Com a punt de partida de la ruta us proposem acostar-vos a Llabià. Un diminut poble, sense cap servei, enfilat dalt d'un turó, entre Serra de Daró i Gualta, és el millor punt per agafar una imatge global de la plana que ocupa ara l'antic estany d'Ullastret amb el Montgrí de fons.
Des de Llabià baixem a la plana, una plana esquitxada de petits poblets i turons i campanars, des de dalt d'un campanar sempre es pot veure el campanar veí, ens recorda en Llach.

La plana vista des de Llabià Foto: F.Boada
Així que més que una ruta preestablerta us proposem que salteu de poble en poble, perdeu-vos pels camins que porten d'un poble a l'altre. De primeres us topareu amb Ullastret, molt probablement un dels pobles més coneguts gràcies a les seves ruïnes del poblat ibèric. Des d'aquí podeu seguir les indicacions cap a Palau Sator, vila fortificada que conserva part de les antigues fortificacions.
A Sant Julià de Boada ens trobarem una petita església preromànica en un extraordinari estat de conservació. Podeu, si voleu, tombar llavors cap a Peratallada una altra de les destinacions estrelles de l'Empordanet. D'aquí cap a Vulpellac amb el seu imponent castell-palau.
Sortint de Vulpellac farem cap a Cruïlles, que forma part del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, del qual n'és el centre administratiu. Hi destaquen la Torre del Castell, el Monestir de Sant Miquel de Cruïlles l'Església parroquial de Santa Eulàlia de Cruïlles o l'Ermita de la Mare de Déu de l'Esperança. A més a Cruïlles hi han diverses restes de la muralla que cloïen la població en l'edat mitjana.
I per acabar la ruta ens acostarem a Monells on podem passejar pels seus carrers medievals fins a arribar a la magnífica plaça porticada Jaume I.

Carrer del Arcs a Monells Foto: F.Boada