La Cambra de Comerç de Girona, un dels membres que forma part de l'AGi conjuntament amb el Govern i la Diputació, creu que encara "hi ha esperances" per arribar a un acord amb Ryanair per evitar que la companyia acabi abandonant definitivament Vilobí d'Onyar. Segons el seu president, Domènec Espadalé, el fet que a partir del gener Ryanair voli des de Girona "sense cobrar res" -perquè s'haurà acabat el conveni actual- demostra que a l'aerolínia li és "rendible" operar a la demarcació. Menys optimistes, però, s'han mostrat patronals, sindicats i sector turístic. Els hotelers qualifiquen l'anunci de "bufetada" i la secretària de la UGT, Dolors Bassa, diu que suposa "la mort" de l'aeroport gironí.
Les primeres reaccions a la nova retallada de vols que farà Ryanair a l'aeroport de Girona aquesta temporada d'hivern no s'han fet esperar. Tot i que l'AGi no preveu donar a conèixer la seva postura unitària fins demà, moment en què els tres socis que integren l'associació es reuniran, la Cambra de Comerç ja ha valorat la decisió de la companyia de deixar només 21 rutes a Vilobí d'Onyar i reduir fins a tres els avions amb base a les instal·lacions.
El seu president, Domènec Espadalé, ha dit que prefereix veure "el got mig ple" i pensar que encara "hi ha esperances" d'arribar a un acord amb l'aerolínia de baix cost. Segons Espadalé, volar des de Girona li és "rendible" a Ryanair, i la prova que ho demostra és que a partir del gener del 2012 operarà "sense cobrar" des de Vilobí d'Onyar.
Com que el conveni actual -que estableix els ajuts- s'acaba a 31 de desembre, però la temporada d'hivern no ho fa fins al 31 de març, Espadalé veu com a "mostra de bona voluntat" el fet que l'aerolínia de baix cost continuï operant a Girona fins, com a mínim, aleshores. "Volar sense cobrar és una cosa que no ha fet enlloc més", ha ressaltat el president de la Cambra.
Per a Espadalé, si Ryanair hagués volgut donar un cop de puny definitiu sobre la taula hauria fet amb Girona el mateix que va fer a Reus; és a dir, anunciar el cessament definitiu d'operacions. "Però no ho ha fet, i això demostra que li és rendible volar", ha afegit el president de la Cambra.
Això sí, Espadalé tampoc ha volgut girar la vista a les repercussions que comportarà aquesta nova retallada al territori. "És evident que la part negativa és que, a diferència de l'hivern passat, hi haurà molts menys vols i operacions", ha dit. Per últim, el president també ha recordat que l'any 2012 pot ser que variïn les condicions per operar des de Vilobí d'Onyar, perquè en la darrera comissió bilateral entre Estat i Generalitat es va acordar la cogestió de l'aeroport de Girona "i això obre la porta a una rebaixa de taxes".
Mort anunciada
Menys benèvols, però, s'han mostrat els sindicats, les patronals i el sector turístic de la demarcació a l'hora de valorar la retallada. Per a la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, l'anunci de Ryanair és la confirmació de la "mort" de l'aeroport de Vilobí d'Onyar. No només pel que fa a operacions, sinó també a llocs de treball.
"Es calcula que a l'aeroport de Girona hi ha uns 1.500 treballadors directes, molts dels quals estan en ERO temporal; ara, aquests expedients passaran a ser definitius i suposaran molts acomiadaments", ha dit Bassa. I ha afegit: "Això sense tenir en compte que el número d'operacions a l'aeroport de Girona es tornarà a situar a nivells dels anys 2001 i 2002", ha dit.
Dolors Bassa també ha volgut "repartir culpes" a l'hora d'assenyalar els responsables de la situació actual. "Ni la Generalitat ni Ryanair han fet les coses bé, i ens sap greu que una companyia que ahir mateix anunciava que tenia 139 milions d'euros de beneficis, ara es porti d'aquesta manera", assegura.
Per la seva banda, el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, també ha acusat tant a la Generalitat com a Ryanair d'haver enrocat la negociació. "El Govern ha negociat malament, però Ryanair ha tibat més la corda del que seria raonable i la companyia de baix cost ha oblidat que l'aeroport de Girona li ha donat molt", ha dit Compte.
El secretari general de CCOO ha dit també que, malauradament, aquesta segona retallada de Ryanair comportarà acomiadaments i pèrdues econòmiques per al territori. "En moments de vaques grasses s'hauria d'haver fomentat que vinguessin altres companyies a l'aeroport, i no només dependre d'una", ha reflexionat Bartomeu Compte.
