament, Barcelona és la demarcació que ha crescut més en nombre de beneficiaris, seguit de forma igualada per Girona i Tarragona.
 
La majoria d'aquestes prestacions són contributives, i en menor proporció, subsidis i de renda activa d'inserció. L'estudi també destaca l'augment d'immigrants que es beneficien d'aquestes prestacions, un 85% més respecte el gener de 2008.
 
CCOO ha insistit en que a curt termini cal articular mesures de protecció econòmica i social i mesures de xoc en matèria de formació i ocupació. A més, 'cal millorar' les oficines públiques de treball, així com la qualitat de l'ocupació, per exemple, incidint en l'alfabetització digital. La portaveu del sindicat, Dolors Llobet, ha reiterat que calen 'mecanismes de protecció social' per evitar sortir de la crisi amb un augment d'exclusió social.