Aquests projectes anaven orientats, bàsicament, a millorar l'espai urbà-ja sigui urbanitzant carrers o millorant el mercat dels marxants-; dinamitzar el comerç urbàd'un territori –impulsat per associacions de comerciants- i peticions d'establiments que, individualment, volien remodelar i modernitzar la seva imatge. Per aquest 2008, el Departament té prevista una partida de 24,5 MEUR per aquest programa d'incentius al comerç a tot Catalunya i els interessats tenen temps de presentar sol·licituds als dotze programes existents fins l'abril.
Aquest dimarts, la directora general de Comerç, Dolors Batallé, acompanyada pel delegat del departament a Girona, David Mascort, i el subdirector general de Desenvolupament Comercial i Artesania, Jordi Carbonell, han presentat davant els botiguers i representants d'associacions de comerciants gironins els ajuts que els ofereixen per millorar la competitivitat dels seus comerços.
Mascort ha valorat positivament les dades del programa respecte el 2006, ja que s'ha doblat el nombre de sol·licituds presentades per rebre subvencions i la partida del Govern ha crescut un 75%. L'augment més important de peticions s'ha registrat per part de les associacions de comerciants i els privats ja que de projectes d'ens locals només n'hi ha hagut un.
El pla d'incentius preveu dotze programes agrupats en cinc grans àmbits d'actuació que, bàsicament, estan orientats a millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses del sector del comerç, impulsar actuacions de cooperació empresarial, millorar les estratègies de les fires o bé contribuir a impulsar noves zones comercials.
De tots els programes, la directora general de Comerç, Dolors Batallé, ha ressaltat la novetat d'un nou programa que vol incentivar la creació de nous centres comercials. En aquest primer any, el departament finançaràuns estudis per detectar quines zones del territori catalàpoden esdevenir nous eixos comercials. Aquestes noves zones naixerien de l'impuls de l'administració que crearia un pla de gestió però l'objectiu del departament és que,en qüestió de cinc anys, estiguin prou formades perquè el departament es retiri progressivament de la gestió i el finançament i sigui una associació de comerciants qui la tiri endavant.
Un altre nucli important dels programes va destinat a dinamitzar el comerç de ciutat, distingint els municipis petits del grans i impulsant sobretot les iniciatives col•lectives ja sigui a través d'associacions de comerciants o de zones especÃÂfiques de botigues.
Els programes també continuen insistint en els ajuts per accions plantejades col•lectivament per diferenciar el comerç de ciutat del que ofereixen altres formats com els centres comercials, situats normalment a la perifèria. A més, també volen que el comerç en aquells municipis turÃÂstics sàpiga aprofitar les sinèrgies existents i, segons ha explicat Batallé, que el comerç 'sumi' a l'oferta turÃÂstica.
El departament ha editat uns fulletons perquè els comerciants coneguin les bases dels ajuts i el contingut de cada programa sense necessitat d'haver-se d'informar a través del Diari Oficial de la Generalitat, on ja estan publicats des del passat 20 de febrer.