El representant sindical també ha afegit, però, que al seu parer, no es pot dir que Ryanair marxi de Girona "ja de manera definitiva". En aquest sentit, es mostra esperançat que l'any vinent es puguin reduir taxes a Vilobí d'Onyar per intentar revertir la situació. Això sí, ha lamentat que la retallada de vols sigui també conseqüència de l'aterratge de Ryanair al Prat. "Ens ho hauríem de fer mirar, perquè a la resta d'Europa aterra a aeroports secundaris, i aquí no", ha lamentat.
Bufetada al sector turístic
Pel que fa al sector turístic gironí, la retallada de 21 rutes més des de l'aeroport de Girona també ha caigut com una galleda d'aigua freda. La Federació d'Hostaleria ha recordat que, des de principis d'any, les instal·lacions de Vilobí d'Onyar ja han perdut 39 rutes de les que operava Ryanair i consideren que el Govern ja hauria d'haver lligat un acord amb l'aerolínia de baix cost "que impedís" la situació actual.
Per a la Federació, la Generalitat hauria "de tenir en compte" que la demarcació necessita Ryanair perquè "dóna beneficis al territori". A més, la Federació critica que -al seu parer- el Govern ha actuat amb centralisme en aquest afer. "Catalunya no està formada únicament per la província de Barcelona, que tots sabem que funciona, sinó per tres més", recull un comunicat que han fet arribar als mitjans.
Per a la Federació, l'obligació del Govern és "vetllar pel bé" de tot el territori català, "deixant de banda els enfrontaments amb la companyia aèria, i començant a buscar una solució a aquesta situació desconcertant per a tots plegats". El sector recorda que, segons les seves enquestes, l'any passat el 39% dels turistes que van arribar a les comarques gironines -unes 1.385.000 persones- ho van fer en vols de Ryanair.
La Federació també considera que, amb aquestes retallades, la imatge de l'aeroport es tornarà a situar a la que tenia ara fa vuit anys. "L'abolició de rutes és un retrocés al desenvolupament de l'aeroport; des del sector reclamem que el Govern reconsideri la seva postura de no negociar amb Ryanair, encara que pensi que és una companyia aèria de qui no se'n pot refiar", recull el comunicat.
Per últim, la Federació calcula que si Ryanair "abandona la seva base a l'aeroport de Girona o redueix substancialment la seva activitat", entre un 8 i un 10% dels treballadors del sector turístic perdran la feina. Traslladats en números absoluts aquests percentatges, això suposaria entre 5.000 i 6.000 treballadors.
Molt crític s'ha mostrat també el gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià. "Això és una bufetada per al sector turístic de la demarcació, perquè una part dels guanys vénen dels viatges de dos i tres dies que suposaven els vols de baix cost", ha dit Sabrià.
Sabrià també ha dit que la situació que es viu a l'aeroport de Girona no és res més que "la crònica d'una mort anunciada", que va començar "a partir del moment en què es va deixar volar l'aerolínia a l'aeroport del Prat". El gerent també ha culpat la Generalitat de no tenir "cap mena d'interès" a arribar a un acord "des del moment en què va trigar sis mesos a presentar una contraoferta".
Visions contraposades a les patronals
Per part de les dues patronals gironines, Pimec i Foeg, les visions que es tenen d'aquesta nova retallada són contraposades. Per part de Pimec Girona, el seu president, l'economista Iñaki Frade, ha assegurat que "és evident que la negociació s'ha fet molt malament" i que, en definitiva, "al final qui en surt perjudicat són les comarques gironines".
Frade també ha dit que, independentment de les converses, el que compta a l'hora de valorar la situació "és el resultat final". I ha afegit: "El resultat és qui mana, i la situació que s'obre ara serà molt perjudicial".
El seu homòleg a la Foeg, Jordi Comas, però, assegura que l'AGi "ha portat bé les negociacions", però que les formes "heterodoxes, amb amenaces i xantatge" de Ryanair no tenen raó de ser. "Amb els diners públics no es pot anar de qualsevol manera, i la manera com Ryanair ha portat les negociacions és de tot menys convencional", ha assegurat Jordi Comas.
El president de la Foeg també ha afegit que és "innegable" que hi haurà repercussions negatives al territori gironí, però que de totes maneres la reducció de vols de Ryanair també "obre una escletxa" perquè altres companyies puguin començar a operar des de Vilobí d'Onyar.