Disminueix entre un 5% i 7% la producció de pomes respecte l'any passat

Tot i que ha augmentat la xifra d'hectàrees a la demarcació de Girona destinades al cultiu de pomers -500 més que al 2009-, la previsió per a la campanya de recollida és a la baixa.

Publicat el 02 de setembre de 2010 a les 15:28
La recollida de pomes aquest any s'ha retardat deu dies Foto: Irene Ramentol / ACN

La producció de pomes a les comarques gironines cau entre un 5 i 7% respecte l'any anterior. Segons dades del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) la previsió de recollida se situa prop de les 85.000 tones. La caiguda té a veure amb les condicions climatològiques d'aquest hivern. Les fortes pluges i un mes de maig especialment fred han fet caure la producció i han retardat deu dies l'inici de la collita. Més enllà d'aquesta xifra, però, el president de Poma de Girona, Venanci Grau, s'ha mostrat convençut que les pomes de les comarques gironines tindran una bona sortida al mercat europeu. Si l'any passat es va exportar un 20% de la producció, enguany es preveu que se superi el 30%

Tot i que ha augmentat la xifra d'hectàrees destinades al cultiu de pomers -500 més que al 2009-, la previsió per a la campanya de recollida és a la baixa. Segons dades del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) la producció de pomes disminuirà entre un 5 i 7% respecte l'any anterior. L'estimació ronda les 85.000 tones de pomes, una xifra inferior a la del 2009. Per varietats, la Royal Gala disminueix entre un 5 i 10%, la Golden un 5% i les Vermelles americanes un 1% i la Granny Smith un 10%. Altres varietats com la Pink Lady pugen al voltant d'un 8%.

L'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona atribueix aquesta caiguda en gran part a les condicions climatològiques que s'han donat aquests darrers mesos. La davallada de temperatures, les fortes pluges i un mes de maig excepcionalment fred han fet caure la producció i retardar entre vuit i deu dies la recollida d'algunes varietats de pomes que habitualment comença a primers de setembre.

A més a més d'aquestes dues conseqüències, se n'afegeix una tercera. També arran de les condicions climatològiques, les pomes d'aquest any tenen un calibre mitjà. Segons el president de Poma de Girona, Venanci Grau, aquesta característica suposa avantatges tant pel que fa a la comercialització del producte com per la qualitat. Grau ha explicat que si bé fins fa pocs anys les pomes de gran calibre tenien més sortida, avui en dia hi ha 'una predilecció pels calibres mitjans'. El president de l'IGP Poma de Girona considera que aquest canvi de consum es deu en gran part al context de crisi actual. 'Les pomes petites són més econòmiques que les grans'.

Pel que fa a l'exportació de les pomes de les comarques gironines, el president d' IGP Poma de Girona ha explicat que hi ha indicadors positius que anticipen que el producte tindrà bona sortida al mercat europeu. Com que ha baixat la producció de gran calibre als països europeus, no entraran tantes pomes estrangeres a l'Estat espanyol i les gironines tindran menys competència i toparan amb un mercat 'molt més tranquil'.

Per altra banda, el departament i l'IGP Poma de Girona ja han avançat que intensificaran la campanya per exportar el producte a arreu d'Europa. 'Si l'any passat vam exportar al voltant d'un 20% de la nostra producció, aquest any esperen superar el 30%', ha afirmat Grau.

Un nou projecte entre mans

L'IGP Poma de Girona i l'estació experimental Mas Badia, amb col·laboració amb el DAR, han iniciat un projecte pilot de producció de pomes anomenat Pomnet. Es tracta d'un projecte que té com a objectiu minimitzar al màxim els residus que conté el producte per tal d'oferir una poma diferent a la que hi ha al mercat. A més a més d'eliminar els residus, Pomnet també treballa per minimitzar el consum d'aigua i energètic. 'És un producte amb possibilitats d'explotació i que cerca la satisfacció dels nostres clients', ha explicat Grau.