El Govern afirma que posa «més facilitats que mai» a les batudes contra senglars

Jordi Aurich nega que hi hagi una "plaga" i recomana als pagesos que també prenguin mesures pel seu compte per protegir els cultius

Publicat el 09 de maig de 2012 a les 19:21
El director dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Aurich, amb el cap dels Agents Rurals, Ignasi Dalmases, durant la roda de premsa. Foto: Marina López / ACN

El Govern ha assegurat que posen "més facilitats que mai" per autoritzar batudes contra senglars fora de la temporada de caça. El director dels serveis territorials del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Aurich, s'ha mostrat molest amb Unió de Pagesos (UP) per acusar el Govern de posar "traves" a les batudes per disminuir la població de senglar. Aurich ha posat xifres sobre la taula per demostrar que es cacen més senglars que mai -uns 12.000 la temporada 2010-11- i que això demostra que els caçadors treballen per reduir la població. A més, ha negat que sigui una "plaga" i ha instat els pagesos a també prendre mesures pel seu compte per protegir els cultius.

Les comarques gironines és el territori català on més senglars cacen els caçadors al llarg de l'any i, per tant, la zona on aquests animals generen més problemes perquè és on més n'hi ha. Dels 30.000 senglars caçats a Catalunya la temporada passada, uns 12.000 eren a la demarcació de Girona. Tot i això, el Govern assegura que està destinant tots els esforços possibles a agilitzar els permisos perquè les colles de caçadors puguin anar a caçar quan detecten que alguna porcada està provocant danys a algun cultius. "Els caçadors gironins poden caçar cada dia de l'any, dins i fora de la temporada de caça", ha ressaltat Aurich.

Aurich ha exposat les mesures especials que el Govern ha pres en els darrers anys, des que la població de senglars va començar a anar en augment, per demostrar que no s'han quedat amb els braços creuats i han vetllat per millorar la situació. Alguna de les mesures que han adoptat ha estat avançar l'inici de la temporada de caça (a partir de l'any 92), fer autoritzacions preventives que permeten caçar fora del període hàbil (any 2009) o reforçar que es pugui caçar més a la primavera, una època clau per al Govern perquè és abans que les truges pareixin els garrins.

A més, ha detallat Aurich, han creat un nou sistema informàtic perquè els pagesos puguin avisar a través d'Internet quan detecten algun senglar que ha provocat danys i els caçadors puguin tenir constància quan abans millor de la situació per poder organitzar ràpidament una batuda per abatre els animals. "Hi ha molts mitjans per contribuir a millorar la situació", ha afirmat Aurich que ha lamentat que precisament quan estan fent "més esforços que mai" hi hagi, com a contrapartida, "més queixes que mai".

El director del Departament a Girona també ha lamentat que UP hagi magnificat el problema assegurant que hi ha una "veritable plaga" de senglar a les comarques gironines. Segons Aurich, no és cert que es tracti d'una plaga tot i que admet que hi ha un "problema que cal resoldre". Aurich també ha lamentat que els pagesos espolsin les culpes i només apuntin cap al Govern i cap a la Federació de Caça quan, ha assegurat, també podrien adoptar mesures per evitar que els senglars danyin les seves collites com ara posar pastors elèctrics, els cables amb tensió que protegeixen els camps.

UP assegurava que l'afectació a molts camps era del 90%. Aurich ha afirmat que sí que hi ha hagut destrosses importants en algun terreny, però que en proporció al nombre d'hectàrees cultivades les xifres no són tan escandaloses. Segons un estudi del Govern centrat a la comarca del Pla de l'Estany, els senglars van danyar 1,65 hectàrees de 71,8 a l'hivern; 0,57 de 66,8 a la primavera-estiu i 2,74 de 72 a l'estiu-tardor.